Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Sfânta Fecioară a Rozariului: o rugăciune ce trebuie reînsuflețită în Biserică

De Osvaldo Rinaldi

Biserica celebrează astăzi preamărirea recitării sfântului Rozariu, o rugăciune simplă dar atât de eficientă ce riscă să fie uitată de noile generații, care tind să subevalueze frumusețea acestei rugăciuni.

Firul care leagă toate bobițele Rozariului reprezintă acel cordon ombilical care ne face să ne simțim în sânul matern ocrotiți și hrăniți de bunătatea Mamei. A trăi condiția de a fi în faza de gestație a vieții creștine nu este o chestiune care îi privește numai pe catecumenii care se pregătesc pentru Botez. Sânul matern este imaginea Bisericii care primește viața ce se naște pentru a o introduce în maturitatea relațiilor vieții creștine adulte. Faptul de a fi născut de același sân devine sinonim al fraternității, este confirmarea acelui adevăr uitat că avem aceeași origine și exprimă dorința de a vedea lumina vieții veșnice în plinătatea credinței.

A ține în mână coronița Rozariului este un gest simplu, care conține cererea de a fi însoțiți pe drumul vieții, pentru a rămâne mereu uniți cu căldura maternă a Mariei, care îl poartă mereu în brațe pe Fiul său. Neliniștile, preocupările și necazurile vieții provoacă deprimare, creează neliniște, generează angoase, duc la înălțarea unui strigăt de ajutor.

A ne adresa Mamei este acel port sigur care nu dezamăgește niciodată. În rugăciunea Rozariului Mama noastră Maria este aproape de noi, pentru că meditează cu noi aceleași mistere ale vieții Fiului său, cunoaște suferințele fiecărei inimi umane și mai ales mijlocește la Isus pentru mântuirea noastră. Coronița Rozariului este acel lanț ușor care unește pe Maria, pe Isus și pe cel care se roagă, care este cuprins de circularitatea iubirii dintre Mamă și Fiu.

Acest spațiu circular de iubire supraabundentă cere să fie revărsată asupra altora. Pentru aceasta, rugăciunea Rozariului nu este un fapt egoist, nu este o cerere numai a propriei bunăstări personale. Rozariul repetă de mai multe ori rugăciunea Tatăl Nostru, unde se face încontinuu referință la un "noi" și nu la un "eu".

Rugăciunea Rozariului constă în depănarea celor cinci decade de bobițe, adresându-ne ocrotirii Mamei și duioșiei Tatălui. Această rugăciune insistentă devine acea dulce repetarea a celui care se adresează spre cel care poate într-adevăr să-l mângâie și să-l întărească. Mulți renunță să recite Rozariul deoarece o consideră o rugăciune mecanică și obișnuită. În schimb, ar fi urgent să se înțeleagă valoarea acestei rugăciuni, frumusețea și bogăția legăturii de iubire și de încredere care se poate crea între Maria și copiii săi, între Isus și fiecare om.

Un îndrăgostit repetă încontinuu o serie de litanii de stimă, de afect și de bucurie față de îndrăgostita sa. Această repetare nu este considerată ca un lucru plictisitor, ci reprezintă reiterarea gesturilor, cuvintelor și atențiilor care doresc să confirme încontinuu frumusețea acelei legături de iubire, reprezintă o dorință ca relația să fie întărită.

Așadar recitarea Rozariului este spațiul pentru a trăi această iubire cu Mama noastră din cer. Ea cunoaște inimile noastre, pentru că o mamă știe ce simte un copil chiar dacă el nu spune nimic, o mamă își dă seama de starea sufletească a copilului chiar dacă el spune că totul este bine, o mamă cunoaște ceea ce îl îngrijorează pe copilul său.

A ne ruga Rozariul este și un timp de discernământ. De atâtea ori este util a vorbi cu soțul, cu soția, cu copiii, cu frații, cu prietenii, cu colegii de muncă. Dar de atâtea alte ori, chiar dacă se expune ceea ce se trăiește în inimă, ne simțim neînțeleși sau judecați. Cel care recită Rozariul a experimentat măcar o dată în viața sa duioșia și milostivirea Mariei, care mereu ascultă, mereu primește, mângâie, încurajează.

De aceea, a recita Rozariul înseamnă a trăi ca fii și nu ca stăpâni ai propriei vieți. A trăi ca fiu nu este o chestiune de înregistrare într-o condică, ci este experiența zilnică a creștinului, care prin umilința inimii și a minții recunoaște providența și ocrotirea care intervin dincolo de eforturile, meritele și dorințele personale.

Rugăciunea Rozariului este acea armă spirituală care trebuie ținută mereu la îndemână, pentru a duce lupta împotriva acelor curse invizibile care pot fi recunoscute numai prin ochiul credinței. Orgoliul, ipocrizia, aviditatea, mondenitatea sunt dușmani reali care se maschează în spatele cumsecădeniei, aparenței și duplicității. Mama din cer cunoaște inimile copiilor săi și pentru această aduce la lumină virușii spirituali care riscă să anestezieze inima omului. Cu Rozariul, sufletul omului se menține mereu vigilent, pentru că Maria nu doarme niciodată, veghează mereu asupra vieții fiilor săi, chiar și atunci când ei sunt distrași sau ațipiți de diferitele patimi din această lume.

(După Zenit, 7 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat