Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

PS Enrico dal Covolo, rectorul magnific al Universității "Sfântul Ioan din Lateran" (Roma) în vizită la Iași

PS Enrico dal Covolo, rectorul magnific al Universității "Sfântul Ioan din Lateran" (Roma), va fi pentru două zile (sâmbătă și duminică, 15 și 16 octombrie 2016) oaspetele Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif "din Iași. Această vizită se înscrie în programul asumat de Excelența Sa încă de la începutul mandatului de rector de a vizita toate Institutele și Facultățile de Teologie afiliate la Universitatea "Sfântul Ioan din Lateran". În România, din anul 1995, sunt afiliate Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia și Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași.

Vizita PS Enrico dal Covolo în România a început miercuri, 13 octombrie 2016, la București, unde s-a întâlnit cu profesorii și studenții de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității din București. Vineri, 14 octombrie, vizitează Institutul Teologic Romano-Catolic din Alba Iulia și se întâlnește cu profesorii și seminariștii Institutului.

Sâmbătă, 15 octombrie 2016, rectorul magnific se va afla la Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași și va prezida mai întâi sfânta Liturghie de la ora 07.30, după care va vizita Universitatea "Alexandru Ioan Cuza". Aici se va întâlni cu rectorul Universității, prof. dr. Tudorel Toader, și va semna un acord de colaborare între cele două Universități. La ora 12.00 este prevăzută o întâlnire cu profesorii Institutului și la ora 17.00 cu seminariștii. Duminică, la ora 11.00, Excelența Sa va celebra sfânta Liturghie împreună cu PS Petru Gherghel la catedrala romano-catolică din Iași.

Vizita Excelenței Sale Enrico dal Covolo în România are menirea de a confirma legăturile academice și ecleziale între instituțiile de învățământ teologic catolic din România și Universitatea Pontificală "Sfântul Ioan din Lateran", supranumită "Universitatea Papei". Înființată în anul 1773 de papa Clement al XIV-lea, Universitatea este constituită actualmente din patru facultăți (Teologie, Filosofie, Drept canonic și Drept civil/Jurisprudență) și două institute (de Pastorală și Utriusque Iuris). Universitatea are institute afiliate sau agregate în 16 țări.

Pentru a-l cunoaște mai bine pe rectorul magnific al Universității Pontificale "Sfântul Ioan din Lateran", oferim mai jos un "curriculum vitae" al Excelenței Sale.

Pr. dr. Ștefan Lupu

* * *

PS prof. dr. Enrico DAL COVOLO, SDB, episcop titular de Heracleea,
Rector magnific al Universității Pontificale "Sfântul Ioan din Lateran"

Enrico dal Covolo, episcop salezian (profesiunea călugărească în 1973, hirotonirea preoțească în 1979, consacrarea episcopală în 2010), s-a născut la Feltre (BL), la 5 octombrie 1950.
După ce s-a laureat în Literatura clasică la Universitatea Catolică "Sacro Cuore" din Milano, și-a continuat studiile la Departamentul de Științe Religioase la aceeași universitate și la Institutul de Patristică "Augustinianum" din Roma, unde a obținut doctoratul în teologie și științe patristice.
Și-a desfășurat primii ani ai slujirii sale preoțești la Chiari (Brescia) și la Milano, fiind mai întâi responsabil cu "aspirandatul" Institutului Salezian din Lombardia și Emilia Romagna și apoi la Institutul Tehnic Industrial "Don Bosco" pentru Arte Grafice.
Din anul 1986 a fost numit profesor de literatură creștină veche greacă (din 1997 profesor titular; din 2010 profesor emerit) la Facultatea de Literatură creștină și clasică (Pontificium Institutum Altioris Latinitatis) al Universității Pontificale Saleziane din Roma. Din 1988 până în 1997 a primit misiunea formării diaconilor în Comunitatea "Sfântul Toma" din aceeași universitate.
Din anul 1993 până în 2000 a fost decan al Facultății de Literatură creștină și clasică la aceeași universitate. Din 2000 până în 2003 a fost Pro-Rector al Universității Saleziene, cu o misiune specială pentru relațiile externe, coordonarea institutelor afiliate și revista Salesianum. În aceeași perioadă - 2000-2003 - a fost coordonator al echipei pastorale a aceleiași universități și a colaborat activ cu oficiul pastoral universitar al Diecezei de Roma. Din 2003 până în 2010 a fost postulator general pentru cauza sfinților al familiei saleziene.
A fost membru al comisiei teologico-istorice a Marelui Jubileu al Anului 2000. Este membru al Comisiei Pontificale pentru Științele Istorice (din 1999) și membru onorific al Academiei Pontificale de Teologie (din 1999 până în 2011 membru ordinar și consilier); este membru ordinar și al altor academii și asociații științifice, între care Academia Pontificală Mariană Internațională.
În 2002, Sfântul Părinte l-a numit consultor la Congregația pentru Doctrina Credinței și în 2008 consultor la Congregația pentru Cler. În 2009 a fost numit membru al Comisiei Pontificale de Arheologie Sacră.
La 30 iunie 2010 Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a numit rector magnific al Universității Pontificale "Sfântul Ioan din Lateran" și la 15 septembrie același an l-a ridicat la demnitatea episcopală, conferindu-i sediul titular de Heracleea. După patru ani, la 30 iunie 2014, Sfântul Părinte Francisc l-a confirmat rector la aceeași universitate pentru un alt mandat de patru ani.
De la 7 la 28 octombrie 2013, numit de Sfântul Părinte, a participat la a XIII-a Adunare Ordinară a Sinodului Episcopilor despre "Noua evanghelizare pentru transmiterea credinței creștine".
 


lecturi: 29.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat