Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Pelerinaj marian "Pe urmele Fecioarei Maria, Regina Sfântului Rozariu"

În perioada 3-14 octombrie 2016, un grup de 44 persoane, catolici din mai multe dieceze romano-catolice și eparhii greco-catolice din România, dar și câțiva ortodocși, au pornit într-un pelerinaj organizat de domnul Vicențiu Ciocan, conduși cu credință și competență de pr. Alois Moraru, decan de Piatra, pe urmele sfintei Fecioare Maria, cu rozariul în mână, pentru a o venera în sanctuarele din Franța, Spania și Portugalia.

La 7 octombrie se celebrează sărbătoarea sfintei Fecioare Maria, Regina Rozariului, sărbătoare instituită de papa Pius al V-lea în anul 1573, după victoria de la Lepanto din anul 1571, împotriva turcilor, pentru a-i mulțumi Maicii Domnului pentru această victorie. Nu se putea prilej mai nimerit ca în luna octombrie, când din punct de vedere astronomic soarele intră în constelația Fecioarei, iar noi, creștinii catolici, o cinstim în mod deosebit pe Mama lui Isus, ca Regina Sfântului Rozariu, să ne manifestăm credința, prin participarea zilnică la sfânta Liturghie în limba română celebrată de preotul însoțitor în sanctuarele de pe traseu și să recităm zilnic sfântul Rozariu, așa cum ne-a cerut-o sfânta Fecioară la Fatima, la 13 mai 1917.

Deschiderea pelerinajului s-a făcut în capela Medaliei Miraculoase din Paris. După ce am trecut prin poarta sfântă, am recitat sfântul rozariu împreună cu surorile mănăstirii, între care am descoperit cu plăcere două surori din România și am participat cu credință la sfânta Liturghie.

La 27 noiembrie 1830, în Rue du Bac, Paris, Franța, în capela Casei Mamă a Fiicelor Carității, Sfânta Fecioară a apărut unei tinere novice a Surorilor de Caritate ale Sfântului Vincențiu de Paul, sora Ecaterina Labouré.

Fecioara Maria îi ceru să se bată o medalie, după modelul pe care aceasta îl văzu în viziune și îi spuse: "Toate persoanele care o vor purta vor primi mari haruri; harurile vor fi și mai abundente pentru persoanele care o vor purta cu încredere".

Adevărul de credință exprimat de cuvintele înscrise pe medalie "O Marie, concepută fără de păcat..." anticipa solemna definiție de credință a Bisericii făcută de papa Pius al IX-lea la 8 decembrie 1854, confirmată mai apoi de însăși Fecioara Maria la Lourdes în apariția de la 25 martie: "Eu sunt Imaculata Concepție".

Următoarea oprire a fost la mănăstirea din Nevers, unde a trăit în rugăciune și umilință sfânta Bernadeta, vizionara de la Lourdes. Sfânta Liturghie s-a celebrat în capela în care se află mormântul sfintei Bernadeta Soubirous.

Lourdes, cel mai renumit loc de pelerinaj marian, celebru pentru vindecările miraculoase și pentru izvorul cu apă binefăcătoare, ne-a primit cu mult fast. În anul 1858, în apropiere de Grota Massabielle, Bernadette Soubirous, de mai multe ori, a văzut-o pe Sfânta Maria care s-a prezentat ca fiind "Neprihănita Zămislire". Zeci de mii de pelerini erau prezenți pentru a sărbători ziua sfântului rozariu, mobilizați de călugării dominicani. Ne-am unit în rugăciune cu ei în ceremoniile fastuoase de pe esplanada sanctuarului cu procesiunea cu sfântul sacrament și binecuvântarea miilor de bolnavi, dar mai ales seara la recitarea sfântului Rozariu, când am trecut prin poarta sfântă cu lumânările aprinse în mână. Un moment deosebit de mărturisire a credinței catolice l-a constituit parcurgerea drumului crucii, rememorând patima lui Isus Cristos pe Golgota. În ziua de 7 octombrie, sărbătoarea sfântului Rozariu, ivirea zorilor, la ora 6.00, ne-a găsit în rugăciune pe malul râului Gave, în fața statuii Maicii Domnului din grota Masabielle. Prin intermediul internetului creștinii din lumea întreagă, dar mai ales familiile și prietenii noștri din România au putut participa în direct la sfânta Liturghie în limba română, celebrată de preotul grupului împreună cu preotul român Mihai Percă, prezent la Lourdes de mai mulți ani. Cuvintele lui din timpul predicii referitoare locurile sfinte în care ne aflam ne-au umplut inima de bucurie și de haruri sfinte.

În drum spre Fatima, ne-am oprit pentru câteva ore la mormântul apostolului Iacob din catedrala Santiago de Compostela.

Momentele înălțătoare trăite la Lourdes le-am retrăit la Fatima. În aparițiile începute la 13 mai 1913, celor trei mici păstori Lucia, Iacinta și Francisc, prezentându-se ca "Sfânta Fecioară a Rozariului", sfânta Fecioară Maria le-a recomandat cu insistență să recite rozariul în toate zilele, pentru a obține terminarea războiului. O recomandare ce se reînnoiește și azi: și noi vrem să primim cererea maternă a Fecioarei, angajându-ne să recităm cu credință coroana Rozariului pentru pace în familii, în națiuni și în lumea întreagă. Știm, totuși, că adevărata pace se răspândește acolo unde oamenii și instituțiile se deschid spre Evanghelie. În seara zilei de 8 octombrie pe esplanada din fața bazilicii Fatima, a răsunat din nou "Bucură-te, Marie, cea plină de har", în limba română, prin vocea melodioasă a tinerei Ema Cuvinciuc din Roman, cu ocazia recitării sfântului rozariu și procesiunii cu statuia Maicii Domnului. Această statuie însoțită de mii de pelerini cu lumânările aprinse, purta în coroana sa glonțul cu care s-a încercat asasinarea papei Ioan Paul al II-lea, la 13 mai 1981, prevestire făcută aici, la Fatima, celor trei copilași, de către Maica Sfântă. Sfânta duminică ne-a oferit prilejul de a participa la sfânta Liturghie internațională desfășurată pe esplanadă, alături de zeci de mii de pelerini de pe toate meleagurile lumii, dar mai ales alături de membrii Asociații Scout prezenți de la cei mai mici până la vârste venerabile, în uniforme specifice și bine disciplinați. Ne-am bucurat și noi pentru că, printre zecile de preoți concelebranți, s-a aflat și preotul nostru, Alois Moraru. Episodul Fatima s-a încheiat cu participarea la Calea Crucii din parcul Ajustel.

La Madrid am avut prilejul de a participa la sfânta Liturghie în limba română, celebrată în catedrala "Nostra Senora de la Almudena", sfințită în 1993 de către papa Ioan Paul al II-lea. Leonard Diac, preotul comunității romano-catolice din Madrid, ne-a prezentat informații referitoare la aceasta catedrală și referitoare la comunitatea românească pe care o păstorește.

Pelerinajul nostru a continuat cu Torreciudad. Fondatorul organizației Opus Dei, sfântul Josemaria Escriva a ridicat aici, în mijlocul naturii, un impresionant sanctuar marian. În Spania există credința că Fecioara Maria este protectoarea familiei. În Torreciudad, provincia Huesca, există cel mai mare altar din Spania închinat Fecioarei Maria. Ne-am bucurat când am văzut, printre miile de imagini ale Sfintei Fecioare aduse de pelerini din toate colțurile lumii, icoane și statui ale Mariei aduse de pelerini români, mai ales de cei care trăiesc în Spania și care an de an vin aici în pelerinaj, pentru a se ruga pentru familiile lor.

Cu o parte dintre acești români am trăit cele mai frumoase momente ale pelerinajului nostru, cu ocazia sărbătorii Las Fiestas de Pilar, sărbătoarea orașului și sărbătoarea spaniolilor de pretutindeni. Sute de grupuri îmbrăcate în port popular participă la depunerea de flori. Orașul Zaragoza găzduiește cel mai vechi sanctuar marian din lume și cel mai important din Spania. Pe malul râului Ebro se înalță solemn, străjuit de cele patru turnuri, sanctuarul "Madonna del Pilar" ("pilar", în limba spaniolă, ar însemna stâlp, pilastru, coloană).Tradiția spune că în aceste părți ale Spaniei a ajuns sfântul Iacob, fratele lui Ioan. Oarecum descurajat de insuccesul evanghelizării sale, el a început să plângă și să se roage. În jurul anului 40, Maria i-ar fi apărut apostolului pe un stâlp de alabastru și i-ar fi cerut să construiască, în acel loc, o biserică. Capela în care se află stâlpul care susține statuia Maicii Domnului, o mică statuie (39 cm) de lemn cu încrustații de argint, este zona cea mai vizitată de pelerini. Statuii Mariei i se schimbă veșmântul în funcție de culorile liturgice sau de diferite circumstanțe. Există chiar și un veșmânt în culorile drapelului românesc, donat de comunitatea românilor catolici din Zaragoza. Statuia a fost încoronată la 20 mai 1905, cu o coroană ornată cu circa zece mii de pietre prețioase, binecuvântată solemn de papa Pius al X-lea. În timpul războiului civil din Spania dintre anii 1936 și 1939, asupra bisericii au căzut trei bombe, dar niciuna dintre ele nu a explodat. Două dintre ele pot fi văzute și azi, expuse pe un perete interior.

"Omul sfințește locul" este un dicton românesc, care se poate verifica cu prisosință aici, la mii de kilometri de patria natală, prin preotul Ionel Jicmon, originar din Luizi-Călugăra, județul Bacău, care, de câțiva ani, de când păstorește comunitatea catolică din Zaragoza, a reușit să facă minuni românești. Una dintre acestea este și participarea zecilor de români de la cel mai mic (am văzut prunci în landou) îmbrăcați în straie populare românești, la depunerea de flori la statuia Fecioarei del Pilar. În ultimii doi ani comunităților de români din Zaragoza și Lleida li s-au alăturat și pelerini veniți din România. Sfânta Liturghie a hramului s-a desfășurat în biserica "Sfânta Fecioară Maria a Unității", la care au participat zeci de pelerini din comunitățile din Zaragoza, Lleida și pelerinii noștri veniți special pentru această sărbătoare. Sfânta Liturghie a fost concelebrată de preoții români: pr. Alois Moraru, paroh de Barticești (jud. Neamț) și decan de Piatra, pr. Adrian Burcă, parohul comunității din Lleida, pr. Paul Fechetă, pr. Adrian Blaj, pr. Ioan Blaj, misionar în Ecuador, dar și pr. Ionel Jicmon. Pentru comunitatea catolică din Zaragoza, sărbătoarea Pilarului a devenit un simbol de referință a credinței în arătarea Maicii Domnului în acest loc. Am simțit-o împreună când am parcurs drumul până la statuia Maicii Domnului del Pilar, în aplauzele și aprecierile, miilor de asistenți.

Fecioara Maria este modelul prin excelență care ne arată cum să-i mulțumim lui Dumnezeu pentru darurile milostivirii sale: a spus papa Francisc la predica sfintei Liturghii celebrată duminică, 9 octombrie 2016, la încheierea jubileului marian din Anul Sfânt al Milostivirii. "Eu sunt Fecioara sfântă a Rozariului. Am venit să îndemn pe credincioși să-și schimbe viața și să nu mai pironească prin păcate pe Cristos Domnul care este deja prea jignit. De aceea oamenii să recite sfântul Rozariu și să facă pocăință pentru păcate" (Fatima, 13 octombrie 1917). Rozariul este fără îndoială rugăciunea cea mai scumpă și cea mai plăcută preasfintei Fecioare Maria, care, după cum știm, a apărut la Lourdes Bernadetei și mai târziu la Fatima celor trei copii, având în mână sfântul Rozariu. Sfântul Rozariu, care a adus atâtea binefaceri poporului lui Dumnezeu în decursul veacurilor și înflorește și astăzi în pietatea credincioșilor, să dea roade în viața creștină, în familii și în societate. Sfântul Rozariu este rugăciunea înființată de sfântul Dominic, spre a cinsti douăzeci din cele mai însemnate mistere ale vieții, suferinței și slavei lui Isus Cristos și ale sfintei Fecioare Maria. În 2017 va fi jubileul a 100 de ani de la aparițiile de la Fatima, la care va participa și papa Francisc.

Regina Preasfântului Rozariu, roagă-te pentru noi!

Prof. Vicențiu Ciocan

*

Impresii:

"Am pornit de acasă în pelerinaj, întrerupând preocupările cotidiene, urcând în diferite mijloace de transport - mașini, autocare, avioane - și am plecat în celălalt capăt al Europei, să mă rog Maicii Domnului cu diferite intenții, atât personale, cât și din partea altora, să îmi plec genunchiul și fruntea în diferite biserici și sanctuare care i-au fost închinate. Am plecat la drum fără o documentare deosebită asupra țărilor, localităților, drumurilor de parcurs și obiectivelor de vizitat. Doar o broșură cu programul pelerinajului, cu rugăciuni, cu cântece, actele, un telefon și o tabletă cu hărți și gps, câțiva bani pentru mâncare, un bagaj atent drămuit, încredere în competența domnului Vicențiu Ciocan, organizatorul inimos acestui pelerinaj, încredere în capacitățile piloților avioanelor cu care am zburat din Iași până lângă Paris, și șoferilor autocarului care ne-a purtat prin Franța, Spania, Portugalia și iarăși Spania și înapoi în Franța, și având multă speranță în providența lui Dumnezeu. Și într-adevăr am simțit providența lui Dumnezeu și mijlocirea Fecioarei Maria pe unde am fost și prin oamenii pe care i-am întâlnit. Am admirat multe în cadrul acestui pelerinaj. Au fost frumoase momentele de comuniune în autocar, când ne-am rugat împreună, am cântat împreună, ne-am prezentat la microfon, sau când i-au fost adresate întrebări despre credință părintelui Alois Moraru, care ne-a însoțit, de la care am primit multe dintre răspunsurile căutate. Au fost și peripeții, au fost și momente în care nu totul a fost cum era în plan, au fost și stropi de ploaie, dar a fost frumos. Când am «aterizat», la propriu, în orașul unde locuiesc, deja priveam oamenii și locurile cu alți ochi. Simțeam un amestec de emoția revederii locurilor cunoscute, număram minutele până la revederea cu cei din familie care mă așteptau, dar deja mi-era dor după locurile văzute. M-am gândit cu recunoștință la domnul Vicențiu Ciocan, organizatorul acestui pelerinaj și al multor altor pelerinaje, care a fost de atâtea ori în aceste locuri de pelerinaj, și am înțeles de ce se întoarce an de an, cu grupuri noi de pelerini, sau chiar cu pelerini aflați la a doua, a treia călătorie cu domnia sa... Da, suntem călători pe acest pământ și pelerinajul este parte a călătoriei... Mi-au răsunat în minte cuvintele lui Dante Alighieri, în Divina commedia: «Nel mezzo del cammin di nostra vita»... în mijlocul drumului vieții noastre, cu care își începe opera sa faimoasă în care descriere călătoria sa în lumea de dincolo... Ei, noi n-am fost decât în vestul Europei, deși ne exprimăm uneori «Am fost dincolo... în lumea de dincolo de graniță». Sper totuși să nu fiu încă la jumătatea drumului vieții mele, dar cu siguranță acest pelerinaj este un moment de cotitură în trăirea vieții mele de creștin și sper să continui să aplic propunerile bune pentru viața mea pe care le-am făcut în fața Maicii Domnului, mai ales la Lourdes - unde am simțit emoția culminantă a pelerinajului." (Ovidiu Bișog)

"Țin să vă transmit sincere mulțumiri pentru perioada frumoasă pe care am petrecut-o împreună în minunatul pelerinaj. Pentru toate locurile vizitate, că am reușit să îndeplinim toate obiectivele prezentate în program; pentru momentele de priveghere mariană, care pentru mine nu era ceva nou, însă am conștientizat că, de fiecare dată, aceste momente se simt și se trăiesc tot mai profund; iar nu în ultimul rând, pentru perioada pe care ați ales-o pentru acest pelerinaj. Cred că toate acestea nu au fost întâmplătoare, ba din contră, cred că v-au fost inspirate de sursa divină." (Ioana)

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 3-14 octombrie: Pelerinaj marian "Pe urmele Fecioarei Maria, Regina Sfântului Rozariu". Foto: Ovidiu V. Bișog


 

lecturi: 32.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat