Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Noi cardinali, privirea lui Francisc

De Luis Badilla

În cele trei consistorii ale sale, două precedente (22 februarie 2014 și 14 februarie 2015) și următorul, la 19 noiembrie, purpurele de cardinal create de Papa Francisc vor fi în total 56: 12 non-electori (21%) și 44 electori (79%). Cu privire la criteriile pe baza cărora Sfântul Părinte a decis crearea acestor membri ai colegiului cardinalilor nu este ușor de schițat în mod complet o opinie. Multe dintre aceste criterii sunt adesea motive sau motivații care rămân în inima Papei pentru totdeauna. În schimb ceea ce se poate propune este o lectură externă, ca observator sau analist, bazată pe considerații comparative unde două elemente dobândesc relevanță: (a) biografia și parcursul pastoral al persoanelor alese și (b) situarea geografică a comunităților ecleziale ale acestor păstori.

În cazul lui Francisc două considerații care apar foarte mult de duminică spun puțin sau nimic. Prima, aproape un soi de litanie, face referință la internaționalizarea colegiului cardinalilor ca expresie vizibilă a universalității Bisericii. Este o observație sigură în fiecare consistoriu, îndeosebi din timpurile lui Pius al XII-lea care a creat 56 de cardinali care provin din 25 de țări.

Această regulă nescrisă se repetă în mod implacabil în toate consistoriile până astăzi.
Ioan al XXIII-lea - 5 consistorii - 52 de cardinali din 22 de națiuni.
Paul al VI-lea - 6 consistorii - 143 de cardinali din 52 de națiuni.
Ioan Paul al II-lea - 9 consistorii - 231 de cardinali din 69 de națiuni.
Benedict al XVI-lea - 5 consistorii - 90 de cardinali din 37 de națiuni.

A doua considerație, și care nu rezistă prea mult, se rezumă în expresia un pic abuzată "cardinali de periferie". Aproape mereu prin periferie se înțelege un concept geografic și acest lucru este în mod vizibil reductiv. În Papa Francisc conceptul este mult mai articulat și complex și desigur nu se epuizează în simpla dimensiune geografică (cei de departe... care pot fi astfel chiar dacă trăiesc în inima centrelor dominante). Periferiile sunt și situațiile critice unde se sacrifică omenirea, unde nedreptăți și exploatări degradează demnitatea umană, unde conflicte și violențe pun în pericol pacea și conviețuirea, unde cârdășii, indiferențe și ipocrizii ascund adevărul cu privire la relele din lume.

În cardinalii creați de Papa Francisc, diferit față de trecut ni se pare că percepem alte componente sau profile. Iată câteva:

Persoana - păstorul

1) O inclinație foarte puternică față de persoana și față de parcursul păstorului, al persoanei. Nu este dieceza, importanța, dimensiunea, influența, prestigiul și puterea sa ceea ce îl captivează pe Papa. În centrul alegerii pare să fie un punct de plecare nenegociabil: omul, preotul, păstorul. Obișnuința că diecezele determină mai întâi un sediu de cardinal pare, deocamdată, apusă. În locul structurii intră de preferat păstorul. Aici se deschide un capitol fundamental pe care îl vom trata într-un alt moment, și pe care Papa practic îl aprofundează în fiecare zi: ce tip de păstor răspunde mai bine la situația prezentă și viitoare a Bisericii (evanghelizatori și nu principi).

Colegiul cardinalilor: comuniune de egali

2) Ar părea că Papa Francisc, cât privește dinamicile internaționalizării și universalității, a ales să le traducă în încorporarea celor mici și a celor foarte mici, vizibilitate pentru cei uitați sau marginalizați, cu demnitate eclezială egală făcând abstracție de ceea ce nu au comunitățile slabe: putere, influențe, faimă, prestigiu, resurse. Colegiul cardinalilor nu ca o listă geografică de "mari" și "mici", ci ca o comuniune de egali și la fel, deci Biserici surori cu adevărat și numai în cuvinte.

Cardinali: față a Bisericii și a lumii

3) S-ar putea imagina și un al treilea profil, care trebuie citit ca o consecință a celor două precedente. Un colegiu al cardinalilor care să fie tot mai aderent la fața planetară a Bisericii, așadar să reflecte dinamicile ecleziale în curs și în amețitoare mișcare, creștere și descreștere, provocări și priorități, elanuri și întârzieri; deci, un colegiul al cardinalilor care să se asemne tot mai mult cu lumea însăși și cu situația de astăzi.

(După Vatican Insider, 11 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat