Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Din rancho în rancho călare pe măgăriță

Preotul "gaucho" Cura Brochero

De Santiago Oliveira, Episcop de Cruz del Eje

Este un har pentru Biserică și pentru patria noastră ca unul dintre fiii săi să fie prezentat lumii ca sfânt. "Cura Brochero - ne-a amintit Papa Francisc - are actualitatea Evangheliei și este un pionier în ieșirea spre periferiile geografice și existențiale, pentru a duce tuturor iubirea, milostivirea lui Dumnezeu". La 16 octombrie 2016 privirea argentinienilor va fi îndreptată spre Roma și spre Brochero. Pontiful îl va canoniza pe primul preot argentinian, din clerul din Córdoba.

Brochero, știm asta, este un "bun păstor". Păstor cu mirosul oilor. Bun, apropiat, martor al milostivirii. Erou și sfânt. N-a dat numai ceea ce avea bărbaților și femeilor din timpul său, ci a dat tot ceea ce avea, chiar darul cel mai bun, cel mai prețios, care era viața sa. Și a dat-o complet. N-a precupețit nimic. Apostol și martir al carității, a murit bolnav de lepră, întruchipându-se cu aceia care în rândul poporului său era afectați de boala aceea, care aducea cu sine singurătate și izolare, pentru că provoca frică și refuz. Brochero era acolo. Brochero este acolo. În slujirea sa sacerdotală i-a căutat pe toți, s-a apropiat de cei care sufereau mai mult. A mângâiat și a asistat pe cei bolnavi.

S-a născut pe lângă Santa Rosa del Río, la 16 martie 1840. Ziua următoare a fost dus de mama Petrona Dávila și de tatăl Ignacio Brochero la biserica parohială pentru a primi harul botezului. La șaisprezece ani a intrat în seminarul diecezei de Córdoba de atunci. A fost hirotonit preot în catedrală la 4 noiembrie 1866. Providența ne dăruiește acest har la o sută cincizeci de ani de la acel eveniment și noi amintim cu recunoștință și emoție Psalmul 109: "Tu ești preot în veci". A celebrat prima sa liturghie la 10 decembrie din acel an, sărbătoarea Fecioarei Maria de Loreto.

Brochero a voit să-și consume viața vestind Evanghelia, pentru ca frații săi să-l întâlnească pe Isus. A călătorit mult în vale și în sierra (munți), cu frigul și cu căldura, cu soarele și cu ploaia. A știut să parcurgă cărări apropiate și îndepărtate, pentru a nu exclude pe nimeni de la veselia și de la mângâierea pe care le generează bucuria întâlnirii.

A înțeles că Evanghelia și promovarea umană sunt cele două fețe ale aceleiași medalii. Nu sunt diferite una de alta. Credința trebuie să se întrupeze și această întrupare vindecă și transformă viața și realitatea celui care o primește. În timp ce înainta spre prima sa destinație, străbătând masivul Altas Cumbres, a spus: "Aici este totul de făcut". Și a voit să facă dând prioritate harului. "Planul pastoral" al său a fost să lucreze fără încetare pentru ca toți concetățenii săi să facă exercițiile spirituale ale sfântului Ignațiu, pe care el le numea "băi ale sufletului". În acest scop, mergea să-i caute pe credincioșii săi din rancho în rancho (simple case de chirpici), cu măgărița sa Malacara, invitându-i pe toți și, ca bunul păstor, în primul rând pe cei mai îndepărtați; "pentru ei a venit Isus Cristos", obișnuia să spună.

Casa de exerciții, care se află în satul care poartă numele său, Villa Cura Brochero, este monumentul spiritual care ne amintește și astăzi eficacitatea exercițiilor sale ca instrument de transformare a poporului nostru. Nu va fi o patrie nouă, nu vor fi familii și comunități noi dacă nu vor fi inimi și oameni noi. Pentru Argentina, Mama Antula, promotoare și apostolă a sfintelor exerciții beatificată recent, și părintele Iosif Gabriel del Rosario (Cura Brochero), care este canonizat, și venerabila Catalina Rodríguez, sunt, cred, semne ale lui Dumnezeu care ne arată că acesta este drumul de urmat "pentru transformare și întâlnire". De aceea a continua opera va însemna a lucra pentru ca toți, fără nicio excludere, să poată trăi această experiență spirituală.

Ar fi mult de spus despre munca sa sacerdotală. A fost paroh, de aceea boteza, predica, învăța catehismul, spovedea, administra sacramentul bolnavilor, celebra Euharistia și se ruga, recita breviarul său și rozariul său. A trăit preoția până la sfârșit și cu pasiune. Pentru aceasta a putut să spună, în scrisoarea pe care la 2 februarie 1907 a scris-o secretarului episcopiei, părintele Eduardo Ferreira: "Aș fi fericit dacă Dumnezeu m-ar ia de pe această planetă în timp ce stau așezat ca să spovedesc și să predic Evanghelia".

Cunoaștem fidelitatea sa și exigențele înnăscute în trăirea slujirii sale sacerdotale; fără a se îngriji de riscuri, ajunge mereu, deoarece pentru el cuvântul dat era sacru. Conform unor martori, a străbătut fluviul periculos și umflat pentru a o asista pe "bătrâna Francesca" așa cum îi promisese. Noi episcopii din provincia Córdoba în septembrie 2013 am afirmat următoarele: "O trăsătură tipică a vieții sale sacerdotale a fost prezentarea Evangheliei printr-un limbaj viu și apropiat de înțelegerea oamenilor obișnuiți. Preocuparea sa era să lumineze viața credincioșilor săi pornind de la Cuvântul lui Dumnezeu, nu în mod general și abstract, ci aplicându-l circumstanțele concrete ale vieții. În timpul mersului călare și al călătoriilor se dedica și rugăciunii tăcute și constante din care se năștea după aceea predica sa. Momentele lungi petrecute în rugăciune în fața Euharistiei, precum și iubirea sa și evlavia sa față de Preasfânta Fecioară Maria, i-au dat acea profunzime care este proprie cuvântului care provine din contemplație și care apoi se extinde în acțiunea apostolică. Timpul său pământesc, viața sa a fost rodnică. Scrisoarea pe care a scris-o la 28 octombrie 1813 de la Tránsito unui prieten al său din seminar, în acel timp episcop de Santiago del Estero, arată sufletul și bogăția părintelui Brochero, arată bogăția "vieții sărace și dăruite".

Acesta este textul scrisorii trimise episcopului de Santiago del Estero, Ya?iz Martín: "Dragul meu, îți amintești poate că spuneam despre mine însumi că voi fi mereu atât de energic precum calul Chesche care a murit galopând; dar nu țineam cont niciodată că Dumnezeu Domnul nostru este cel care dă viață și dă moarte, cel care dă energiile fizice și morale și cel care le ia: ei bine, sunt aproape complet orb, abia disting lumina soarelui, nu reușesc să văd nici măcar mâinile mele, în afară de asta aproape că am pierdut sensibilitatea de la coate până în vârful degetelor și de la genunchi la picioare, și astfel cineva trebuie să mă ajute ca să mă îmbrac și să mă dezbrac; liturghia o spun din memorie, este aceea a Fecioarei a cărei Evanghelie este: extollens quaedam mulier de turba...; pentru a împărți ostia consacrată și pentru a pune pala rotundă în centrul corporalului îl chem pe ajutător pentru ca să-mi spună dacă am luat bine forma, pentru ca să se împartă acolo unde am indicat și dacă pala rotundă este în centrul corporalului pentru a-l împături; cu greu mă aplec și foarte greu mă îndrept, chiar dacă mă prind de masa altarului. Vezi cum a ajuns Chesche, energicul, cel plin de vervă. Dar este o favoare foarte mare pe care mi-a dat-o Dumnezeu Domnul nostru eliberându-mă complet de viața activă și lăsându-mă numai cu viața pasivă, vreau să spun că Dumnezeu mi-a dat ca ocupație... să mă rog pentru oamenii care au trecut, pentru cei prezenți și pentru cei care vor veni până la sfârșitul lumii. Domnul n-a făcut același lucru cu tine; te-a împovărat cu povara enormă a mitrei până când nu te va lua din această lume, pentru că te-a considerat mai om decât mine, ca să nu-ți spun deschis că ai fost și ești mai virtuos decât mine. M-a determinat să-ți scriu faptul că am visat de trei ori că sunt la celebrări religioase alături de tine, și pentru că pe data de 4 luna viitoare vom celebra 47 de ani de când Dumnezeu ne-a ales ca principi ai curții sale, lucru pentru care îi aduc mereu mulțumire, pentru ca să ne întâlnim împreună în grupul apostolilor în metropola cerească. J. Gabriel Brochero".

A murit, sau mai bine zis a trăit paștele său, la Villa Tránsito la trei luni după ce a scris această scrisoare, la 26 ianuarie 1914.

Noi, preoți și păstor, îl considerăm un far și un punct de referință, dar și laicii cunosc opera sa. Pelerini care provin din toată țara vin la sanctuar pentru a vizita locul unde se venerează rămășițele sale pământești. Merg la casa lui Dumnezeu Tatăl, și îl găsesc și pe părintele Brochero, un părinte apropiat și prieten, care ascultă și îmbrățișează. Îl imploră și îi mulțumesc. Povestesc experiențele lor ale multelor haruri primite. Mulți în acești ani au venit ca turiști și au plecat ca pelerini. An după an faima sa s-a răspândit și de la beatificarea sa sanctuarul primește mulți pelerini care vin ca să-l viziteze. Brochero este un bun prieten al lui Isus și un mijlocitor fidel. Poporul îl miroase, îl simte părinte, îl numește Cura sau Curita Brochero.

Cura Brochero, Iosif Gabriel del Rosarío, dă-ne harul să conștientizăm în fiecare zi acest dar al vieții tale. Has pispiado bien, te-ai "amestecat" bine, ești în amintirea nu numai a sarranos (muntenilor) ci a întregii Argentine.

(După L'Osservatore Romano, 15 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 23.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat