Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ladispoli (Italia): Hramul comunității catolice române

Biserica frumos împodobită, costumele populare, preoții de la altar, cântările intonate la sfânta Liturghie și oaspeții prezenți la celebrare, au fost câteva semne concrete care ne-au arătat că întreaga comunitate a catolicilor români din Ladispoli (Italia) și împrejurimi a avut marea bucurie de a-și cinsti patronii sufletești: sfinții arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael.

Fiind departe de casă, dar și pentru a favoriza o mai bună participare a credincioșilor la sărbătoarea comunității noastre, chiar dacă pe sfinții arhangheli i-am sărbătorim pe 29 septembrie, am dorit să mutăm această sărbătoare în duminica imediat următoare, adică la 2 octombrie, când îi cinstim pe sfinții Îngeri păzitori.

Pentru o mai bună organizare și pregătire a sărbătorii hramului, vineri 30 septembrie 2016, am avut ocazia să facem repetiție la cor, să organizăm lecturile, rugăciunea credincioșilor, ofertoriul, dar și să ne pregătim sufletele printr-o spovadă bună, ajutați de pr. Adrian Ghiurcă și de pr. Adrian Chili, păstorul nostru sufletesc.

Astfel, îmbărcați în straie de sărbătoare, în prezența preoților oaspeți și a rudelor venite din împrejurimi, ne-am adunat dumincă, 2 octombrie 2016, în frumoasa biserică "Sfântul Ioan Botezătorul" din Ladispoli, la aceiași oră la care ne adunăm duminică de duminică, adică la 9.30 pentru a începe sfânta Liturghie solemnă a hramului. Celebrarea a fost prezidată de pr. Ionuț Eremia Imbrișcă, la care au concelebrat pr. Bejenaru Emanuel, pr. Iulian Marian Șchiopu și parohul comunității românești, pr. Adrian Chili. Pr. Dan Ciprian Vătămănelu a stat în scaunul de spovadă.

În cuvântul de învățătură pr. Emanuel, după ce ne-a făcut o mică prezentare a realității îngerilor, ne-a vorbit despre lupta dusă în cer de către arhanghelul Mihail, împotriva lui Lucier și a îngerilor răi. Luptă pe care a câștigat-o. Totodată ne-a invitat și pe noi să nu renunțăm niciodată la lupta împotriva răului, deoarece de partea noastră este mereu puterea binelui suprem care este Dumnezeu, cel care ne ajută să învingem mereu. Predica ne-a făcut să-i simțim pe sfinții arhangeli mai aproape de noi, mulțumindu-i în același timp bunului Dumnezeu pentru darul pe care ni-l face mereu de a fi alături de noi prin îngerii săi.

Darurile prezentate la ofertoriu au dorit să scoată în evidență importanța sărbătorii pentru toți membrii comunității, preocupările și bucuriile noastre zilnice, dar în același timp a fost și o mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru tot ceea ce ne oferă în fiecare zi.

Înainte de binecuvântarea finală, pr. Adrian a mulțumit atât oaspeților prezenți (preoților și credincioșilor), cât și corului "Sfânta Cecilia" și tuturor celor care au făcut tot ce au știu mai bine, pentru ca această sărbătoare să fie asemenea unui buchet de flori oferit lui Dumnezeu, prin sfinții săi îngeri.

Bucuria de a fi împreună și de a petrece sărbătoarea hramului ca acasă a făcut ca un grup de vreo 90 de persoane din comunitate să stea împreună și la un moment de relaxare trupească, de la care nu ai lipsit sarmalele și alte specialități pregătite de gospodinele din comunitate și, mai ales, voia bună întreținută de cântecele și dansurile populare românești.

Adriana și Simona

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 2 octombrie: Ladispoli (Italia): Hramul comunității catolice române


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat