Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

A evangheliza Europa: episcopii privesc la viitor

Întâlnirea anuală a CCEE, care anul acesta împlinește 45 de ani, s-a desfășurat în Principatul de Monaco la invitația arhiepiscopului local, Mons. Bernard Barsi.

Lucrările intense și rodnice s-au desfășurat într-un climat de consolidată fraternitate și cu iubire pastorală față de popoarele de pe continent. Pornind de la profunda experiență de unitate experimentată în aceste zile, episcopii au reafirmat angajarea lor de a reflecta asupra căilor care trebuie parcurse astăzi pentru a valoriza diferitele realități sociale și ecleziale. Pe urma anunțării temei următorului Sinod al Episcopilor, președinții au decis să orienteze următoarele etape ale reflecției și ale muncii CCEE îngrijirii pastorale a tinerilor, a credinței lor și a discernământului vocațional.

Adunarea de la Monaco a fost îmbogățită de întâlnirea cu principele Albert al II-lea, care a primit în audiență în Palatul Principial pe reprezentanții episcopatului european.

La Monaco, președinții conferințelor episcopale au ales noua președinție a CCEE pentru cincinalul 2016-2021. În funcția de președinte a fost ales cardinalul Angelo Bagnasco, arhiepiscop de Genova și președinte al Conferinței Episcopale Italiene. În funcția de vicepreședinți, cardinalul Vincent Nichols, arhiepiscop de Westminster și președinte al Conferinței Episcopale din Anglia și Țara Galilor, și arhiepiscopul de Poznan, Mons. Stanislaw Gčdecki, președinte al Conferinței Episcopale Poloneze.

Adunarea plenară le-a mulțumit membrilor fostei președinții, cardinalul Péter Erdö, arhiepiscop de Eszterfom-Budapesta (președinte din 2006 până în 2016), și arhiepiscopul de Scutari-Pült, mons. Angelo Massafra, pentru munca desfășurată pentru binele Bisericii și pentru dedicarea în promovarea comuniunii fraterne dintre episcopatele europene.

Printre temele tratate anul acesta: misiunea CCEE în Biserica din Europa; situația creștinilor în lume și în îndeosebi în Țara Sfântă; raporturile cu Bisericile ortodoxe în lumina recentei întâlniri din Cuba și a declarației comune a papei Francisc și a patriarhului Kiril. La acest schimb au participat și reprezentanții oaspeți ai organismelor ecleziale continentale pentru Africa (SECAM), America Latină (CELAM), Asia (FABC) și Oceania (FBCO) informând printre altele pe participanți de provocările Bisericii în continentele lor.

La Nisa, episcopii au mers la memorialul pentru victimele atentatului din 14 iulie 2016 pe Promenade des anglais pentru un scurt moment de rugăciune și de reculegere.

În cursul întâlnirii au fost ascultate rapoartele comisiilor CCEE. Adunarea a apreciat angajările și proiectele confirmând propria recunoștință și stimă pentru munca desfășurată. Apoi episcopii au ascultat rapoartele reprezentanților ecleziali care urmăresc activitatea Instituțiilor europene, arătând aprecierea lor față de serviciul desfășurat de nunțiatura apostolică la Bruxelles, de COMECE și de Misiunea Permanentă a Sfântului Scaun pe lângă Consiliul Europei.

Lucrările s-au încheiat cu adoptarea unui clar și puternic mesaj de condamnare a persecuțiilor împotriva creștinilor în lume și a diferitelor forme de intoleranță sau de discriminare îndurate de creștinii din Europa.

Următoarea Adunare plenară se va desfășura de la 28 septembrie la 1 octombrie 2017 la Minsk (Bielorusia) la invitația arhiepiscopului local, mons. Tadeusz Kondrusiewicz, președinte al Conferinței Episcopale Bieloruse.

(După Zenit, 10 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat