Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scrisoarea episcopilor francezi adresată țării

De M. Chiara Biagioni

"Dacă luăm cuvântul astăzi, este pentru că iubim țara noastră și suntem preocupați de situația sa". Așa începe "Scrisoarea" pe care consiliul permanent al episcopilor francezi o adresează "locuitorilor din țara noastră" cu titlul "Într-o lume care se schimbă, a regăsi sensul politicii". Un text angajant subîmpărțit în 10 paragrafe în care episcopatul din Franța trece în revistă punct cu punct aspectele problematice care pun la grea încercare viața țării: criza economică și recesiunea, tensiunile sociale, șomajul și sentimentul de nedreptate, diferența culturală și integrarea, tinerii și derivele jihadiste, educația și chestiunea siguranței.

Episcopii scriu: "Trebuie să fim surzi sau orbi pentru a nu ne da seama de oboseala, de frustrările, de fricile și chiar de supărarea care locuiesc într-o parte importantă a locuitorilor țării noastre și care exprimă o profundă dorință de schimbare. Trebuie să fim indiferenți și insensibili pentru a nu fi atinși de situațiile de precaritate și excludere pe care o trăiesc mulți pe teritoriul nostru național".

Monseniorul Pascal Dellanoy face parte din consiliul permanent și este episcop într-una dintre "periferiile" cele mai calde din Paris, Saint-Denis. Episcopii - povestește el - au voit să provoace cu publicarea acestui text "o reflecție de fond cu privire al locul politicii astăzi în societatea noastră".

Critica din acest punct de vedere este nemiloasă. Prin natura și vocația sa - scriu episcopii - politica este chemat să caute "binele comun", să "îndrăgească interesul general în locul celui de parte". Realitatea este diferită: episcopii vorbesc despre o politică ostatecă a "ambițiilor personale nemăsurate, a manevrelor și calculelor electorale, a promisiunile nemenținute, a viziunilor total rupte de realitate, a lipsei de proiect și viziune pe termen lung, a comportamentelor de parte și demagogice".

Pare un avertisment pentru viitorul apropria, dat fiind că Franța este în ajunul unei importante întâlniri electorale: realegerea președintelui. Primul tur al alegerilor prezidențiale se va ține peste câteva luni, adică la 23 aprilie; eventualul balotaj între cei doi candidați mai votați va fi la 7 mai. "Textul nostru - precizează Delannoy - pregătește desigur pentru următoarele alegeri prezidențiale, dar pertinența sa rămâne absolut valabilă dincolo de alegeri. Este invitația de a redescoperi sensul politicianului care trebuie să aibă un proiect. Numai cel care are o viziune de societate poate să răspundă la așteptărilor oamenilor și să depășească multele paradoxuri pe care le trăiește societatea franceză".

"Când întâlnim persoanele - relatează episcopul - observăm un mare elan de generozitate și o profundă dorință de a participa la proiecte de mobilizare. Însă această așteptare nu este percepută de politică, ea care este tot mai concentrată să gestioneze probleme economice și financiare și incapabilă să răspundă la așteptările cele mai profunde ale oamenilor".

Chestiunea nu interesează numai Franța. Impasul politic este o condiție destul de generalizată și în restul lumii. Conform episcopilor francezi criza politicii este înainte de toate criză a cuvântului care prea des se transformă în "minciună, corupție" și în aceste condiții, afirmă ei în text: "devine tot mai subțire marginea între cel care nu mai crede în politică și se dezinteresează de viața publică și cel care, plin de supărare, se orientează spre extreme".

"Este paradoxul - explică Delannoy - de a trăi într-o societate care dispune de multe mijloace comunicative dar în care persoanelor le este tot mai greu să dialogheze între ele. Nu mai există capacitatea de confruntare, dialog, cuvânt și divergențele de opinie și gândire în loc să fie primite și ascultate, se termină în manieră conflictuală".

Calea de ieșire este un șantier deschis în care toți sunt chemați să lucreze: "fiecare, prin ceea ce îi revine, este responsabil de viața și de viitorul societății noastre", scriu episcopii. "Acest lucru cere curaj și îndrăzneală. Calități care n-au lipsit niciodată din inima țării noastre". Și încheie: "Adevăratele soluții la problemele profunde ale epocii noastre nu vor veni nici de la reluarea economică și financiară, deși e importantă, nici de la gesturile și de la atitudinile cuiva. Vor veni de la ascultarea personală și colectivă a nevoilor cele mai profunde ale omului. Și de la angajarea tuturor".

(După agenția SIR, 13 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat