Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

OFMConv.: Misionari și martiri, mărturisitori ai milostivirii

În perioada 8-13 octombrie 2016, pr. Jaroslaw Wysoczanski, OFMConv., secretarul general pentru animarea misionară din cadrul Ordinului Fraților Minori Conventuali, însoțit de pr. Marius Petru Bîlha, președintele Comisiei provinciale pentru formare inițială, și de pr. Ioan Lupu, președintele Comisiei provinciale pentru animarea misionară, a vizitat comunitățile formative ale Provinciei: liceul de la Roman, postulandatul de la Pârâul Rece, noviciatul din Prăjești și post-noviciatul de la Roman.

În cadrul întâlnirilor avute, pr. Jarek, cu pasiunea care îl caracterizează, a dorit să trezească și să intensifice în frații aflați în formarea inițială sensibilitatea pentru misiune, ajutându-i să înțeleagă mai bine în ce constă misiunea, prezentând realitățile misionare semnificative ale Ordinului și împărtășind din experiența sa misionară, mai ales aceea din Perú. Un moment deosebit și plin de emoții a fost acela al mărturiei date cu privire la martiriul fraților cu care a trăit în comunitate la Pariacoto, Miguel Tomaszek și Zbigniew Strzalkowski, martiri ai credinței și ai carității, beatificați la Chimbote la 5 decembrie 2015. Aceștia au fost uciși în 1991, de grupul terorist Sendero Luminoso, din cauza promovării valorilor evanghelice și ajutorul acordat săracilor, principii contrare grupării comuniste.

Invitația constantă a părintelui a fost aceea de a fi tot mai conștienți că misiunea se naște din relația cu Dumnezeu, din viața de credință și că fiecare frate, mai mult decât "a avea o misiune", "este misiune", aceasta dând identitate discipolului franciscan. Semnificativ și grăitor în această privință este mozaicul realizat de părintele iezuit Marko Ivan Rupnik, pe care îl găsim la San Giovanni Rotondo, ce-l ilustrează pe sf. Francisc care poartă oița pierdută, lumea rănită, către coasta străpunsă a lui Isus, Bunul Păstor, pentru a găsi în El milostivire și iubire, misiune pe care și frații sunt chemați s-o trăiască cu pasiune și dăruire. Orice misiune trebuie să aibă în centru kerygma, vestea cea bună, iubirea, care să facă să crească tot mai mult comuniunea între oameni; slujirea și dăruirea de sine până la martiriu îi va da credibilitate și consistență.

De o intensitate de credință deosebită a fost privegherea de rugăciune în amintirea misionarilor martiri, intitulată "Femei și bărbați, mărturisitori ai milostivirii", prezidată de pr. Marius Petru Bîlha, ce a avut loc la 12 octombrie, la ora 21.00, în capela Institutului Teologic Franciscan, la care au participat studenți, elevi și persoane consacrate din diferite ordine și congregații prezente în Roman sau din împrejurimi. Mărturia pr. Jarek despre frații noștri martiri în Perú, venerarea cu devoțiune a relicvelor lor și citirea numelor misionarilor martiri din 2015 au făcut să vibreze cu mai multă intensitate corzile credinței, încrederii, speranței în sufletele celor prezenți. La sfârșit, "mandatul" primit de frații studenți cu privire la activitățile pastorale și de voluntariat pe care le vor desfășura pe parcursul acestui an formativ în diferite parohii și realități sociale a fost cununa serii de rugăciune, expresie concretă a angajării lor în a forma o comunitate "în ieșire", dinamică și misionară.

În cursul dimineții de 13 octombrie pr. Jarek și-a încheiat vizita, întâlnindu-se cu frații formatori ai Institutului Franciscan din Roman, care fac parte și din Comisia provincială pentru animarea misionară, în dorința de a trasa împreună unele linii și principii de organizare a activităților de sensibilizare misionară ale provinciei și a unei posibile colaborări cu Secretariatul General pentru Animarea Misionară a Ordinului.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8-13 octombrie: OFMConv.: Misionari și martiri, mărturisitori ai milostivirii

Fr. Marius Petru Bîlha, OFMConv.
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat