Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Venezueleanul Arturo Sosa Abscal este noul superior al iezuiților

De Iacopo Scaramuzzi

Venezueleanul Arturo Sosa Abascal, 68 de ani, este noul superior general al iezuiților. A 36-a congregație generală, reunită în aceste zile la Roma, l-a ales cu un vot în dimineața zilei de 14 octombrie 2016.

Părintele Abascal, din provincia venezueleană a iezuiților, s-a născut la Caracas la 12 noiembrie 1948. Era delegat al superiorului pentru casele internaționale ale Societății. Este expert în științe politice la Universidad Central de Venezuela. Vorbește spaniolă, italiană, engleză și înțelege franceza.

Al 30-lea succesor al sfântului Ignațiu de Loyola, care a întemeiat Societatea lui Isus în anul 1540, îi urmează spaniolului Adolfo Nicolas, mulți ani misionar în Japonia, care a demisionat la împlinirea vârstei de 80 de ani. Generalatul iezuiților a fost îndelung o funcție pe viață și încă nu are o expirare prefixată.

După numărătoarea de voturi, și înainte de publicarea numelui noului superior, aplauzele au primit alegerea noului superior și apoi a fost informat telefonic papa Francisc, și el un iezuit, pentru prima dată în istoria Societății lui Isus.

Pentru a-l alege pe noul superior sunt 212 iezuiți din 66 de țări diferite reuniți de luni din săptămâna trecută în curia generală, la câțiva pași din Vatican. Votul a urmat după patru zile de "murmurationes", adică întâlniri rezervate față în față între electori, intercalate de momente de rugăciune, care au făcut să reiasă candidaturile, și ele rezervate, și, în dimineața zilei de 14 octombrie, alegerea noului general după o Liturghie prezidată, la ora 8.00, de părintele James Grummer, vicar general după recenta demisie a părintelui Nicolas. Dacă părinții din congregația generală sunt înzestrați cu tablet, votul a avut loc însă cu buletine de hârtie.

După o Liturghie de mulțumire pentru alegere, capitlul iezuiților va continua alte săptămâni, previzibil până la începutul lunii noiembrie, pentru a alege colaboratorii noului general și a defini agenda de conducere.

* * *

Un "general" latinoamerican, expert în politică

De Andrea Tornielli

Iezuiții au "papa negru" al lor. Este semnificativ că primul superior general al iezuiților născut în America Latină a fost ales în timp ce pe Scaunul lui Petru este Francisc, un papă latinoamerican și iezuit. Părintele Arturo Sosa Abscal este un om cu înalt profil spiritual (alesul trebuie să fie "un om al lui Dumnezeu", așa cum prescriu regulile ignațiene) cu o formare intelectuală solidă. A predat teoria politicii, este expert în doctrina socială a Bisericii și în justiția socială. A trăit de aproape revoluția venezueleană și tensiunile pentru urcarea la putere a lui Chavez.

Abascal îl cunoaște pe Bergoglio. L-a cunoscut în cursul celei de-a 33-a congregații generale, cea ținută în 1983, cu nouă ani înainte ca viitorul Papă să devină episcop auxiliar de Buenos Aires ieșind din Societate, așa cum se întâmplă oricărui iezuit atunci când acceptă funcții ecleziastice. Apoi a avut ocazia de a-l întâlni în ultimii doi ani, la Roma, de când a părăsit Venezuela pentru a deveni unul dintre asistenții superiorului general demisionar, Adolfo Nicolas. Îl cunoaște bine și pe cardinalul secretar de stat Pietro Parolin: actualul număr doi vatican, înainte de a fi chemat la Roma de către Francisc, a fost timp de cinci ani (2009-2013) nunțiu apostolic în Venezuela.

Al treizecilea succesor al sfântului Ignațiu a fost provincial în țara sa, precum și rector al unei universități: este așadar un om cu experiență de conducere.

(După Vatican Insider, 14 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 33.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat