Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Bacău: Simpozionul Național "Vasile Pârvan"

În perioada 6-7 octombrie 2016, Complexul Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău, în parteneriat cu Arhivele Naționale Bacău, în colaborare cu Asociația Generală a Arhiviștilor din România, Filiala Bacău, și Decanatul Romano-Catolic Bacău, au organizat Simpozionul Național "Vasile Pârvan".

În cadrul lucrărilor în plen, părintele profesor doctor Ștefan Lupu, vicar episcopal și director al Departamentului de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași, a transmis un mesaj din partea Excelenței Sale Petru Gherghel, episcop de Iași. Sfinția sa a venit la Bacău împreună cu părintele Fabian Doboș, profesor la Facultatea de Teologie Romano-Catolică din Iași.

Tot în plenul simpozionului au fost lansate câteva cărți, printre care s-a aflat și volumul Sigiliile din colecția Muzeului de Istorie Bacău, semnată de prof. dr. Anton Coșa, membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice Iași.

De asemenea, au fost prezentate public: Anuarul Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău; Carpica (nr. XLV/2016), în paginile căreia sunt și două materiale care fac referire la catolicii din Moldova, unul constituind studiul Heraldică și sigilografie. Stema orașului Bacău, celălalt regăsindu-se în recenzia volumului Vitralii. Pagini etnoculturale din presa anilor 1992-2012 (autori Silvia Ciubotaru, Ion H. Ciubotaru), apărut în anul 2015 la Editura "Presa Bună" Iași (ambele texte fiind semnate de Anton Coșa); Anuarul românilor din sud-estul Transilvaniei - "Acta Carpatica" (nr. II/2015); Anuarul Arhivelor Naționale Bacău - "Acta Bacoviensia" (nr. XI/2016), în paginile acestuia din urmă fiind publicate și trei articole de specialitate privitoare la istoria comunității catolice din Dieceza de Iași. Este vorba de: Activitatea Congregației "Notre Dame de Sion" în Moldova în jurul anului 1900 (autor părintele prof.dr. Fabian Doboș), Identitatea lingvistică a ceangăilor din Moldova. Studiu de caz: "Moldvai magyarság" (autor prof.dr. Ioan Dănilă) și Documente inedite privind comunitatea catolică din Fundu Răcăciuni (autor prof.dr. Anton Coșa).

În cadrul Simpozionului Național "Vasile Pârvan" a fost organizată și o secțiune intitulată: "Viața spirituală în Moldova", ale cărei lucrări s-au desfășurat la sediul Decanatului Romano-Catolic Bacău. Aici au fost lansate cărțile: "Am suferit pentru Biserica lui Cristos. Viața părintelui Ion Pârțac (1927-1996)", autori pr Fabian Doboș și Dănuț Doboș; "Congregația Notre Dame de Sion: 150 de ani de activitate în Moldova", autor pr. Fabian Doboș; "Istoria satului și a catolicilor din Oțeleni", autor Blaj Ursache. Volumele au fost prezentate de părintele prof. dr. Ștefan Lupu și de părintele prof. dr. Fabian Doboș.

De asemenea, în cadrul aceleași secțiuni menționate anterior, au fost prezentate opt comunicări științifice ale căror titluri le inserăm în continuare: prof.dr. Anton Coșa (Bacău), Documente inedite privind comunitatea catolică din Fundu Răcăciuni; preot prof. dr. Fabian Doboș (Iași), Activitatea Congregației "Notre dame de Sion" în Moldova în jurul anului 1900; prof. dr. Ioan Dănilă (Bacău), Identitatea lingvistică a ceangăilor din Moldova. Studiu de caz: "Moldvai magyarság"; dr. Ioan Lăcătușu (Sfântu Gheorghe), Problematica romano-catolicilor din Moldova în presa de limbă maghiară din județele Covasna și Harghita; Gheorghe Bejan (Bacău), Implicarea Asociației Romano-Catolicilor din Moldova "Dumitru Mărtinaș" în problemele sociale ale comunității; preot prof.dr. Ștefan Lupu (Iași), Istoria comunei Oțeleni povestită de Blaj Ursache; preot dr. Florin Țuscanu (Roman), Tipărituri ale mitropolitului Antim Ivireanul aflate în Biblioteca Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului; Vilică Munteanu (Bacău), Documentele de arhivă - valoroase izvoare de informare pentru întocmirea monografiilor comunităților locale.

Din cele 8 comunicări științifice prezentate la secțiunea Viață religioasă în Moldova, trei dintre ele sunt deja publicate (valorificând astfel oportunitatea oferită în prealabil de către organizatori în invitația de participare la simpozionul științific) în numărul XI/2016 al Anuarului Arhivelor Naționale Bacău - "Acta Bacoviensia", lansat în cadrul lucrărilor în plen.

Prof. dr. Anton Coșa

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 6-7 octombrie: Bacău: Simpozionul Național "Vasile Pârvan"


 

lecturi: 18.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat