Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Sapientia": trei noi cărți

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Familia în lumea contemporană, coordonată de pr. dr. Iosif Enășoae. Cartea apare în colecția "Creștinism în contemporaneitate", formatul 17x24, are 284 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 30 lei.

Încă înainte de a-și începe pontificatul, papa Ioan Paul al II-lea a fost foarte preocupat de problematica, atât de actuală și, în același timp, atât de îngrijorătoare, a familiei. El a pus accentul pe taina căsătoriei și a familiei, considerând-o ca una dintre valorile cele mai prețioase ale omenirii. Iată cum se exprimă el în Exortația apostolică Familiaris consortio, la numărul 6: "Situația în care se află astăzi familia prezintă aspecte pozitive și aspecte negative: pentru unii familia este semn al mântuirii pe care Cristos o desăvârșește în lume, iar pentru alții familia este semn al refuzului pe care omul îl opune dragostei lui Dumnezeu. Pe de o parte, într-adevăr, se constată cea mai vie conștiință a libertății personale, o mai mare atenție la calitatea relațiilor interpersonale în viața matrimonială, la promovarea demnității femeii, la procrearea responsabilă și la educarea copiilor. [...] Pe de altă parte, totuși nu lipsesc semne de degradare îngrijorătoare a unor valori fundamentale: o concepție teoretică și practică greșită despre independența soților, unul față de altul; grave ambiguități față de raporturile de autoritate între părinți și copii etc.".

În lucrarea Familia în lumea contemporană, apărută la Editura Sapientia sub coordonarea pr. dr. Iosif Enășoae, sunt publicate o serie de 38 de articole scrise de profesori de religie din Dieceza de Iași, care au ca temă realitatea familiei în contextul de astăzi.

Primele articole tratează despre fundamentul biblic al celulei de bază a societății - familia. În lumina Sfintei Scripturi, familia nu este doar o instituție; familia este o creație a lui Dumnezeu, iar atunci când Dumnezeu a creat cerul și pământul, el le-a calificat ca fiind "foarte bune".

Familia a stat și merită să stea în centrul atenției tuturor responsabililor de soarta popoarelor. Felul în care a fost reglementată viața familială de-a lungul istoriei omenirii a fost divers. Astfel, alte câteva articole vorbesc despre drama familiei în societatea contemporană, evidențiindu-se dimensiunile fenomenului degradării familiei: se vorbește despre răspândirea divorțului, despre simpla căsătorie civilă și răspândirea căsătoriei de probă, în contradicție cu vocația creștină de a se căsători în Domnul, despre celebrarea Căsătoriei sacramentale fără o credință vie, fără sentimentul iubirii și refuzul normelor morale pentru reglementarea exercițiului uman și creștin al relațiilor conjugale, prin avort, contracepție și fertilizare artificială.

De asemenea, unele articole vorbesc despre rolul familiei și raporturile pe care aceasta le are cu celelalte instituții sociale. Astfel, este scoasă în evidență necesitatea colaborării familiei cu școala în desăvârșirea personalității elevilor și educarea lor pentru societate, rolul familiei în educația tinerilor, în formarea preșcolarilor etc.

În sfârșit, în carte sunt publicate și articole care oferă diferite proiecte educative, poezii și piese de teatru, care au rolul de a reînflăcăra celula de bază a societății, de a redescoperi adevărata semnificație a acesteia.

Recomandăm această lucrare tuturor celor care iubesc familia. Parcurgând paginile acestei cărți vor ajunge să înțeleagă că ea este voită de Dumnezeu și există pentru iubirea reciprocă a soților, pentru binele copiilor și pentru viitorul întregii societăți.

Laurențiu Turbuc

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Misterul Bisericii. Manual de Ecleziologie, scrisă de pr. dr. Ștefan Lupu. Cartea apare în colecția "Tratate de teologie", formatul 17x24, are 452 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 40 lei.

Biserica este în același timp cale și scop al planului lui Dumnezeu: prefigurată în creație, pregătită în vechiul legământ, întemeiată prin cuvintele și faptele lui Isus Cristos, realizată prin crucea lui răscumpărătoare și prin învierea lui, ea s-a manifestat ca mister de mântuire prin revărsarea Duhului Sfânt. Ea se va desăvârși în gloria cerului ca adunare a tuturor celor răscumpărați de pe pământ. Biserica este în același timp vizibilă și spirituală, societate ierarhică și trup mistic al lui Cristos. Ea este teandrică, formată dintr-un element uman și unul divin. Aici se află misterul său, pe care numai credința îl poate înțelege.

Despre acest "mister" dorește părintele Ștefan Lupu să trateze în lucrarea Misterul Bisericii. Manual de Ecleziologie, apărută la Editura Sapientia. Axa principală a tratatului de față este reprezentată de categoriile prin care în toate epocile - cu o intensitate mai mare sau mai mică - s-a încercat să se exprime natura Bisericii. Aceste categorii au fost reluate pe larg de teologii ultimelor două secole și de către Conciliul al II-lea din Vatican. Este vorba despre categorii ca "poporul lui Dumnezeu", "trupul lui Cristos", "mister de comuniune" și "sacrament".

Cele 19 capitole care alcătuiesc acest tratat sunt dispuse în trei mari părți, precedate de o introducere. Aceste pagini introductive au menirea de a preciza locul pe care Ecleziologia îl ocupă în studiul teologiei fundamentale și dogmatice și modul în care este percepută Biserica de oamenii din epoca noastră.

Prima parte, "Ecleziologia istorică", împărțită în patru capitole, este dedicată momentului ascultării credinței (auditus fidei). Autorul, în această parte, are în vedere în primul rând modul în care misterul Bisericii s-a revelat în istoria mântuirii, pornind de la precizarea semnificației termenului de "Biserică", continuând cu prezentarea prefigurărilor acesteia în Vechiul Testament, analizând, de asemenea, și noutatea adusă de Noul Testament cu privire la acest mister. În același timp, părintele Ștefan Lupu dedică trei capitole prezentării modului în care misterul Bisericii a fost aprofundat de-a lungul istoriei de către sfinții părinți și de teologi până astăzi.

A doua parte, "Ecleziologia sistematică", este cea mai extinsă (11 capitole) și este dedicată momentului de înțelegere a credinței (intellectus fidei). Astfel, autorul, folosindu-se de roadele reflecției teologice, contemplă într-un mod sistematic misterul Bisericii după criteriile și sensibilitățile teologiei actuale. Originea transcendentă și istorică a Bisericii, figurile și denumirile ei, personalitatea sa, natura teandrică și notele Bisericii (una, sfântă, catolică și apostolică), structura ierarhică și carismatică a ei, sunt doar câteva dintre temele abordate pe larg în această parte.

Ultima parte, "Ecleziologia specială", împărțită în patru capitole, tratează câteva aspecte specifice legate de cele patru mari cercuri la care se extinde acțiunea Bisericii în afara ei (ad extra): raportul ei cu celelalte Biserici necreștine, cu religiile necreștine, cu necredincioșii și, în sfârșit, cu lumea. Această abordare are în vedere exigența Conciliului al II-lea din Vatican, care a permis Bisericii să-și dobândească o conștiință mai plină și mai matură despre raporturile sale de unire, de caritate și de har cu restul omenirii și cu lumea.

Tratatul despre Misterul Bisericii. Manual de Ecleziologie se încheie cu o bibliografie consistentă care îi oferă cititorului posibilitatea de a-și mări orizontul și cunoștințele cu privire la această realitate divino-umană, Biserica.

Intenția părintelui Ștefan Lupu este aceea de a oferi o lucrare, în primul rând, studenților teologi, dar și tuturor celor care vor să cunoască și să pătrundă mai adânc în misterul Bisericii, voită de Sfânta Treime ca sacrament universal de mântuire.

Laurențiu Turbuc

* * *

Editura "Sapientia" anunță apariția cărții Spre Dumnezeu-Tatăl, prin Fiul, în Duhul Sfânt. Religie Romano-Catolică. Caietul elevului pentru clasa a III-a, scrisă de Pr. Tamaș Petru-Sebastian Pr. Adam Lucian, Cojan Teodora Mate Cristina Cojan Loredana. Cartea apare în colecția "Cateheza", formatul 17x24, are 92 de pagini și poate fi procurată de la Librăria Sapientia (www.librariasapientia.ro), precum și de la celelalte librării catolice din țară la prețul de 6 lei.

Filozoful antic Aristotel spunea că "Un om educat se deosebește de un om needucat, așa cum un om viu se deosebește de un om mort". Conștienți de însemnătatea actului educațional, un grup de profesori de religie romano-catolică au conceput acest caiet al elevului pentru disciplina Religie, clasa a III-a. Scopul demersului lor este a de a pune la dispoziția elevilor un instrument util în formarea umană și intelectuală a copiilor, pentru dobândirea competențelor vizate în documentele școlare.

Educația umană și religioasă a copiilor trece dincolo de granițele căminului familial. În școală, elevii se modelează în conformitate cu valorile umane și religioase însușite și descoperă fundamentul științific și cultural al propriei religii, completând astfel educația familială. Misiunea învățătorului/profesorului în realizarea acestor deziderate va fi mereu dificilă din cauza mutațiilor cultural-religioase pe care societatea le experimentează de-a lungul istoriei. Un caiet auxiliar de religie, deși aparent un instrument infim, poate constitui un sprijin real pentru profesori și elevi, în realizarea obiectivelor amintite mai sus.

Caietul elevului pentru clasa a III-a la disciplina religie romano-catolică a fost elaborat în conformitate cu programa școlară aprobată prin ordinul de ministru nr. 5001/02.12.2014. El permite construirea situațiilor de învățare care să conducă la formarea și dezvoltarea competențelor generale și specifice prevăzute în programa școlară și promovează valori și atitudini precizate în programa școlară.

Caietul elevului are un caracter practic-aplicativ și respectă exigența solicitată de programa școlară pentru segmentul de vârstă la care face referință. S-a urmărit dezvoltarea capacității de comunicare a elevilor, accentuându-se valori moral-religioase, precum bunătatea, respectul datorat celor mai mari, respectul pentru alteritate, atitudinea pozitivă și încrezătoare față de provocările vieții.

Cunoașterea lui Dumnezeu Tatăl prin Isus și Duhul Sfânt este tema în jurul căreia s-a construit întregul material. Fie ca acest manual să ajute la cunoașterea Sfintei Treimi, dar mai ales la trăirea între oameni a iubirii care există în interiorul persoanelor din Sfânta Treime.

Pr. prof. univ. dr. Iosif Bisoc
 


lecturi: 41.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat