Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Pentru cei mici și cei săraci

Preotul Alfonso Maria Fusco

De Lina Pantano, superioară provincială a surorilor Sfântului Ioan Botezătorul

Fondator al congregației surorilor sfântului Ioan Botezătorul (baptistine), Alfons Maria Fusco s-a născut la Angri, în provincia Salerno, din Giuseppina Schiavone și Aniello Fusco, ambii de la țară, dar educați încă din naștere la principii sănătoase de viață creștină și la teama de Dumnezeu. S-au căsătorit în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" la 31 ianuarie 1834 și timp de patru ani lungi leagănul care trebuia să primească pruncul atât de mult așteptat a rămas din păcate gol.

Într-o zi, soții Fusco au mers la Pagani pentru a-l ruga pe sfântul Alfons Maria de' Liguori și i-au destăinuit dorința lor și necazul lor părintelui redemptorist Francisc Xaveriu Pecorelli, care i-a încurajat spunând: "Veți avea un copil, îl veți numi Alfons, se va face preot și va duce viața sfântului Alfons Maria de' Liguori". La 23 martie 1839 s-a născut copilul atât de așteptat, căruia i-a fost dat numele de Alfons Maria. A fost botezat în aceeași zi în biserica "Sfântul Ioan Botezătorul". A avut ca învățători, în casa paternă, preoți învățați și sfinți, care l-au instruit și l-au pregăti pentru prima întâlnire cu Isus. La șapte ani a primit prima împărtășanie și imediat după aceea și mirul.

A intrat în seminarul din Nocera Inferiore la 5 noiembrie 1850 și la 29 mai 1863 a fost hirotonit preot. Ca seminarist, Alfons l-a visat pe Isus Nazarineanul care i-a spus: "Alfons, tu trebuie să întemeiezi un institut de surori pe care le vei numi ale Nazarineanului și un orfelinat masculin și feminin. Solul este deja pregătit. Nu trebuie decât să fabrici. Imediat ce vei deveni preot trebuie să te ocupi de asta". Acestei angajări și-a dedicat toată viața, dar foarte repede și-a dat seama de dificultăți pentru a realiza asta. Voia să-i recupereze cu orice preț pe copiii expuși la miile de pericole ale străzii; mai întâi i-a primit în casă pentru a le da primele noțiuni de știință, apoi a întemeiat un oratoriu, "Luiginii", în cinstea sfântului Alois Gonzaga, dar pentru că acei copii deranjau vecinii, Alfons a fost constrâns să-l închidă.

S-a remarcat foarte repede în rândul clerului de la biserica "Sfântul Ioan Botezătorul" prin zel, prin asiduitate în slujirea liturgică și prin sârguința în administrarea sacramentelor, în special a reconcilierii, înc are arăta toată paternitatea sa și înțelegerea sa față de penitenți. S-a dedicat evanghelizării poporului cu o predică profundă, simplă și incisivă. Avea la inimă în mod deosebit educarea și evanghelizarea tineretului, în special a celui sărac și abandonat.

Întâlnirea cu Maddalena Caputo, din Angri, femeie cu caracter puternic și volitiv, aspirantă la viața călugărească, l-a determinat pe Alfons să accelereze timpii pentru întemeierea institutului. La 25 septembrie 1878, Caputo și alte trei tinere s-au retras noaptea în casa dărâmată Scarcella, în cartierul Ardinghi. Tinerele voiau să se dedice pentru propria sfințire printr-o viață de sărăcie, de unire cu Dumnezeu, de caritate angajată în îngrijirea și în instruirea orfanelor sărace.

Astfel, la 26 septembrie 1878, congregația surorilor battistine era întemeiată; sămânța căzuse în pământul bun al acelor patru inimi arzătoare și generoase; privațiunile, luptele, opozițiile, încercările au irigat-o și Domnul a făcut să se dezvolte din belșug. Casa Scarcella a luat foarte repede numele de Casa Mică a Providenței. Ca pentru toate operele de binefacere, n-au lipsit probleme, critici, calomnii, defăimări și mai ales conflicte cu clerul local; însă Alfons era convins că "orice operă de binefacere trebuie să îndure lupte și contraste pentru a da roade bune", și a depășit totul cu ajutorul lui Dumnezeu.

A acceptat încercări uneori foarte dure, manifestând o uniformitate completă cu voința lui Dumnezeu, o ascultare eroică față de superiori și o încredere nemăsurată în Providență. Pentru el au fost momente de mare suferință tentativa nedreaptă a episcopului diecezan, monseniorul Saverio Vitagliano, de a-l destitui, pentru acuze inconsistente, din funcția de director al operei și refuzul de a-i deschide poarta casei din via Germanico la Roma, chiar din partea fiicelor sale, datorită unui curent de separatism.

Alfons a condus institutul cu mare înțelepciune și prudență, veghind, ca părinte iubitor, asupra surorilor și asupra orfanelor. Era de o duioșie aproape maternă față de toate, în special față de orfanele mai nevoiașe; pentru ele era mereu un loc în Casa Mică a Providenței, și atunci când mâncarea era puțină sau chiar lipsea. Atunci el le asigura pe fiicele sale îngrijorate, spunând: "Nu vă îngrijorați, fiicele mele, acum merg la Isus și el se va îngriji". Și Isus răspundea cu promptitudine și mare generozitate.

Timp de peste patruzeci de ani Alfons a trăit și a lucrat neobosit pentru săraci și orfani. A devenit părintele copiilor săraci. Îi primea în propria casă pentru a-i învăța să citească și să scrie, îi iniția la lucru, îi însoțea în plimbări lungi, îi conducea în biserică în zilele de sărbătoare pentru liturghie și pentru catehism. Pentru ce, se întrebau oamenii, să dedici atâta timp fără nicio retribuție, ba chiar cu pierderea propriei retribuții? Alfons, în marea sa inimă de preot și părinte bun, îi cerea lui Dumnezeu ca în întregime el să fie pus în slujba săracilor: "Aș vrea ca și umbra mea să poată face bine". Lui Alfons îi era la inimă îndeosebi binele fiecărei persoane, promovarea demnității sale numai "pentru gloria lui Dumnezeu și binele sufletelor" în perspectiva unei societăți mai bune. El îi primea pe copiii și pe adolescenții care erau considerați de către societate rebut, refuz și materie de exploatare; constrânși să trăiască într-o stare de sărăcie extremă, ei erau adesea recrutați de lumea interlopă și de delincvența locală.

În formarea tinerilor privilegia instruirea științifică și formarea creștină și profesională. În acest mod, grație competențelor dobândite, ei putea să se insereze în societate în mod activ și constructiv, cu o calificare profesională și capabili să gestioneze și instrumente de avangardă. În a doua jumătate a secolului al XIX-lea a-i instrui pe cei săraci era considerat periculos și subversiv; a instrui femeile din familii sărace era riscant, a le sustrage de la cel care trebuia să le exploateze era cu adevărat o provocare. Alfons a deschis chiar o casă la Benevento pentru a califica surorile, dându-le instrumentele necesare pentru a educa și a instrui tineretul.

După ce l-a slujit pe Dumnezeu și pe aproapele cu zel evanghelic, la Angri, la 6 februarie 1910, încheia existența sa pământească exact cu sufletul cu care a trăit: "Nimic nu mi se datorează, totul se datorează lui Dumnezeu, eu sunt un simplu, foarte modest instrument în mâinile sale. Aceasta nu este opera mea, ci opera lui Dumnezeu. Eu sunt muncitorul său".

Moștenirea sa este cultivată astăzi de surorile din congregația întemeiată de el. Alfons le numea "miresele Nazarineanului" pentru că spunea el "nu poate să existe nume mai frumos și mai dulce decât acel al mirelui divin Isus din Nazaret". Călugărițele sunt chemate să trăiască relația nupțială cu Isus din Nazaret în slujba celor mici și a celor săraci și să pregătească, asemenea lui Ioan Botezătorul, căile sale.

Încrezându-se în Providența divină, Alfons Maria Fusco și surorile battistine au realizat o operă cu mult superioară înseși așteptărilor lor. Dintr-o simplă casă de primire a apărut o congregație internațională, prezentă în patru continente și șaisprezece națiuni: Italia, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Zambia, Chile, India, Filipine, Canada, Mexic, Coreea, Polonia, Madagascar, Moldova, Africa de Sud, Camerun și Malawi. Este o familie călugărească ce are circa șapte sute cincizeci de surori, care urmează, cu fidelitate și cu pasiune, drumul fondatorului lor.

Astăzi surorile se dedică operelor educative în școli, primirii copiilor săraci în casele-familie, familiilor aflate în dificultate pentru promovarea vieții, prestează serviciu în pastorația parohiilor, oferă asistență bătrânilor și încearcă să răspundă la urgențele sociale care apar. Ducând înainte misiunea lor au ca model pe sfântul Ioan Botezătorul, protector al institutului, care le călăuzește în angajarea lor apostolică de a pregăti căile Domnului, înlăturând obstacolele care îi împiedică pe atâția frați, mai ales pe tineri, să-l primească pe Isus în viața lor.

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 37.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat