Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Siret: Sfințirea capelei mortuare "Isus Milostiv"

Duminică, 30 octombrie 2016, la Siret s-a resimțit milostivirea și bunătatea lui Dumnezeu asupra întregii comunități. Un proiect de care aveam nevoie de mult timp a fost desăvârșit cu adevărat în urma sfințirii sale, astfel se poate spune că în comunitatea romano-catolică din Siret a avut loc în primul rând o sărbătoare a iubirii pe care Dumnezeu o are față de noi, oamenii, și, în al doilea rând, o sărbătoare a iubirii pe care noi o avem față de Dumnezeu și față de cei dragi nouă, în special de cei care ne-au părăsit în această viață.

Făcând parte din această comunitate, am resimțit adesea nevoia de o casă mortuară - loc în care să îi petrecem în rugăciune pe răposații familiilor noastre. Această nevoie s-a născut din greutățile care se iveau în familiile celor decedați cu privire la un spațiu care să fie prielnic unui rămas bun creștinesc și civilizat. Ținând cont de toate aceste aspecte, împreună cu părintele paroh Irinel și cu consilierii bisericești, am inițiat acest plan, la început extrem de inaccesibil pentru noi. Inițial, ideea noastră era o casă mortuară, însă pentru părintele Irinel acest proiect avea însemnătate mult mai mare. Pentru Sfinția Sa nu trebuia să fie doar o încăpere solemnă, ci un lăcaș care să unifice, să solidarizeze întreaga comunitate în rugăciune și iertare. A atribuit acestui loc calitatea de a fi o capelă închinată milostivirii lui Isus, ca mulțumire pentru viața răposaților noștri pe acest pământ, pentru darul iertării păcatelor și pentru primirea lor în patria cerească. Părintele a insistat foarte mult ca scopul real al acestui loc să fie adunarea tuturor credincioșilor parohiei și nu doar a familiilor respective spre a celebra sfânta Liturghie în acest loc. Ceea ce părea în acel moment de nerealizat a prins contur din gesturi mici.

Planul părea irealizabil pentru noi, în principal din cauza lipsei de bani, însă pe părintele nu s-a speriat acest lucru. Era conștient de forța și harurile cu care Dumnezeu ne va binecuvânta, dându-ne soluție la toate îndoielile care se iveau. Era cazul să ne mobilizăm și să purcedem la demararea lucrărilor. Toate gândurile care ne înspăimântau s-au risipit când comunitatea noastră, mică - de aproximativ 180 de familii, s-a arătat dornică să ajute, capela devenind astfel un scop al întregii Biserici din Siret. La data la care scriu acest articol, nu știu cât este aportul comunității și cât este cel al părintelui care, bătând la diverse uși, a reușit să facă real un vis pe care îl aveam cu toții. Acest lucru nici nu contează atât de mult pe cât contează faptul că astăzi, Dumnezeu și-a arătat mulțumirea față de această lucrare, față de noi, credincioșii, și față de păstorul nostru, împreunându-ne în această zi de sărbătoare.

Sfințirea acestui lăcaș a fost făcută de episcopul diecezei noastre, Excelența Sa Petru Gherghel, așteptat și primit cu multă dragoste și căldură de comunitatea noastră. În cadrul predicii, Excelența sa ne-a vorbit despre iubirea lui Dumnezeu față de noi oamenii, spunându-ne că "iubirea lui Dumnezeu depășește păcatul nostru...". Alături de Excelența Sa ni s-au alăturat preoți oaspeți catolici, greco-catolici, ortodocși, precum și autoritățile locale, iar după cum îmi place să cred, ziua de astăzi a devenit un moment de celebrare comună, nu doar pentru credincioșii parohiei noastre, ci pentru tot orașul Siret.

În final, pot doar să îi mulțumesc bunului Dumnezeu pentru dragostea nemărginită pe care o revarsă asupra noastră necontenit, pentru harurile sale în momentele în care ne simțim încercați și deznădăjduiți. Fără ocrotirea lui permanentă și îndrumarea oferită prin vocea păstorului nostru, cu siguranță nu ne-am fi bucurat de o comunitate atât de unită și de receptivă la nevoile aproapelui.

Cristian Mocrei

* * *

Înregistrarea video a Liturghiei:


 

lecturi: 49.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat