Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

La următorul sinod

Tinerețea evangheliei

De Lorenzo Baldisseri

Tema următorului sinod este "Tinerii, credința și discernământul vocațional". Alegerea papei se naște din ascultarea păstorilor Bisericii, prin faze succesive, în continuitate cu experiența celor două adunări despre familie și cu exortația apostolică Amoris laetitia. Așadar obiectivul convocării sinodale este "a-i însoți pe tineri pe drumul lor existențial spre maturitate pentru ca, printr-un proces de discernământ, să poată descoperi proiectul lor de viață și să-l realizeze cu bucurie".

În exortație, însoțirea și discernământul sunt cuvintele cheie care evocă perspectiva cu care Biserica se adresează tuturor familiilor, în orizontul îngrijirii pastorale. Fundamentul este primirea, rezultatul este integrarea în viața eclezială și în societate. De fapt, nu este vorba despre un parcurs rezervat unora: toți au dreptul să primească cuvântul evangheliei și să-i răspundă în conștiință și cu libertate. În mod asemănător cu noua temă sinodală se vrea promovarea participării tinerilor la viața comunităților creștine și o implicare mai mare a lor în procesele de construire a societății.

Tinerii au viitorul în fața lor, sperând să-l poată construi, să ajungă la ceea ce este mai bun pentru propria viață. Dorința de a se realiza în plinătate, curajul de a întreprinde cărări necunoscute, de a risca noi drumuri aparțin în mod natural tinereții, în orice context cultural și religios. Pentru aceasta, Biserica sinodală pornește la drum pentru a-i întâlni pe tineri, în situațiile lor existențiale concrete, pentru a asculta glasul lor, dificultățile lor, dorințele lor, așteptările lor, chiar și atunci când credința lor este șovăielnică sau absentă.

Așadar, primul pas al păstorilor este acela de a sta în urma lor, pentru a urmări elanul generos deși nesigur al tinerelor generații. Va putea urma însoțirea de-a lungul drumurilor întortocheate ale căutării, prin confruntare, dialog, discernământ răbdător. În sfârșit, va fi posibil să se indice tinerilor direcția, să se stea în fața lor pentru a-i susține în momentele de dificultate. În acest mod, împreună cu tinerii, Biserica învață, dialoghează, învață pe ceilalți.

Biserica simte astfel urgența de a străbate cu tinerele generații cărările istoriei, având în mână evanghelia și încărcătura sa exigentă de coerență și de angajare față de cei mai slabi și marginalizați. Pentru ca tinerii să se poată pregăti pentru alegeri semnificative și să construiască un proiect de viață care să ducă la realizarea deplină de ei înșiși, este necesar să li se ofere instrumente care să-i facă în măsură să trăiască în mod concret visele lor. Tinerii sunt visători: asta îi face deosebit de dragi pentru privirea lui Dumnezeu. Înainte de toate lor le este adresată întrebarea papei, formulată la 16 martie în timpul Liturghiei la "Sfânta Marta": "V-ați gândit vreodată la aceasta: Domnul mă visează? Se gândește la mine? Eu sunt în mintea, în inima Domnului? Domnul este capabil să-mi schimbe viața?". Atunci când un tânăr experimentează bucuria întâlnirii cu Isus și harul de a rămâne lovit de aceste întrebări, în inima sa se poate deschide și orizontul vocației la preoție și la viața consacrată.

De aceea atenția principală trebuie îndreptată spre discernământ. Trebuie ținut cont de ceea ce se înțelege cu termenul, ce elemente îl constituie și cum se poate desfășura acest proces. Se referă la tineri, cărora trebuie să le fie arătată importanța cu privire la alegerile ce trebui făcute, alegeri care să tindă spre adevăratul lor bine și să le permită să trăiască cu bucurie. Se referă și la cei care îi însoțesc (părinți, păstori, educatori) cărora trebuie să li se furnizeze instrumente adecvate.

Relatează evangheliile că tinerii au găsit mereu un învățător gata să-i asculte: pe Domnul Isus. Puțin mai mare decât ei, i-a numit prieteni, i-a ținut cu sine primind fragilitățile lor fără paternalism, arătându-le inima Tatălui. Știau că era Domnul, dar numai după moartea pe cruce au găsit în Duhul Sfânt forța de a deveni martori ai învierii sale. Recunoscători față de papa pentru că a ales să convoace această nouă adunare, suntem chemați să reflectăm cu bucurie asupra temei sale, pentru a redescoperi tinerețea Evangheliei.

(După L'Osservatore Romano, 8 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 14.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat