Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Audiență acordată participanților la pelerinajul luteranilor (13 octombrie 2016)

Dragi prieteni,

Mă bucur mult să vă întâlnesc cu ocazia pelerinajului vostru ecumenic, început din regiunea lui Luter, în Germania, și terminat aici la sediul Episcopului de Roma. Un salut cordial adresez episcopilor care v-au însoțit și le mulțumesc pentru că au susținut această frumoasă inițiativă.

Îi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru că astăzi, luterani și catolici, mergem pe calea care merge de la conflict la comuniunea. Am parcurs împreună deja o importantă bucată de drum. De-a lungul drumului simțim sentimente contrastante: durere datorită diviziunii care încă există între noi, dar și bucurie datorită fraternității deja regăsite. Prezența voastră așa de numeroasă și entuziastă este un semn evident al acestei fraternități și ne umple de speranță că poate continua să crească înțelegerea reciprocă.

Apostolul Paul ne spune că, în virtutea botezului nostru, toți formăm unicul Trup al lui Cristos. De fapt, diferitele mădulare formează un singur trup. Pentru aceasta aparținem unii altora și când unul suferă, toți suferă, când unul se bucură, toți se bucură (cf. 1Cor 12,12-26). Putem continua cu încredere drumul nostru ecumenic, pentru că știm că, dincolo de atâtea chestiuni deschise care încă ne despart, suntem deja uniți. Ceea ce ne unește este mult mai mult decât ceea ce ne desparte!

La sfârșitul acestei luni, dacă va voi Dumnezeu, voi merge la Lund, în Suedia, și împreună cu Federația Luterană Mondială vom comemora, după cinci secole, începutul reformei lui Luter și îi vom mulțumi Domnului pentru cincizeci de ani de dialog oficial între luterani și catolici. Parte esențială a acestei comemorări va fi îndreptarea privirilor noastre spre viitor, în vederea unei mărturii creștine comune date lumii de astăzi, căreia îi este așa de sete de Dumnezeu și de milostivirea sa. Mărturia pe care lumea o așteaptă de la noi este mai ales aceea de a face vizibilă milostivirea pe care Dumnezeu o are față de noi prin slujirea celor mai săraci, a celor bolnavi, a celui care a părăsit propria țară pentru a căuta un viitor mai bun pentru sine și pentru cei dragi ai săi. Punându-ne în slujba celor mai nevoiași experimentăm că suntem deja uniți: milostivirea lui Dumnezeu e cea care ne unește.

Dragi tineri, vă încurajez să fiți martori ai milostivirii. În timp ce teologii duc înainte dialogul în domeniul doctrinal, voi continuați să căutați cu insistență ocazii pentru a vă întâlni, a vă cunoaște mai bune, a vă ruga împreună și a oferi ajutorul vostru unii altora și tuturor celor care sunt în nevoie. Astfel, liberi de orice prejudecată și încrezându-vă numai în Evanghelia lui Isus Cristos, care vestește pacea și reconcilierea, veți fi adevărați protagoniști ai unei noi perioade a acestui drum, care, cu ajutorul lui Dumnezeu, va conduce la comuniunea deplină. Eu vă asigur de rugăciunea mea, și voi, vă rog, rugați-vă pentru mine, care am atâta nevoie. Mulțumesc!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat