Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Părintele Simoni și precedentul lui Koliqi

De Salvatore Cernuzio

Numele lui Ernest Simoni este fără îndoială cel care se evidențiază cel mai mult în lista noilor cardinali pe care Francisc îi va crea în Consistoriul din 19 noiembrie 2016. Totuși, preotul albanez, victimă a torturilor și violențelor dictaturii comuniste, nu va fi primul cardinal care provine din țara vulturilor.

De fapt, purpura sa urmează după aceea a unui alt preot albanez curajos, care a trebuit și el să plătească scump propria credință sub regimul lui Enver Hoxha.

Era Mikel Koliqi, căruia papa Ioan Paul al II-lea a acordat purpura în Consistoriul din 26 noiembrie 1994. Preotul avea 94 de ani și a murit după trei ani, la 28 ianuarie 1997.

Ca părintele Simoni, și el l-a întâlnit pe papa și i-a povestit propria mărturie într-o călătorie în Albania. Adică vizita la Scutari pe care Ioan Paul al II-lea a desfășurat-o în aprilie 1993, în timpul căreia a trebuit să refacă temeliile unei Biserici distruse de anii întunecați ai persecuției anticreștine desfășurate de un regim - unicul în Europa - care a proclamat ateismul de stat.

Consacrând patru episcopi albanezi în catedrala din Scutari pe care comuniștii au transformat-o în sală de sport, papa polonez, care deja în iubita Polonie a trăit pe pielea sa samavolniciile dictaturilor, s-a emoționat profund aflând istoria acelor episcopi, preoți, călugări și laici care au îndurat martiriul, după ani de închisoare și torturi de tot felul.

Koliqi era unul dintre puținii supraviețuitori. De mai multe ori s-a aflat la un pas de moarte și numele său a riscat să fie în lista preoților măcelăriți de regim: 65 pentru condamnare la moarte sau tortură, 64 de morți în lagăre sau în spatele gratiilor.

Născut la Scutari, la 29 septembrie 1902, Koliqi a început în dieceză activitatea sa pastorală după ce a fost hirotonit preot la 30 mai 1931. După o perioadă de formare teologică în Italia, a fost numit în 1936 paroh al catedralei și vicar general. În această funcție, urmând drumul Acțiunii Catolice, s-a angajat să ducă Evanghelia printre tineri prin presă, activități recreative și instituirea unei companii filodramatice. De fapt, ca Wojtyla, nutrea o pasiune naturală față de artă, teatru, muzică.

În anul 1945 a fost condamnat la 21 de ani de muncă silnică, acuzat că ascultă posturi de radio străine. Însă a trebuit să ispășească 38 de ani, între închisoare și violențe, privațiuni de apă și hrană și biciuiri pe spate, fără a-și abjura vreodată credința. A fost eliberat în 1986, la un an după moartea dictatorului Hoxha, din motive de vârstă. De fapt, avea 84 de ani.

La 92 de ani a primit purpura care a fost salutată de întreaga Albanie ca semn de speranță și încurajare pentru o Biserică ce începea cu greu să se îndrepte spre renaștere. Biserică a cărui "reprezentant autoritar" a fost el, cum a afirmat Ioan Paul al II-lea în scrisoarea pe care a încredințat-o noului cardinal la 27 noiembrie 1994, în Aula "Paul al VI-lea". "Dumneavoastră - se citește în text - ați oferit o curajoasă mărturie de fidelitate față de Cristos, înfruntând suferințele teribile cauzate de persecuția dură dezlănțuită de regimul totalitar".

"Acțiunea dumneavoastră pastorală luminată a fost puternic contrastată de regimul comunist, care v-a arestat și v-a condamnat de mai multe ori. Amenințările și presiunile n-au frânat angajarea dumneavoastră de evanghelizare și de slujire a fraților. Pentru aceasta - a spus Pontiful - persecuția comunistă s-a năpustit împotriva dumneavoastră condamnându-vă la muncă silnică, la care dumneavoastră ați fost supus ani lungi în diferite lagăre de muncă, până la eliberare, petrecută în anul 1986".

Deci acea beretă roșie voia să fie un "premiu" pentru Mikel Koliqi din partea succesorului lui Petru "pentru exemplul de curajoasă mărturie evanghelică oferită în desfășurarea slujirii sacerdotale". "După iarna dură a opoziției violente, Biserica albaneză împreună cu dumneavoastră poate să privească astăzi cu speranță la viitor", a asigurat de fapt Ioan Paul al II-lea.

Aceeași speranță pe care astăzi Bergoglio vrea s-o reverse cu numirea părintelui Ernest Simoni. Dar dacă purpura lui Koliqi intra într-un fel în acea strategie politică pe care Pontiful polonez a demarat-o pentru a demonta blocurile de dictaturi și totalitarisme care striveau Europa de atunci, în viziunea lui Francisc intrarea lui Simoni în colegiul cardinalilor este mai ales un semn de recunoaștere pentru toate Bisericile și preoții din lume care astăzi suferă persecuția dar care, cu curaj, rămân alături de Cristos.

(După Vatican Insider, 10 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat