Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Discurs al Sfântului Părinte Francisc adresat primaților provinciilor anglicane, suita arhiepiscopului de Canterbury (6 octombrie 2016)

Excelența Voastră, iubiți frați și surori în Cristos,

Mulțumesc pentru prezența voastră. Este un foarte frumos semn fratern să văd primații din așa de multe provincii al Comuniunii Anglicane împreună cu Excelența Voastră aici la Roma. Am comemorat în mod solemn a 50-a aniversare a istoricei întâlniri dintre fericitul Paul al VI-lea și arhiepiscopul Michael Ramsey. El a adus mult rod: e suficient să ne gândim la nașterea Centrului Anglican la Roma, la numirea reprezentantului permanent al arhiepiscopului pe lângă Sfântul Scaun și la începutul dialogului nostru teologic, al cărui semn este volumul care cuprinde cele cinci documente din a doua fază a lui ARCIC (1982-2005). Împărtășind aceste roade credem că provin dintr-un pom care își are rădăcinile în întâlnirea din urmă cu 50 de ani.

Gândindu-ne la continuarea drumului nostru comun, îmi vin în minte trei cuvinte: rugăciune, mărturie, misiune.

Rugăciune: aseară am celebrat Vesperele, în această dimineață v-ați rugat aici, pe mormântul apostolului Petru: să nu încetăm să cerem împreună și cu insistență Domnului darul unității.

Mărturie: acești 50 de ani de întâlnire și schimb, precum și reflecția și textele comune, ne relatează despre creștini care, prin credință și cu credință, s-au ascultat și au împărtășit timp și forțe. A crescut convingerea că ecumenismul nu este niciodată o sărăcire, ci o bogăție; s-a format certitudinea că ceea ce Duhul a semănat în celălalt produce o recoltă comună. Să prețuim această moștenire și să ne simțim în fiecare zi chemați să dăruim lumii, așa cum a cerut Isus, mărturia iubirii și a unității dintre noi (cf. In 15,12; 17,21).

Misiune: există un timp pentru orice lucru (cf. Qoh 3,1) și acesta este timpul în care Domnul ne interpelează, în mod deosebit, să ieșim din noi înșine și din mediile noastre, pentru a duce iubirea sa milostivă unei lumi însetate de pace. Să ne ajutăm unii pe alții ca să punem în centru exigențele Evangheliei și să ne dedicăm concret în această misiune.

Și pentru a cere harul de a crește în rugăciune, în a da mărturie și în a merge în misiune, îmi permit să vă invit să ne rugăm împreună Tatăl Nostru.

Tatăl nostru!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat