Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinți care vor fi canonizați la 16 octombrie 2016

Părinte al tinerilor. Lodovico Pavoni preot brescian

De Lorenzo Agosti

Viața umană și sacerdotală a lui Lodovico Pavoni se inserează bine în anul jubiliar, pentru că fondatorul Fiilor Mariei Neprihănite a fost un martor autentic al milostivirii și al duioșiei lui Dumnezeu față de tinerele generații.

Născut la Brescia la 11 septembrie 1784 dintr-o familie nobilă, care avea palat și terenuri și la Alfianello, a trăit într-o perioadă caracterizată de profunde schimbări politice și sociale: de la Revoluția franceză la Risorgimento. Din perioada copilăriei și adolescenței se amintește spiritul său de evlavie, sensibilitatea sa față de cei nevoiași, atenția sa față de copiii săraci, inteligența sa vie și ascuțită.

La vârsta de 19 ani, răspunzând la chemarea Domnului, s-a orientat spre preoție și a fost hirotonit la 21 februarie 1807. S-a remarcat imediat prin dedicarea sa pentru tineri, mai ales pentru cei mai săraci. În 1812 pentru ei ("pei poverelli") a deschis un oratoriu, unde a adunat până la 250 cu vârsta de peste 12 ani. În același an a fost ales ca secretar al episcopului de Brescia, Gabrio Maria Nava, care i-a încredințat și conducerea învățăturii creștine date săracilor în Domul nou.

Dându-și seama că oratoriul nu era suficient pentru mulți dintre acești tineri, fără familie și exploatați la muncă, părintele Pavoni a împărtășit episcopului propriile preocupări. Astfel, în 1818 acesta i-a obținut numirea de canonic al catedralei și i-a încredințat rectoria bazilicii "Sfântul Barnaba", astăzi Auditorium citadin.

Aici, în fostul convent augustinian aproape de biserică, între 1818 și 1821 se naște Institutul "Sfântul Barnaba", unde Pavoni a primit adolescenții și tinerii în stare de necesitate mai mare, într-un loc care a devenit pentru ei familie și loc de educație la viață, la credință și la muncă. Pentru ei a deschis unsprezece laboratoare, care se pot considera primele școli profesionale despre care se știe. Printre arte, cea mai importantă a fost tipografia, pornită în 1821 și considerată prima școală grafică din Italia. Alături de ea Pavoni a constituit o editură cu care a contribuit la răspândirea presei bune (aici se află rădăcinile editurii Àncora, a congregației Pavonienilor).

Institutul sau "Colegiul de arte" Sfântul Barnaba reunea pentru prima dată aspectul educativ, cel asistențial și cel profesional. Conștient că față de tineri Domnul are o predilecție, Pavoni a conceput cu privire la ei, cu privire la cei mai marginalizați, "cele mai frumoase speranțe". Din experiența sa și din înțelepciunea sa pedagogică au provenit câteva sfaturi care rămân de actualitate extraordinară.

În timpul holerei din 1836 Pavoni a deschis casa pentru copiii rămași orfani din cauza epidemiei, așa încât a dublat numărul tinerilor găzduiți. S-a gândit și la țărani și a cumpărat fostul convent franciscan din Saiano in Franciacorta, la cincisprezece kilometri de Brescia, pentru a face din ea o școală agricolă. În 1841 a primit în institut și pe surdomuți. La 3 iunie era decorat de împăratul Austriei Ferdinand I cu medalia de cavaler al coroanei de fier.

Pentru sprijinul și pentru continuitatea institutului, părintele Lodovico de mult timp cultiva gândul să formeze cu tinerii săi cei mai fervenți "o congregație călugărească". După ce a obținut lăudarea scopului congregației, cu decretul din 31 martie 1843 din partea Papei Grigore al XVI-lea, la 9 decembrie 1846 a venit în sfârșit aprobarea imperială.

Pavoni, după ce la 29 noiembrie și-a dat în mod formal demisia din capitlul catedralei, la 8 decembrie 1847 a depus voturile călugărești în noua congregație, în care frații laici erau direct inserați cu preoții în aceeași misiune educativă.

În ziua de după izbucniri celor Zece Zile de la Brescia, părintele Lodovico i-a însoțit pe jos și sub ploaie pe tinerii săi la dealul Saiano, pentru a-i salva de violențele și de pericolele cauzate de revolta împotriva austriecilor. Pe acest drum a contractat o bronhopneumonie, care l-a dus la moarte în zorii zilei de 1 aprilie 1849, în Duminica Floriilor, ultima dintre cele Zece Zile. Încă nu avea 65 de ani și numai de câteva luni a putut să înceapă unei Congregații călugărești, care după moartea sa a întâlnit dificultăți însemnate înainte de a se putea consolida și extinde.

Spiritualitatea lui Pavoni este strâns legată de misiune. Subliniază paternitatea divină, văzută ca Providență, și omenitatea lui Cristos, care îi îndrăgește pe cei mici și pe cei săraci. Recunoaște în Maria Neprihănită ocrotitoarea operei sale. Se întemeiază pe simplitate și pe umilință, care devin slujire, duioșie și paternitate față de cei din urmă. Valorizează munca, trăită ca mijloc de sfințenie.

La 5 iunie 1947, Pius al XII-lea a dat decretul cu privire la trăirea eroică a virtuților, în care Lodovico este numit "un alt Filip Neri... precursor al sfântului Ioan Bosco... perfect emulator al sfântului Iosif Cottolengo". La 14 aprilie 2002, Ioan Paul al II-lea l-a proclamat fericit, fixând comemorarea liturgică la 28 mai.

Treptat ce studiile istorice înaintează, figura și opera părintelui Lodovico se evidențiază în manieră semnificativă. Tot mai unanim îi este recunoscut un rol de inițiator și precursor în domeniul pedagogic. Pavoni a început, în Italia, formarea profesională. Cu întemeierea institutului el a realizat o intervenție inovatoare, care unea aspectul asistențial, cel educativ și cel profesional. A conjugat activitatea educativă cu cea de muncă; munca, și nu numai studiul, a devenit mijloc educativ. După el, în a doua jumătate a secolului al XIX-lea și în secolul al XX-lea, alte figuri de educatori și de fondatori, între care înainte de toate don Bosco, au dezvoltat aceste aspecte și opera lor a avut succes și rezonanță vastă; dar toți, în moduri diferite, sunt debitori ai intuițiilor și ai realizărilor lui Pavoni.

Congregația călugărească întemeiată de el a continuat în timp opera sa educativă și călugărească în favoarea tinerilor, mai ales a celor mai săraci și nevoiași, și a surzilor; și astăzi extinde carisma părintelui Pavoni în multe orașe din Italia, în Brazilia, în Spania, în Eritreea, în Columbia, în Mexic, în Filipine și în Burkina Faso.

(După L'Osservatore Romano, 14 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 17.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat