Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Suceava: Profesiune perpetuă în Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului"

"Sufletul meu îl preamărește pe Domnul și duhul meu tresaltă de bucurie în Dumnezeu, Mântuitorul meu" (Lc 1,46-47)

Sâmbătă, 8 octombrie 2016, în Parohia Suceava a fost zi de mare sărbătoare: sr. Maria Luminița Antonică a spus "DA-ul" ei definitiv mirelui ceresc în Congregația Surorilor Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului.

Sfânta Liturghie a fost prezidată de Excelența Sa, PS Petru Gherghel. Au concelebrat alți 22 de preoți, dintre doi care veniți din Italia (un preot dominican și parohul din satul unde s-a născut congregația surorilor). Congregația a fost înființată în anul 1895 de slujitorul lui Dumnezeu, părintele Didaco Bessi, paroh al unui mic sat din Italia care se numește Iolo. El a ales carisma sfântului Dominic de Guzman și anume: predicarea evangheliei.

Drumul a început cu cinci tinere care se dedicau slujirii aproapelui prin transmiterea valorilor morale și a învățăturilor creștine copiilor și tinerilor, prin asistarea bolnavilor în agonie și făcând tot posibilul pentru ca să fie recunoscută demnitatea femeii și a săracilor.

Cu trecerea timpului, Providența Divină a făcut în așa fel încât alte căi să se deschidă, iar Congregația s-a răspândit în Italia, India, Polonia, Ecuador, Filipine iar luna trecută a fost înființată prima comunitate în Indonezia. În România surorile au ajuns acum 15 ani, chiar în luna octombrie, iar comunitatea a fost deschisă, la 8 decembrie 2001, la Siret.

Sora Luminița este prima româncă din Congregație care depune voturile perpetue. În câteva cuvinte ne povestește istoria vocației sale:

"Încă de mică simțeam ceva deosebit față de Dumnezeu și de tot ceea ce privea Biserica. Citisem la o vârstă destul de fragedă «Istoria unui suflet» și în inima mea se născuse dorința de a trăi și eu ca Mica Tereza: un copil abandonat în brațele Tatălui Ceresc. Timpul trecea și această dorință creștea. Creștea însă și teama de ceea ce vor spune cei din jurul meu când vor afla de această dorință ascunsă. Și așa am început să refuz ideea unei posibile vocații călugărești. Dar cu cât mai mult vroiam să închid urechile la chemarea lui Dumnezeu, cu atât mai mult El gemea în inima mea. În sfârșit, am cedat și am spus asemenea psalmistului: «Iată vin Doamne ca să împlinesc voința Ta».

Le-am cunoscut pe Surorile Dominicane din Siret care erau sosite de puțin timp în România. Am fost atrasă de iubirea lor față de Cuvântul lui Dumnezeu și față de Sfânta Euharistie. Am făcut prima profesiune în anul 2009 și trăiesc cu convingerea că aceste cuvinte rostite de Dumnezeu pentru profetul Ieremia sunt adevărate și pentru mine: «Mai înainte de a te fi format în sânul mamei, eu te cunoșteam. Mai înainte de a fi ieșit din pântece, te-am consacrat» (Ier 1,5)".

Mulțumim lui Dumnezeu care în nespusa Sa milostivire nu încetează să cheme lucrători în secerișul Său.

Comunitatea Surorilor Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului din Siret

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 8 octombrie, Suceava: Profesiune perpetuă în Congregația "Surorile Dominicane ale Sfintei Fecioare Maria a Rozariului"
 


lecturi: 48.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat