Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Jurnal de pelerinaj

Joi, 29 septembrie 2016, în sărbătoarea sfinților arhangheli Mihail, Gabriel și Rafael și în apropierea încheierii Anului Sfânt al Milostivirii, un grup de 40 de credincioși din comunitatea română din Lleida, însoțiți de rude și de prieteni din țară, sub grija atentă a părintelui Adrian Burcă, am pornit dis de dimineață în călătorie pentru a o vizita pe preasfânta Fecioară Maria de la Fatima.

Prima oprire importantă am făcut-o la Guadalupe, al doilea centru de pelerinaj ca importanță în Spania, după cel de la Santiago de Compostela. Aflată în sudul Spaniei, această mică localitate de numai 2.000 de locuitori găzduiește mănăstirea regală "Sfânta Fecioară Maria de Guadalupe", construită în ținutul în care pe la începutul secolului al XIV-lea a fost găsită o statuie a sfintei Fecioare Maria în râul Guadalupe, statuie care, conform legendei, a fost sculptată de apostolul Luca, a trecut pe la diverși credincioși, papi sau episcopi, făcând diferite minuni, iar în timpul cuceririi maure a fost ascunsă în râul Guadalupe, unde a rămas până a fost descoperită de un păstor.

După ce am vizitat mănăstirea și împrejurimile, am reluat călătoria spre obiectivul nostru principal. Lungile ore de călătorie au fost pline de rugăciune, îndeosebi de rugăciunea sfântului Rozariu, de cântece, experiențe puse în comun, acest lucru contribuind la închegarea grupului și la creșterea sentimentului de apartenență la o comunitate unită în rugăciune, cu același dor, acela de a o întâlni pe mama noastră.

Ajunși la Fatima la o oră târzie, găzduiți de călugării verbiți din localitate, ne-am retras pentru a reface forțele pentru ziua următoare, zi care a început cu sfânta Liturghie într-o capelă a sanctuarului. La sfârșitul acesteia, am vizitat cu pietate grota, înconjurați de pelerini din întreaga lume și copleșiți de un fior inexplicabil, dar aproape palpabil. Ne-am îndreptat apoi către Cova da Iria, unde am parcurs în rugăciune și cântece Calea Sfintei Cruci.

După ce am luat prânzul pregătit de gazdele noastre, ne-am îndreptat către alt lăcaș al sfintei Fecioare, cel de la Batalha. O biserică impresionantă prin prezența masivă a frontoanelor, capitelurilor, construită la porunca regelui Juan I pentru a mulțumi pentru ajutorul divin primit pentru a câștiga bătălia de la Aljubarrota, și devenită cu timpul simbol al mândriei naționale.

După cină ne-am îndreptat din nou către sanctuar pentru a ne ruga sfântul Rozariu împreună cu toți pelerinii, în jurul Maicii Domnului, statuie care are în coroană glonțul care l-a rănit pe Sfântul Părinte papa Ioan Paul al II-lea și pe care i l-a oferit sfintei Fecioare care i-a salvat viața. Iar la final, cel mai emoționant moment, din perspectiva multora dintre noi, a fost procesiunea cu lumânări. Și noi, cu lumânări aprinse în mână, am urmat crucea luminoasă care deschidea procesiunea, urmată de statuia sfintei Fecioare frumos împodobită cu flori și am cântat cu emoție și speranță deplină în mama noastră: Ave Maria!

Ziua următoare, la prima oră a dimineții, am participat la sfânta Liturghie în capela centrului verbit, iar apoi am plecat să vizităm un sfânt atât de îndrăgit nouă și la ajutorul căruia apelăm ori de căte ori avem nevoie de ajutorul Domnului sau vrem să-i aducem mulțumire pentru sprijinul primit în nevoi: sfântul Anton de Padova. I-am adresat și lui rugăciunile noastre, la final părintele Adrian oferindu-ne binecuvântarea cu relicvia care se păstrează în sanctuar. După un scurt tur prin capitala Portugaliei și o plimbare cu tuctucul (o mașină descoperită care transportă turiștii prin oraș) până la restaurantul unde am luat prânzul, am revenit la Fatima, pe traseu răcorindu-ne picioarele obosite în apele oceanului. Am participat din nou la sfânta Liturghie, iar apoi ne-am îndreptat către sanctuar, de data aceasta plin ochi de pelerinii adunați la sfântul Rozariu și la procesiunea cu lumânări. I-am adresat Mamei noastre toate rugăciunile și intențiile noastre bune, iar apoi ne-am luat rămas bun, cu gândul de a reveni în acest loc încărcat de har și de credință.

La prima oră a dimineții ne-am îndreptat către Madrid, unde comunitatea română de acolo tocmai celebrase Liturghia de hram, în cinstea Mamei Unității, patroana comunității române catolice din Spania. Am fost primiți cu brațele deschise de comunitatea aflată în grija părintelui Leonard Diac, pe care majoritatea dintre noi am avut bucuria de a-l cunoaște pe când se afla la Lleida.

Nu se putea să plecăm din Madrid fără a o vizita pe sfânta Fecioară, de data aceasta în catedrala Almudena. Înainte de a trece prin poarta sfântă, am cerut împreună indulgența plenară, fiecare prezentând apoi intențiile și gândurile personale.

Ne-am reînceput călătoria spre Lleida, unde am ajuns duminică seara obosiți, dar fericiți, îmbogățiți de experiențele trăite, de momentele de rugăciune împărtășite, atinși de sfințenia unor locuri încărcate de har și de spiritualitate.

Așa cum spunea părintele Adrian, pelerinajul nostru nu se termină, fiecare dintre noi continuând călătoria ajutați de rugăciune și de o convertire continuă. Îi mulțumim Domnului și sfintei Fecioare pentru acest pelerinaj în care am primit atâtea haruri și în care am avut ocazia să ne rugăm împreună în aceste locuri privilegiate pentru noi, pentru familiile noastre, pentru toți aceia care sunt încredințați rugăciunilor noastre.

Florentina Budău

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 29 septembrie - 2 octombrie: Lleida (Spania): Jurnal de călătorie


 

lecturi: 35.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat