Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Cinci frați franciscani au fost hirotoniți diaconi

Cinci frați franciscani conventuali au fost sfințiți diaconi, marți, 4 octombrie 2016, în solemnitatea "Sfântului Francisc din Assisi". Sfânta Liturghie și ritul hirotonirii diaconale au fost prezidate de către Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendia, nunțiu apostolic în România și în Republica Moldova și s-au desfășurat în capela Institutului Teologic Romano-Catolic Franciscan din Roman. Au concelebrat, fr. Teofil Petrișor, ministru provincial, fr. Ștefan Acatrinei, guardianul conventului din Roman, fr. Marius Petru Bîlha rectorul formator al Institutului Franciscan, Mons. Benone Farcaș, rectorul Institutului Teologic din Iași, părinții formatori și profesori, parohi, vicari, precum și alți preoți reprezentanți ai diferitelor ordine religioase și congregații din Biserica locală de Iași. Lor li s-au alăturat persoanele consacrate, seminariștii și numărul mare de credincioși, veniți din localitățile de origine ale părinților diaconi.

Solemnitatea "Sfântului Francisc din Assisi" a început, la Institutul Franciscan din Roman, cu vigilia din seara zilei de 3 octombrie, când an de an, urmașii sărăcuțului din Assisi comemorează ceea ce tradiția franciscană numește Transitus sancti Francisci, adică trecerea din această viață a sfântului Francisc. Anul acesta s-au împlinit 790 de ani de când seraficul părinte în seara zilei de 3 octombrie 1226, "pleca asemenea unui călător în locurile înalte ale cerurilor, el care a fost atât de învrednicit de Dumnezeu și iubit de oameni (Fr. Elia, Scrisoarea adresată tuturor fraților cu ocazia morții sfântului Francisc).

În cadrul acestui moment de priveghere și rugăciune s-a relatat momentul plecării lui Francisc în casa Tatălui veșnic, așa cum îl relatează biografii săi, s-au amintit trăsăturile fizice și spirituale ale sărăcuțului, s-a mulțumit lui Dumnezeu pentru darul făcut Bisericii în persoana sa, ca și pentru "sora noastră moarte trupească", de care niciun om viu nu poate scăpa, iar pe cei pe care-i surprinde făcând voința lui Dumnezeu "nu-i poate vătăma" (Sfântul Francisc, Cântecul Fratelui Soare).

Imediat după vigilie, frații ce urmau să primească a doua zi ordinul diaconatului au făcut promisiunea de credință și jurământul înainte de hirotonire în fața ministrului provincial, fr. Teofil Petrișor, și a martorilor.

Marți, 4 octombrie, începând cu ora 10.30, în capela Institutului Franciscan din Roman, devenită neîncăpătoare datorită mulțimii de preoți, persoane consacrate, seminariști și credincioși, Excelența Sa, Mons. Miguel Maury Buendia, Nunțiu Apostolic în România și în Republica Moldova, a celebrat Sfânta Liturghie și ritul hirotonirii diaconale a următorilor cinci frați franciscani:

fr. Marius-Andrei Blaj, Sagna (NT);

fr. Robert Cojoc, Berzunți (BC);

fr. Paul-Aurel Isciuc, Satu Nou - Rediu II, com. Bâra - (NT);

fr. Andrei Mîrț, Pildești (NT);

fr. Mihai Percă, Săbăoani (NT) (Parohia "Înălțarea Sfintei Cruci")

În cuvântul de învățătură, nunțiul apostolic, plecând de la cuvântul proclamat în evanghelie - "Jugul meu este plăcut, iar povara mea este ușoară" (Mt 11,30) -, precum și de la exemplul sfântului Francisc, i-a îndemnat pe tinerii candidați la diaconat să trăiască și să oglindească în lume iubirea lui Isus și să vestească evanghelia cu entuziasm și curaj, având convingerea că jugul lui Isus nu face sclavi, ci eliberează, iar povara sa are aripile iubirii.

Celebrarea a continuat cu ritul hirotonirii, liturgia euharistică și binecuvântarea finală.

Înainte de binecuvântarea finală, un reprezentant al părinților diaconi a mulțumit lui Dumnezeu și tuturor celor care au contribuit de-a lungul anilor la formare lor, precum și la pregătirea sărbătorii hirotonirii; de asemenea, ministrul provincial a adresat un cuvânt de recunoștință nunțiului, pentru că a binevoit să viziteze Provincia Franciscană și Institutul Teologic de la Roman, trăind și împărtășind cu frații franciscani și cu toți cei veniți la sărbătoarea sfântului Francisc, momente frumoase de rugăciune, bucurie și comuniune fraternă.

Îi felicităm pe tinerii diaconi pentru darul pe care l-au primit cu bucurie și le dorim să fie slujitori fideli și plini de zel ai împărăției lui Dumnezeu, după exemplul sfântului diacon Francisc din Assisi!

Pace și bine!

Secretariatul provinciei

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 4 octombrie: Roman: Cinci frați franciscani au fost hirotoniți diaconi


 

lecturi: 16.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat