Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Anunțarea Consistoriului la 19 noiembrie pentru crearea de noi cardinali (9 octombrie 2016)

În cursul rugăciunii Angelus de duminică, 9 octombrie 2016, Sfântul Părinte Francisc a anunțat un Consistoriu pentru crearea de noi cardinali. Acestea sunt cuvintele papei:

Iubiți frați și surori,

Sunt bucuros să anunț că sâmbătă 19 noiembrie 2016, în ajunul închiderii Porții Sfinte a Milostivirii, voi ține un consistoriu pentru numirea a 13 noi cardinali din cele cinci continente. Proveniența lor din 11 națiuni exprimă universalitatea Bisericii care vestește și mărturisește Vestea Bună a milostivirii lui Dumnezeu în fiecare colț al pământului. În afară de aceasta, inserarea noilor cardinali în Dieceza de Roma manifestă legătura indisolubilă dintre scaunul lui Petru și Bisericile particulare răspândite în lume.

Duminică 20 noiembrie, solemnitatea "Cristos Regele", la încheierea Anului Sfânt Extraordinar al Milostivirii, voi concelebra sfânta Liturghie cu noii cardinali, cu colegiul cardinalilor, cu arhiepiscopii, cu episcopii și cu preoții.

Iată numele noilor cardinali:

1. Mons. Mario Zenari, care rămâne nunțiu apostolic în iubita și martirizata Sirie (Italia)

2. Mons. Dieudonné Nzapalainga, C.S.Sp., arhiepiscop de Bangui (Republica Centrafricană)

3. Mons. Carlos Osoro Sierra, arhiepiscop de Madrid (Spania)

4. Mons. Sérgio da Rocha, arhiepiscop de Brasilia (Brazilia)

5. Mons. Blase J. Cupich, arhiepiscop de Chicago (SUA)

6. Mons. Patrick D'Rozario, C.S.C., arhiepiscop de Dhaka (Bangladesh)

7. Mons. Baltazar Enrique Porras Cardozo, arhiepiscop de Mérida (Venezuela)

8. Mons. Jozef De Kesel, arhiepiscop de Malines-Bruxelles (Belgia)

9. Mons. Maurice Piat, arhiepiscop de Port-Louis (Insula Mauritius)

10. Mons. Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață (SUA)

11. Mons. Carlos Aguiar Retes, arhiepiscop de Tlalnepantla (Mexic)

12. Mons. John Ribat, M.S.C., arhiepiscop de Port Moresby (Papua Noua Guinee)

13. Mons. Joseph William Tobin, C.SS.R., arhiepiscop de Indianapolis (SUA)

Cu membrii colegiului cardinalilor voi uni și un arhiepiscop și doi episcopi emeriți care s-au remarcat în slujirea lor pastorală și un preot care a dat o mărturie creștină clară. Ei reprezintă atâția episcopi și preoți care în toată Biserica edifică poporul lui Dumnezeu, vestind iubirea milostivă a lui Dumnezeu în îngrijirea zilnică a turmei Domnului și în mărturisirea credinței.

Ei sunt:

1. Mons. Anthony Soter Fernandez, arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur (Malaysia)

2. Mons. Renato Corti, episcop emerit de Novara (Italia)

3. Mons. Sebastian Koto Khoarai, O.M.I., episcop emerit de Mohale's Hoek (Lesotho)

4. Reverendul Ernest Simoni, preot din Arhidieceza de Shkodrë-Pult (Scutari - Albania)

Să ne rugăm pentru noii cardinali pentru ca ei, confirmând adeziunea lor la Cristos, Mare Preot milostiv și fidel (cf. Evr 2,17), să mă ajute în slujirea mea de Episcop de Roma și de "principiu și fundament perpetuu și vizibil al unității credinței și al comuniunii" (cf. LG, 18).

Franciscus

* * *

Scurte date biografice ale cardinalilor care vor fi creați

Mons. Mario Zenari (Italia), arhiepiscop titular de Zuglio, nunțiu apostolic în Siria

S-a născut la Villafranca (Verona) la 5 ianuarie 1946. A fost hirotonit preot la 5 iulie 1970 și încardinat în Dieceza de Verona. Are doctorat în drept canonic.
Intrat în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun în 1980, a prestat după aceea propria lucrare pe lângă reprezentanțele pontificale din Senegal, Liberia, Columbia, Germania, România. La 25 martie 1993 a fost numit consilier de nunțiatură.
La 7 februarie 1994 a fost numit reprezentant permanent al Sfântului Scaun pe lângă Agenția Internațională a Energiei Atomice (A.I.E.A.) și pe lângă Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (O.S.C.E.), și observator permanent al Sfântului Scaun la Organizația Națiunilor Unite pentru Dezvoltarea Industrială (O.N.U.D.I.) și la Oficiul Națiunilor Unite la Viena.
La 12 iulie 1999, Sfântul Părinte Ioan Paul al II-lea l-a numit nunțiu apostolic în Coasta de Fildeș și în Niger, ridicându-l în același timp la sediul titular de Zuglio, cu demnitate de arhiepiscop. După câteva zile, la 24 iulie, a fost numit nunțiu și în Burkina Faso. A primit consacrarea episcopală la 25 septembrie în același an.
La 10 mai 2004 a fost numit nunțiu apostolic în Sri Lanka.
La 30 decembrie 2008, papa Benedict al XVI-lea l-a numit nunțiu apostolic în Siria.

Mons. Dieudonné Nzapalainga, C.S.Sp., arhiepiscop de Bangui (Republica Centrafricană)
S-a născut la 14 martie 1967 la Mbomou, în Dieceza de Bangassou (Republica Centrafricană). După școala primară, a intrat în Seminarul Mic Saint Louis din Bangassou și apoi în Seminarul Mare de Filozofie Saints Apôtres din Otélé, în Camerun, înainte de a continua studiile la Seminarul Mare Spiritan Daniel Brottier, la Libreville, în Gabon.
A depus primele voturi în Congregația Părinților Spiritani la 8 septembrie 1993 și voturile perpetue la 6 septembrie 1997. A fost hirotonit preot la 9 august 1998. În anii următori a obținut licența în teologie la Centre Sèvre a părinților iezuiți, în Franța, dar apoi a fost chemat înapoi în Republica Centrafricană de Institutul său pentru a desfășura funcția de superior regional.
În timp ce era în Franța, din 1998 până în 2005 a fost capelan al orfanilor de la Fondation d'Auteuil și vicar parohial la St Jerôme (Marseille); întors în Centrafrica a fost superior regional al Părinților Spiritani și paroh la Bangui din 2005 până în 2009; în anii 2008-2009 a fost președinte al Conferinței Superiorilor Majori din Centrafrica.
Din 2009 a fost administrator apostolic de Bangui, iar la 14 mai 2012 papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Bangui. A primit consacrarea episcopală la 22 iulie în același an.
Din iulie 2013 este președinte al Conferinței Episcopale din Republica Centrafricană și în această funcție a participat la a III-a Adunare generală extraordinară a Sinodului Episcopilor despre familie din octombrie 2014.
În noiembrie 2015 l-a primit în dieceza sa pe papa Francisc care chiar la Bangui a deschis prima Poartă Sfântă în Anul Milostivirii.
Angajat personal pentru procesul de pace în țară, în 2013 a participat, cu președintele Consiliului Islamic și cu președintele Alianței Evanghelice la Bangui, la fondarea Platformei interreligioase pentru pace din Centrafrica.
Primul cardinal din Centrafrica.

Mons. Carlos Osoro Sierra, arhiepiscop de Madrid (Spania)
E.S. Mons. Carlos Osoro Sierra s-a născut la Castańeda, provincia și dieceza de Santander, la 16 mai 1945. După ce a studiat magister la Escuela Normal și a exercitat profesoratul timp de un an la Santander, a intrat în seminarul pentru vocații adulte Colegio Mayor El Salvador din Salamanca, unde a frecventat cursurile și filozofie și teologie la Universitatea Pontificală din acest oraș, obținând licența în cele două discipline. În afară de asta, a obținut, tot la Universitatea Complutense, diploma în Enseńanza de Adultos. A fost hirotonit preot la 29 iulie 1973 în Santander, rămânând încardinat în această dieceză.
După hirotonirea prezbiterală a fost membru al echipei sacerdotale în parohia "Ridicarea la cer a Mariei" la Torrelavega pentru pastorația tineretului, director al Casa de los muchachos și profesor la Escuela Universitaria de Formación del Profesorado "Sagrados Corazones" (1973-1975); secretar general pentru pastorația din dieceză, delegat episcopal pentru vocații și seminarii și pentru apostolatul laicilor și vicar pentru pastorație (1975-1996); vicar general al diecezei (1976-1994); rector al Seminarului diecezan (1977-1996); președinte al capitlului catedralei (1994-1996), director al Centro Asociado del Instituto Internacional de Teología a Distancia și director al Instituto Superior de Ciencias Religiosas San Agustín (1996).
La 27 decembrie 1996, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit episcop de Orense. A primit hirotonirea episcopală la 22 februarie 1997.
La 7 ianuarie 2002 a fost promovat la sediul mitropolitan de Oviedo. Din septembrie 2006 până în septembrie 2007 a fost și administrator apostolic al diecezei de Santander.
La 8 ianuarie 2009 a fost transferat de Benedict al XVI-lea la sediul mitropolitan de Valencia.
La 28 august 2014, papa Francisc l-a numit arhiepiscop mitropolit de Madrid.
Din martie 2014 este vicepreședinte al Conferinței Episcopale Spaniole, în sânul căreia anterior a fost președinte al comisiei pentru cler (1999-2005) și președinte al comisiei episcopale pentru apostolat și membru al comitetului executiv (2005-2011).
A luat parte la a XIV-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor despre tema Vocația și misiunea familiei în Biserică și în lumea contemporană (octombrie 2015).

Mons. Sérgio da Rocha, arhiepiscop de Brasília (Brazilia)
E.S. Mons. Sérgio da Rocha s-a născut la Dobrada, dieceza de Jaboticabal, în statul Săo Paulo, la 21 octombrie 1959. A frecventat cursurile de filozofie la Seminarul diecezan din Săo Carlos și cele de teologie la Institutul Teologic din Campinas. A obținut licența în teologie morală la Facultatea Teologică "Nossa Senhora da Assunçăo", la Săo Paulo, și doctoratul în aceeași disciplină la Academia Alfonsiană din Roma.
A fost hirotonit preot la 14 decembrie 1984 la Matăo, dieceza de Săo Carlos.
Ca preot a exercitat următoarele slujiri: paroh la Água Vermelha și coordonator al pastorației tineretului din Săo Carlos (1985-1986); profesor de filozofie în Seminarul diecezan și director spiritual al Casei de Teologie la Campinas (1986-1987 și 1990); rector al Seminarului de filozofie din Săo Carlos (1987-1988 și 1990); coordonator diecezan al pastorației vocaționale (1987 și 1989); vicar parohial al catedralei din Săo Carlos (1988-1989); vicar parohial al parohiei Nossa Senhora de Fátima la Săo Carlos (1990); coordonator diecezan al pastorației și rector al capelei Săo Judas Tadeu la Săo Carlos (1991); profesor de teologie morală la PUC din Campinas și rector al Seminarului diecezan de teologie (1997-2001); membru al echipei de formare a diaconilor permanenți; membru al consiliului prezbiteral și al colegiului consultanților.
La 13 iunie 2001 a fost ales episcop titular de Alba și numit auxiliar de Fortaleza. A primit consacrarea episcopală la 11 august în același an.
Numit episcop coadiutor de Teresina la 31 ianuarie 2007, a devenit arhiepiscop la 3 septembrie 2008.
La 15 iunie 2011, papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Brasília.
Din aprilie 2015 este președinte al Conferinței Naționale a Episcopilor din Brazilia, în care anterior a avut numeroase funcții, între care membru al comisiei episcopale de doctrină; membru al comisiei episcopale "Mutirăo de Superaçăo da Miséria e da Fome"; secretar al Regionalului și responsabil cu tineretul și cu pastorația vocațională a Regionalului Nordeste 1; membru al consiliului permanent și al comisiei de doctrină; președinte al Regionalului Nordeste 1.
A fost și președinte al departamentului vocații și slujiri din CELAM - Consiliul Episcopal Latinoamerican.
A luat parte la Sinodul Episcopilor din octombrie 2015 despre familie.

Mons. Blase J. Cupich, arhiepiscop de Chicago (SUA)
E.S. Mons. Blase J. Cupich s-a născut la Omaha (Nebraska) la 19 martie 1949. După ce a frecventat obișnuitele școli primară și secundară, a frecventat "College of Saint Thomas" la Saint Paul (Minnesota), unde a obținut bacalaureatul în filozofie în 1971. Din 1971 până în 1975 a fost student la Colegiul Pontifical American de Nord din Roma și a studiat teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana. Mai târziu a obținut licența (1979) și doctoratul (1987) în teologie sacramentală la Universitatea Catolică a Americii de la Washington, D.C.
A fost hirotonit preot la 16 august 1975 pentru arhidieceza de Omaha.
După hirotonirea prezbiterală a desfășurat următoarele funcții: vice-paroh la "Saint Margaret Mary Parish" și profesor la "Paul VI High School" la Omaha (1975-1978); director al oficiului liturgic arhidiecezan (1978-1981); colaborator local la nunțiatura apostolică de la Washington, D.C. (1981-1987); președinte/rector al "Pontifical College Josephinum" la Columbus (Ohio) (1989-1997); paroh la "Saint Robert Bellarmine Parish" la Omaha (1997-1998).
Numit episcop de Rapid City (South Dakota) la 7 iulie 1998, a primit hirotonirea episcopală la 21 septembrie în același an.
La 30 iunie 2010 a fost numit de Benedict al XVI-lea episcop de Spokane (Washington) și a luat în posesie canonică dieceza la 3 septembrie în același an.
La 20 septembrie 2014, papa Francisc l-a numit arhiepiscop mitropolit de Chicago, unde a luat în posesie canonică la 18 noiembrie în același an.
În octombrie 2015 a participat, prin numire pontificală, la a XIV-a Adunare generală ordinară a Sinodului Episcopilor despre familie.
A fost președinte al USCCB Committee for the Protection of Children and Young People (2008-2011) și al National Catholic Educational Association Board (2006-2008) și este membru în numeroase comitete din Conferința Episcopilor Catolici din SUA.
Este membru al Congregației pentru Episcopi.

Mons. Patrick D'Rozario, C.S.C., arhiepiscop de Dhaka (Bangladesh)
E.S. Mons. Patrick D'Rozario, C.S.C., s-a născut la 1 octombrie 1943 la Padrishibpur, în dieceza de Chittagong. Aparține Congregației Sfintei Cruci. A fost hirotonit preot la 8 octombrie 1972.
Ales prim episcop de Rajshahi la 21 mai 1990, s-a îngrijit de organizarea noii dieceze.
La 3 februarie 1995 a fost transferat la sediul din Chittagong, al doilea cel mai important din țară.
La 25 noiembrie 2010 a fost numit de papa Benedict al XVI-lea episcop coadiutor de Dhaka, urmând în sediul mitropolitan la 22 octombrie 2011.
Din decembrie 2011 este președinte al Conferinței Episcopale din Bangladesh și în această funcție a participat la a III-a Adunare generală extraordinară a Sinodului Episcopilor despre familie în luna octombrie 2014.
Primul cardinal din Bangladesh.

Mons. Baltazar Enrique Porras Cardozo, arhiepiscop de Mérida (Venezuela)
E.S. Mons. Baltazar Enrique Porras Cardozo s-a născut la 10 octombrie 1944 la Caracas. După studiile de filozofie în Seminarul interdiecezan din Caracas, a fost trimis la Universitatea Pontificală din Salamanca, în Spania, unde a obținut licența în teologie, în 1966. După aceea (1977), în Institutul Superior de Pastorală din aceeași Universitate a obținut doctoratul în teologie pastorală.
Hirotonit preot la 30 iulie 1967, a fost vicar cooperator, paroh, asistent diecezan al Cursillos, profesor în Seminar și în alte Institute publice și private; director al Colegio Ntra. Sra. del Rosario și profesor la IUT de los Llanos. La Caracas a fost vicerector al Seminarului interdiecezan și director de studii (1978-1979); a avut și funcția de rector al Seminarului San José del Hatillo, din 1979 până în 1983.
Ales episcop titular de Lamdia și auxiliar de Mérida la 30 iulie 1983, a primit consacrarea episcopală la 17 septembrie în același an.
La 30 octombrie 1991, papa Ioan Paul al II-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Mérida. A luat în posesie dieceza la 5 decembrie în același an.
Din martie 1998 până în iunie 1999 a fost și administrator apostolic sede vacante al diecezei de San Cristóbal.
A ocupat numeroase funcții în Conferința Episcopală Venezueleană, al cărei președinte a fost pentru două mandate consecutive din 1999 până în 2006, după ce a fost îndelung vicepreședinte al ei.
Prim vicepreședinte al CELAM din 2007 până în 2011 este încă membru al consiliului special pentru America din Sinodul Episcopilor (din 1997).

Mons. Jozef De Kesel, arhiepiscop de Malines-Bruxelles (Belgia)
E.S. Mons. Jozef De Kesel s-a născut la 17 iunie 1947 la Gent (Flandra Orientală) în dieceza omonimă.
A fost hirotonit preot la 26 august 1972 pentru dieceza de Gent.
A obținut gradul de doctor în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana cu teza: "Le refus décidé de l'objectivation. Une interprétation du Jésus historique dans la théologie chez Rudolf Bultmann". Este autor al multor articole și al câtorva cărți despre Biserică și despre diferitele aspecte ale vieții creștine. A fost profesor la Seminarul din Gent, în centrul de formare pentru viitorii profesori de religie și la Universitatea din Leuven. Vorbește franceza, olandeza, engleza și italiana.
Ales la sediul titular de Bulna și numit auxiliar de Malines-Bruxelles la 20 martie 2002, a fost consacrat la 26 mai în același an. Din 2002 până în 2010 a avut funcția de vicar general pentru Vicariatul de Bruxelles. Din 2010 a primit funcția de vicar general pentru Vicariatul de Brabante flamand și al zonei Malines.
La 25 iunie 2010 a fost numit episcop de Brugge.
La 6 noiembrie 2015, papa Francisc l-a numit arhiepiscop mitropolit de Mechelen-Brussel, Malines-Bruxelles (Belgia) și Ordinariu militar pentru Belgia.
Din ianuarie 2016 este președinte al Conferinței Episcopale din Belgia.

Mons. Maurice Piat, arhiepiscop de Port-Louis (Insula Mauritius)
E.S. Mons. Maurice Piat s-a născut la Moka, dieceza de Port-Louis, la 19 iulie 1941. După studiile secundare la Collège du Saint-Esprit, Quatre-Bornes, Ile Maurice, a intrat în noviciatul Congregației Duhului Sfânt în Irlanda, unde a depus voturile călugărești la 8 septembrie 1962. După ce a obținut diploma de B.A. la University College, Dublin, a fost admis la Seminarul Pontifical Francez de la Roma și a continuat studiile în teologie la Universitatea Pontificală Gregoriana, încheiate cu licența în teologie în 1972.
A fost hirotonit preot la 2 august 1970.
La încheierea studiilor de teologie, în 1972 a petrecut trei luni de slujire la Bangalore în India. Întors în patrie, a fost numit profesor și catehet la Collège du Saint-Esprit, Quatre-Bornes. Până în 1982 a fost și responsabil al aspiranților seminariști la Foyer Monseigneur-Murphy, Vacoas. Din 1977 până în 1979 s-a aflat la Paris pentru un curs la Institut pour la Formation des Educateurs du Clerg. Întorcându-se în Mauritius, a fost și vicar duminical în parohia Saint-François-d'Assise la Pamplemousses (1979-1985), apoi paroh al parohiei Coeur-Immaculé-de-Marie la Rivière-du-Rempart (1986).
În afară de asta, din 1981 a fost responsabil al proiectului pastoral diecezan pentru comunitățile ecleziale de bază și după aceea vicar episcopal pentru formarea și coordonarea pastorației diecezane. În acei ani a contribuit la crearea unui Centru de formare la Thabor, Beau-Bassin.
La 21 ianuarie 1991 a fost numit coadiutor al episcopului de atunci de Port-Louis, cardinalul Jean Margéot, și a primit consacrarea episcopală la 19 mai în același an.
La 15 martie 1993 a succedat la conducerea diecezei de Port-Louis.
A fost președinte al Conferinței Episcopale din Oceanul Indian (C.E.D.O.I.) din 1996 până în 2002 și iarăși din 2013 până în septembrie 2016.
Din 2000 a fost membru al Comitetului Permanent al Simpozionului Conferințelor Episcopale din Africa și Madagascar (S.C.E.A.M.).
În octombrie 2015 a participat la Sinodul Episcopilor despre familie.

Mons. Kevin Joseph Farrell, prefect al Dicasterului pentru Laici, Familie și Viață (SUA)
E.S. Mons. Kevin Joseph Farrell s-a născut la 2 septembrie 1947 la Dublin (Irlanda). După ce a terminat școlile primară și secundară, a frecventat Universitatea din Salamanca în Spania, și apoi Universitatea Pontificală Gregoriană la Roma. A obținut licența în filozofie și în teologie la Universitatea "Sfântul Toma" la Roma. După aceea a făcut un Master's Degree în Business administration la Universitatea Notre Dame (SUA). Intrat în Congregația Legionarilor lui Cristos în 1966, a fost hirotonit preot la 24 decembrie 1978.
După hirotonirea sacerdotală a fost capelan la Universitatea din Monterrey în Mexic, profesor de studii economice, administrator general cu responsabilitatea pentru seminariile și școlile Legionarilor lui Cristos în Italia, Spania și Irlanda. Din 1983 a exercitat slujirea pastorală în parohia Saint Bartholomew la Bethesda în Washington.
În 1984 s-a încardinat în arhidieceza de Washington, unde a ocupat următoarele funcții: vice-paroh în parohia Saint Thomas the Apostle (1984-1985); director al Centrului Catolic Spaniol (1986); director executiv regent al Organizațiilor Caritative Catolice (1987-1988); secretar pentru afaceri financiare (1989-2001); paroh al Annunciation Parish (2000-2002).
Numit episcop titular de Rusuccuru și auxiliar de Washington la 28 decembrie 2001, a primit consacrarea episcopală la 11 februarie 2002. Din 2001 a desfășurat funcțiile de vicar general pentru administrație și moderator al curiei.
La 6 martie 2007 a fost promovat episcop de Dallas.
La 15 august 2016, papa Francisc l-a chemat să colaboreze în Curia Romană, numindu-l prefect al noului Dicaster pentru Laici, Familie și Viață.

Mons. Carlos Aguiar Retes, arhiepiscop de Tlalnepantla (Mexic)
E.S. Mons. Carlos Aguiar Retes s-a născut la 9 ianuarie 1950 la Tepic. A fost student al Seminarului din Tepic și a continuat studiile în Seminarul din Montezuma (SUA) și din Tula. După aceea a obținut licența în Sfânta Scriptură la Institutul Pontifical Biblic din Roma și doctoratul în teologie biblică la Universitatea Pontificală Gregoriana.
A fost hirotonit preot la 22 aprilie 1973.
Ca preot a fost vicar parohial, rector al Seminarului din Tepic și în același timp președinte al Organizației Seminariilor Mexicane (OSMEX) și membru al Consiliului Director al Seminariilor Latinoamericane. A fost apoi rector al Reședinței Juan XXIII pentru preoți de la Universitatea Pontificală a Mexicului și profesor de Sfânta Scriptură în aceeași Universitate.
La 28 mai 1997 a fost numit episcop de Texcoco și a primit hirotonirea episcopală la 29 iunie în același an.
La 5 februarie 2009, papa Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop mitropolit de Tlalnepantla.
Din 2006 până în 2012 a fost președinte al Conferinței Episcopale din Mexic, după ce a fost secretar general din 2004 până în 2006.
A ocupat diferite funcții în CELAM (Consiliul Episcopal Latinoamerican): secretar general din 2000 până în 2003; prim vicepreședinte din 2003 până în 2007 și în sfârșit președinte din 2011 până în 2015.
În octombrie 2014 și apoi și în octombrie 2015 papa Francisc l-a chemat să participe la cele două Adunări ale Sinodului Episcopilor despre familie.

Mons. John Ribat, M.S.C., arhiepiscop de Port Moresby (Papua Noua Guinee)
E.S. Mons. John Ribat, M.S.C., s-a născut la 9 februarie 1957 în Volavolo, arhidieceza de Rabaul. După ce a frecventat școala elementară din Naveo și Volavolo, a trecut la "Malabunga Government High School" din Rabaul. După ce a terminat școala superioară la Seminarul Mic "St Peter Chanel" din Ulapia, a intrat la Misionarii Sfintei Inimi, unde a depus primele voturi la 2 februarie 1979. A studiat filozofia și teologia la "Holy Spirit Seminary" din Bomana și a fost hirotonit preot la 1 decembrie 1985.
După hirotonirea sacerdotală și până în 1991 a prestat slujire pastorală în diferite parohii din dieceza de Bereina; a urmat apoi un curs de formare la Centrul SAIDI din Manila și din 1992 până în 1996 a fost maestru de novici. În 1997 a fost paroh și din 1998 până în 2000 maestru de novici la Suva, în Insulele Fiji.
La 30 octombrie 2000 a fost ales pentru sediul titular episcopal de Macriana minoră și numit auxiliar al diecezei de Bereina (Papua Noua Guinee). A primit hirotonirea episcopală la 11 februarie 2001.
După un an, la 12 februarie 2002, a fost numit episcop de Bereina.
La 16 aprilie 2007 l-a numit arhiepiscop coadiutor de Port Moresby și la 26 martie 2008 a devenit arhiepiscop al sediului mitropolitan.
A fost președinte al Conferinței Episcopale din Papua Noua Guinee și Insulele Solomon din 2011 până în 2014.
Din 2014 este președinte al Federației Conferințelor Episcopilor Catolici din Oceania (FCBCO).
Primul cardinal din Papua Noua Guinee.

Mons. Joseph William Tobin, C.SS.R., arhiepiscop de Indianapolis (SUA)
E.S. Mons. Joseph William Tobin, C.SS.R., s-a născut la Detroit (Michigan), în arhidieceza omonimă, la 3 mai 1952. Intrând în Congregația Preasfântului Răscumpărător, a depus voturile temporare la 5 august 1972 și pe cele perpetue la 21 august 1976. În 1975 a obținut bacalaureatul în filozofie la Holy Redeemer College la Waterford (Wisconsin); în 1977 Master of Religious Education și în 1979 Master of Divinity (teologie pastorală) la Mount Saint Alphonsus Major Seminary din Esopus (New York).
Hirotonit preot la 1 iunie 1978, a fost vicar parohial (1979-1984) și apoi paroh (1984-1990) la Holy Redeemer Parish la Detroit; vicar episcopal în arhidieceza de Detroit (1980-1986); paroh la Saint Alphonsus Parish la Chicago (1990-1991).
În 1991 a fost ales consultant general al Părinților Redemptorișiti și la 9 septembrie 1997 superior general. A fost reconfirmat în această funcție la 26 septembrie 2033. În același an a devenit vicepreședinte al Uniunii Superiorilor Generali.
În afară de asta, a fost membru al Consiliului pentru Raporturile dintre Congregația pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică și Uniunile Internaționale ale Superiorilor și Superioarelor Generali (2001-2009).
Numit secretar al Congregației pentru Institutele de Viață Consacrată și Societățile de Viață Apostolică la 2 august 2010 și ridicat în același timp la sediul titular de Obba cu demnitate de arhiepiscop, a primit consacrarea episcopală la 9 octombrie în același an.
La 18 octombrie 2012, Sfântul Părinte Benedict al XVI-lea l-a numit arhiepiscop de Indianapolis.

Mons. Anthony Soter Fernandez, arhiepiscop emerit de Kuala Lumpur (Malaysia)
E.S. Mons. Anthony Soter Fernandez s-a născut la 22 aprilie 1932 la Sungai Patani, în dieceza de Penang, dintr-o familie de origine indiană. A fost hirotonit preot la 10 decembrie 1966.
La 29 septembrie 1977 a fost numit episcop de Penang și a primit consacrarea episcopală la 17 februarie 1978.
La 2 iulie 1993 a fost promovat arhiepiscop mitropolit de Kuala Lumpur și la 10 noiembrie în același an a luat în posesie dieceza, pe care a condus-o până la 15 aprilie 2003. De la acea dată locuiește în Seminarul Mic din Penand, unde se dedică formării preoților ca director spiritual.
A fost președinte al Conferinței Episcopale din Malaysia-Singapore-Brunei timp de două mandate, din 1987 până în 1999 și iarăși din 2000 până în 2003.
Primul cardinal din Malaysia.

Mons. Renato Corti, episcop emerit de Novara (Italia)
E.S. Mons. Renato Corti s-a născut la Galbiate, provincia Como și dieceza de Milano, la 1 martie 1936. După școala elementară a trecut la Seminariile milaneze, completând progresiv formarea sa.
Hirotonit preot la 28 iunie 1959 de Mons. Montini (viitorul Paul al VI-lea), a fost cooperator parohial la oratoriul din Caronno Pertusella, din 1959 până în 1967.
Apoi a trecut la colegiul arhiepiscopal din Gorla ca director spiritual. În 1969 s-a transferat la Saronno cu aceeași funcție și apoi ca rector al cursului teologic, din 1977 până în noiembrie 1980, când a fost ales de arhiepiscopul Martini ca vicar general.
Ales pentru sediul titular episcopal de Zallata și numit auxiliar de Milano la 30 aprilie 1981, a primit hirotonirea la 6 iunie în același an. Alături de sarcinile diecezane a ocupat funcția de președinte al comisiei CEI pentru cler.
Numit episcop de Novara la 19 decembrie 1990, a luat în posesie dieceza la 3 martie 1991. A fost păstor al diecezei de Novara până în 24 noiembrie 2011, când papa i-a acceptat renunțarea datorită ajungerii la limita de vârstă.
Timp de un deceniu și până în 2005 a fost vicepreședinte al Conferinței Episcopale Italiene.
În februarie 2005 a predicat exercițiile spirituale la Curia vaticană, ultimele la care a participat papa Ioan Paul al II-lea.
În 2015, papa Francisc i-a încredințat misiunea de a scrie meditațiile pentru tradiționala Via Crucis din Vinerea Sfântă la Colosseum.

Mons. Sebastian Koto Khoarai, O.M.I., episcop emerit de Mohale's Hoek (Lesotho)
E.S. Mons. Sebastian Koto Khoarai, O.M.I., s-a născut la Koaling, în dieceza de Leribe, la 11 septembrie 1929.
Intrat în Congregația Oblații Mariei Neprihănite, a fost hirotonit preot la 21 decembrie 1956.
Ridicat la episcopat la 10 noiembrie 1977 ca ordinariu de Mohale's Hoek, a fost consacrat la 2 aprilie 1978.
În mai 2006 a prezentat renunțarea datorită ajungerii la limita de vârstă, dar a rămas administrator apostolic al diecezei până în februarie 2014.
Din 1982 până în 1987 a fost președinte al Conferinței Episcopale din Lesotho.
Primul cardinal din Lesotho.

Reverendul Ernest Simoni, preot al arhidiecezei de Shkodrë-Pult (Scutari - Albania)
Reverendul Ernest Simoni s-a născut la 18 octombrie 1929 la Troshani, un sat la puțini kilometri de Scutari, într-o familie profund religioasă. La vârsta de zece ani a intrat în colegiul franciscanilor la Troshani, începând parcursul de studii pentru formarea la preoție. În 1948, în miezul persecuțiilor puse în aplicare de regimul comunist al lui Enver Hoxha, și conventul franciscanilor a fost jefuit și transformat în loc de tortură pentru prizonieri. Frații au fost toți împușcați, iar novicii expulzați. Avea douăzeci de ani și a fost trimis apoi de regim să predea într-un sat pierdut prin munți, și aici munca sa de învățător a devenit mai ales și o operă misionară și evanghelizatoare. După doi ani de serviciu militar foarte dur (1953-1955), a încheiat clandestin studiile în teologie și la 7 aprilie a fost hirotonit preot la Scutari. Ascultând de episcop, s-a încardinat în dieceză, chiar dacă în inimă a rămas profund franciscan. La 24 decembrie 1963, după Liturghia de Crăciun, a fost arestat și dus în închisoarea din Scutari, în celula de izolare. Condamnat la moarte, pedeapsa a fost comutată în 25 de ani de muncă silnică. În închisoare a devenit părinte spiritual al celor închiși și punctul lor de referință. La 22 mai 1973 a fost din nou condamnat la moarte ca presupus instigator al unei revolte, dar datorită mărturiei în favoarea sa a deținuților condamnarea n-a fost executată. Rămânerea sa în închisoare și la munca silnică a durat în total 18 ani, dintre care doisprezece în mină. După eliberare în 1981, a fost oricum considerat "dușman al poporului" și obligat să lucreze în canalele din Scutari. A exercitat slujirea preoției în mod clandestin, până la căderea regimului în 1990. De atunci a continuat să slujească, în atâtea sate, ca preot umil, dedicându-se să reconcilieze multe persoane în răzbunare și să aducă mărturia sa. Mărturie care l-a emoționat profund și pe papa Francisc în vizită la Tirana la 21 septembrie 2014.

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu
 


lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat