Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Onești: Profesiune solemnă a trei frați capucini

"Vorbește Doamne, căci slujitorul tău ascultă!"

Ziua de 1 octombrie 2016 a fost, pentru frații capucini, o zi binecuvântată de Dumnezeu, o zi în care s-a celebrat profesiunea solemnă a trei confrați studenți: Daniel Tală (Pietricica), Octavian Vacaru (Galbeni) și Adrian Cojoc (Berzunți), care au promis să-i slujească Domnului toată viața lor după Regula sfântului Francisc și Constituțiunile Ordinului Capucin, în sărăcie, curăție și castitate. Legământul sacru a fost făcut în fața custodelui fraților capucini din România, fr. Iosif Lucian Dumea, în prezența părinților parohi din localitățile unde s-au născut, a părinților și rudelor, ca și a peste 20 de confrați preoți (capucini și conventuali) și a unui mare număr de persoane consacrate și alți credincioși și cinstitori ai fericitului Ieremia, unii veniți de la mari distanțe (Sighetu-Marmației).

Sfânta Liturghie a început la ora 11.00, prin procesiunea solemnă a preoților concelebranți și a candidaților spre sfântul altar, însoțită de cântările solemne ale corului sanctuarului, dirijat de tânărul dirijor Iustin Călin.

Cuvântul de învățătură al acestei sfinte Liturghii a fost rostit de către fr. custode, care comentând textul evanghelic luat din Evanghelia după sfântul Ioan (cap. 15), în care Isus îi numește pe ucenici săi "prieteni", i-a îndemnat pe candidați să accepte și să rămână pentru totdeauna prieteni ai lui Dumnezeu, care i-a chemat pe nume și prieteni ai tuturor oamenilor în mijlocul cărora sunt chemați să dea mărturie despre această prietenie dintre ei și Dumnezeu, precum și dintre Dumnezeu și oameni.

Momentul culminat a fost profesiunea solemnă, care a început prin prosternarea la pământ a candidaților și invocarea ajutorului tuturor sfinților prin litania specifică, depunerea voturilor propriu-zise făcute de candidați în mâinile custodelui, binecuvântarea solemnă a candidaților de către același frate custode și acceptarea solemnă a candidaților în fraternitatea capucină prin îmbrățișarea fraternă, după care sfânta și dumnezeiasca Liturghie a continuat în mod obișnuit.

După sfânta Liturghie, Frații Capucini din Onești, gazda acestui măreț eveniment, au oferit o agapă fraternă participanților la acest moment de sărbătoare.

Fr. Petre-Marian Ianoș, OFM Cap.

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 1 octombrie: Onești: Profesiunea solemnă a trei frați capucini


 

lecturi: 26.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat