Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfinți care vor fi canonizați la 16 octombrie 2016

La masă cu trei mii de săraci. Episcopul spaniol Manuel Gonzáles García

De Javier Carnerero Peńalver, postulator

"A euharistiza": neologismul creat de Manuel Gonzáles García rezumă metoda pastorală cu care a lucrat în Spania de la începutul secolului al XX-lea, întemeind între altele Uniunea euharistică reparatoare și congregația Misionarelor euharistice de Nazaret.

Născut la Sevilla în 1877, Manuel de copil, încă înainte de intrarea sa în seminar la doisprezece ani, a făcut parte din schola cantorum a catedralei; ca seminarist s-a dedicat slujirilor cele mai umile pentru a-și plăti studiile, care au ajuns la apogeu cu doctoratul în drept canonic după un strălucit parcurs academic. Hirotonit preot, a fost capelan, paroh, decan și episcop, mai întâi auxiliar și apoi rezidențial de Málaga și, după aceea, ca urmare a evenimentelor dureroase ale persecuției religioase din Spania, a fost transferat la Palencia. A murit la 4 ianuarie 1940, după doar cinci ani.

O istorie care nu pare să aibă caracteristici extraordinare; asemenea multor altora. Însă o istorie care a avut o cotitură crucială când, abia hirotonit preot, Manuel a fost trimis în misiune într-un mic sat din Andaluzia și s-a aflat în fața marilor provocări ale timpului său în domeniul pastoral: indiferentism religios, sărăcie umană și spirituală. În acel context el a trăit o experiență care amintește de cea a sfântului Paul, fie prin metoda pedagogică a Domnului, fie prin roadele pe care le-a adus. Isus a fost cel care s-a arătat tânărului preot, ultimul dintre cei din urmă, în tabernacolul uzat din biserica parohială din Palomares del Río.

Părintele Manuel a mers cu certitudinea unei misiuni rodnice care să învingă protestele acelor oameni. Desigur, mântuirea acelor țărani, lăsați de izbeliște și uitați de toți era în inima sa. Însă, în fața tabernacolului, l-a auzit pe Isus care-l făcea să înțeleagă cum, în acel loc, El era cel mai abandonat dintre toți. Și astfel părintele Manuel, care a mers să-i "învingă" pe acei oameni, a fost învins de Dumnezeu. Ca în cazul apostolului neamurilor, acest fapt l-a răscolit din creștet până în tălpi; ajunsese la adevărul cel mai mare: numai cine îl găsește pe Dumnezeu poate să-l ducă oamenilor. Numai văzându-l pe Cristos în Biserica sa, unul poate într-adevăr să ia asupra sa acel popor al lui Dumnezeu, de atâtea ori persecutat. Și Cristos era acolo, în tabernacol, aproape de toți, trebuia doar să se aibă curajul de a merge să-l viziteze.

Metoda sa pastorală a început de acolo, a-l redescoperi pe Cristos în Euharistie, drept centru al vieții noastre, al comunității noastre, al activității noastre apostolice. "A euharistiza" a fost termenul creat cu propunerea de a implica toate grupurile ecleziale și sociale în această mare operă. Ca în sfântul Paul, penița și predica au fost armele sale cele mai incisive. A întemeiat revista "Grăuntele de nisip" și a dat la tipar și nenumărate titluri pastorale și catehetice. Între acestea, Ceea ce poate să facă un preot astăzi a devenit lectură obișnuită în toate seminariile timpului. Mulți păstori, formați în secolul trecut în Spania, dintre care unii eminenți, ca venerabilii Rafael García sau Luis Zambrano, atâția martiri în persecuție, au luat din acest izvor.

Și iată minunea: parohiile încredințate îngrijirii sale reînfloreau, grupurile laicale pe care le organiza se coordonau ca o adevărată mișcare apostolică ce implica o parohie după alta, atât în Spania cât și în America Latină. Voind să înceapă opera, care după aceea a devenit Uniunea euharistică reparatoare, s-a adresat astfel unui grup de femei din Huelva: "Permiteți-mi, mie care invoc de multe ori atenția carității voastre în favoarea copiilor săraci și a tuturor săracilor abandonați, să invoc astăzi atenția voastră și cooperarea voastră în favoarea celui mai abandonat dintre toți săracii: Preasfântul Sacrament. Vă cer o pomană de afect pentru Isus din Sacrament... din iubire față de Maria Neprihănită și din iubire față de această Inimă așa de rău răsplătită, vă cer ca să deveniți Marii ale acestor tabernacole abandonate".

Era nașterea "Mariilor tabernacolelor abandonate": după aceea s-au unit bărbații, copiii, preoții, călugărițele și institutul secular. La Huelva, unde a fost mai întâi paroh și apoi decan, Manuel González García a întemeiat un grup de școli care au titlul "Preasfânta Inimă", care funcționează și astăzi.

Ajuns la Málaga, activitatea sa s-a ocupat de toate domeniile pastorale. Un gest poate să simbolizeze activitatea sa: când a fost numit episcop a organizat un prânz la care, în loc să-i invite pe cei puternici din societate, au stat la masă trei mii de copii săraci. Cei care serveau la masă erau autoritățile civile și ecleziastice erau autoritățile civile și ecleziastice și episcopul care, cu zâmbetul său binevoitor, încălzea modul său de a face pastorație.

Seminarul a fost un alt punct nodal al alegerilor sale pastorale. A construit unul nou și a voit să fie reînnoită și rădăcina spirituală: "Un seminar în mod substanțial euharistic, în care Euharistia să fie: în ordinea pedagogică, stimulentul cel mai eficace; în cea științifică, primul maestru și prima materie de învățământ; în cea disciplinară, inspectorul cel mai vigilent; în cea ascetică, modelul cel mai viu; în cea economică, o mare providență; în cea arhitectonică, piatra unghiulară".

Dacă în formarea noilor comunități și a noilor păstori Manuel González García a continuat tradiția sfântului Paul, acceptarea crucii a venit să marcheze fără îndoială paralela pe care am schițat-o între cei doi apostoli. Ca sfântul Paul, părintele Manuel a trebuit să înfrunte persecuția. Málaga a fost dur marcată de luptele mișcărilor anticlericale. În 1931 palatul episcopal a fost incendiat, în mod incredibil toți au reușit să iasă nevătămați pe o ușă secundară. Episcopul, curajos în fața celor violenți, a fost constrâns să se îndepărteze de teamă ca represaliile să nu cadă asupra celor pe care-i primea. Timp de șase luni a fost găzduit de episcopul de Gibilterra. După ce a încercat în mod inutil întoarcerea la Málaga, González García a condus dieceza de la Ronda și de la Madrid, până când Sfântul Scaun i-a cerut să renunțe și să asume un alt sediu mai puțin periculos.

Pentru el au fost ani de durere foarte mare, cu o țară literalmente în flăcări și unde sacrilegiile erau în număr de mii. Dictând ultimele sale voințe, a scris: "Cer să fiu înmormântat aproape de un tabernacol, pentru ca oasele mele, după moartea mea, precum limba mea și penița mea în timpul vieții, să le spună mereu celor care trec: Aici este Isus! Este aici! Nu-l lăsați abandonat!".

(După L'Osservatore Romano, 14 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 25.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat