Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Ecumenism și dialog interreligios, papa Francisc și ceilalți papi

De Andrea Tornielli

Recenta călătorie a papei în Georgia și Azerbaidjan a oferit încă o dată un exemplu a căii pe care Francisc intenționează s-o parcurgă în drumul ecumenic și în dialogul dintre religii. În dialogul cu preoții, călugării și seminariștii la Tbilisi, sâmbătă 1 octombrie, Bergoglio a răspuns astfel la mărturia unui seminarist care îi relata truda raporturilor dintre creștinii de diferite confesiuni: "A nu ne certa niciodată! Să lăsăm ca teologii să studieze lucrurile abstracte ale teologiei. Dar ce anume trebuie să fac eu cu un prieten, un vecin, o persoană ortodoxă? Să fiu deschis, să fiu prieten. «Dar trebuie să insist pentru a-l converti?» Există un mare păcat împotriva ecumenismului: prozelitismul. Niciodată nu trebuie să se facă prozelitism cu ortodocșii! Sunt frații noștri și surorile noastre, discipoli ai lui Isus Cristos. Prin situații istorice atât de complexe am devenit astfel. Fie ei, fie noi credem în Tatăl, în Fiul și în Duhul Sfânt, credem în sfânta Mamă a lui Dumnezeu. «Și ce trebuie să fac?» Să nu condamn, nu, nu pot. Prietenie, a merge împreună, a ne ruga unii pentru alții. A ne ruga și a face opere de caritate împreună, când se poate. Acesta este ecumenismul. Dar niciodată a condamna un frate sau o soră, niciodată a nu-i saluta pentru că sunt ortodocși".

De mult timp Biserica consideră încheiată calea uniatismului. Ultimii papi, în afară de a promova dialogul teologic cu ortodoxia (unica, adevărata, profunda diferență se referă la exercitarea primatului episcopului de Roma), au înmulțit gesturile de prietenie. Întâlniri istorice, începând de la îmbrățișarea la Ierusalim dintre Paul al VI-lea și Atenagora, până la vizitele lui Ioan Paul al II-lea la Atena și în Georgia, sau a lui Benedict al XVI-lea la Istanbul, au ajutat la consolidarea unui drum comun. Și dialogul teologic a făcut pași înainte: începând de la Conciliul Vatican II, Biserica Catolică recuperează conștiința importanței colegialității și a sinodalității. Între timp, Bisericile Ortodoxe încep să privească cu ochi diferiți la primat și la exercitarea sa în lumea tot mai globalizată. Ecumenismul despre care vorbește papa Francisc este unul "de popor". În așteptare răbdătoare, ca să se facă pași concreți pentru a ajunge să împărtășim potirul pe altar, este important de a înmulți ocaziile pentru lucra împreună. Biserica georgiană este printre cele mai puțin ecumenice. Și totuși, cele patru întâlniri ale papei cu patriarhul Ilie al II-lea au fost marcate de prietenie, primire, fraternitate adevărată și nu de fațadă. Era suficient să-i privește mai înainte de a-i asculta. La ce va duce asta? Nu știm. Vor fi efecte pozitive? E greu de spus. Cu siguranță un nou mic pas a fost făcut după ultima vizită a unui papă, aceea a lui Ioan Paul al II-lea în anul 1999, petrecută într-un climat cu siguranță mai rece, și nu numai din motive meteorologice.

Călătoria în Azerbaidjan a fost semnificativă și pentru dialogul cu celelalte religii. Important în acest sens este ultimul discurs al papei, rostit în moschee în prezența șeicului musulmanilor din Caucaz. Dialogul, a explicat Sfântul Părinte, nu este "sincretism conciliant": adică nu înseamnă anularea diferențelor într-o viscozitate nedistinctă. Nu este ONU a religiilor, idee împotriva căreia tună criticii sfântului Ioan Paul al II-lea, ai lui Benedict al XVI-lea și ai lui Francisc, toți "vinovați" pentru că au fost prezenți la întâlniri cu o participare masivă și colorată de lideri care aparțin diferitelor religii. Nici nu este, a explicat papa Bergoglio, "o deschidere diplomatică, ce spune da la toate pentru a evita problemele". Adică o refugiere în tactici care ajunge să ignore sau să cenzureze realitatea. În schimb, a spus papa Francisc, trebuie "să dialogăm cu ceilalți și să ne rugăm pentru toți: acestea sunt mijloacele noastre pentru a face să răsară iubire acolo unde este ură și iertare acolo unde este ofensă".

Religiile, toate religiile, "în noaptea conflictelor prin care trecem", sunt chemate să fie "zori de pace, semințe de renaștere între devastări de moarte, ecouri de dialog care răsună neobosit, căi de întâlnire și de reconciliere pentru a ajunge acolo, unde tentativele medierilor oficiale par să nu aibă rezultate". Niciodată nu trebuie să se lase instrumentalizat sau să se instrumentalizeze sfântul nume al lui Dumnezeu, făcând din el un paravan pentru a justifica ură, violențe, terorism, războaie. Dimpotrivă, religiile, a explicat papa în marea moschee din Baku, "sunt chemate să edifice cultura întâlnirii și a păcii, formată din răbdare, înțelegere, pași umili și concreți. Așa se slujește societatea umană".

Făuritorii ciocnirilor de civilizații, care ar dori de la Biserică o atitudine mai bătăioasă față de islam în numele valorilor Occidentului și al unei nostalgii față de creștinismul de acum apus, pentru a-l contrapune pe papa Bergoglio predecesorilor săi sunt contrânși să uite ceea ce a făcut Ioan Paul al II-lea, primul episcop de Roma care a intrat într-o moschee (Damasc, 2001). Papa care după atentatele din 11 septembrie a voit să reunească la Assisi religiile tocmai pentru a încerca să dea deoparte orice acoperire "religioasă" la abuzarea numelui lui Dumnezeu făcută de teroriștii fundamentaliști. Benedict, zâmbitor și pașnic, s-a rugat în tăcere în fața mihrab-ului din Moscheea Albastră din Istanbul, alături de imam. Același gest identic l-a făcut succesorul său. Fiecare gest de prietenie, chiar mic; fiecare împărtășire, fiecare exemplu de conviețuire posibilă, este o mică "bucată" din acea pace care reprezintă unicul răspuns la al treilea război mondial "pe bucăți".

(După Vatican Insider, 5 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat