Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Butea: Invitație la aniversare

Duminică, 9 octombrie, aniversăm 130 ani de la începutul devoțiunii către sfânta Fecioară Maria de Lourdes, la Butea și în toată Moldova, în Dieceza de Iași. În octombrie 1886 a fost adusă și binecuvântată cu mare fast, prima statuie a Madonei de Lourdes care se păstrează în biserica din Butea.

Luna octombrie ne aduce numeroase bucurii: fiind în mijlocul toamnei, se culeg roadele bogate ale pământului și se mulțumește lui Dumnezeu pentru ele; fiind luna sfântului Rozariu, este evocată sfânta Fecioară Maria ca împlinitoare a cuvântului lui Dumnezeu și se meditează misterele mântuirii; iar pentru credincioșii din Butea, luna octombrie are o semnificație deosebită pentru că aniversăm începutul devoțiunii către "Doamna noastră de Lourdes".

În acest an dedicat Milostivirii Divine, evenimentul aniversar îl pregătim cum se cuvine: prin misiuni populare, de joi până duminică, susținute de părintele Petru-Sebastian Tamaș. Misiunile sunt ținute la dorința Sfântului Părinte papa Francisc care spunea în documentul Misericordiae vultus: "Să se organizeze în dieceze misiuni populare, în așa fel încât misionarii să fie vestitori ai bucuriei iertării" (nr.18) și la înemnul Preasfințitului Petru Gherghel: "În fiecare parohie și în filialele mari se vor face zile de misiuni populare prezentate de diferiți părinți misionari, pentru a beneficia din plin de acest moment de har și milostivire" (Scisoare pastorală privind Anul Jubiliar al Milostivirii). La Liturghia de deschidere a misiunilor va fi prezent și Preasfințitul Petru Gherghel.

De asemenea, vineri, 7 octombrie, în sărbătoarea sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, după Liturghia de la ora 18.00, pentru a fi binecuvântată întreaga localitate, vom merge în procesiune cu statuia istorică a Maicii Domnului, imagine a mamei preaiubitoare a tuturor. Ca pregătire imediată a sărbătorii, sâmbătă, 8 octombrie, după Liturghia de la ora 18.00, îl vom adora pe Isus "chipul milostivirii Tatălui". Adorația este condusă de preoți, susținută de Uniunea Milostivă a Mamelor creștine, cu participarea numeroasă a credincioșilor.

Urmănd ca duminică, 9 octombrie, prin sfânta Liturghie de la ora 11.00, să sărbătorim împreună evenimentul aniversar cu multă credință și speranță că bunul Dumnezeu, de-a lungul timpului ne-a fost și rămâne alături însoțindu-ne în pelerinajul nostru pământesc, prin sfinții săi.

Invităm cu bucurie la sărbătoarea aniversară pe preoți, persoane consacrate și pe toți iubitorii și cinstitorii Maicii și Reginei milostivirii. Ave Maria!

Pr. paroh Petru Blaj


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat