Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Focuri" de credință și "Fântânele" de har

În perioada 29 septembrie - 1 octombrie 2016, la Focuri și în filială, la Fântânele, au avut loc misiuni populare sau "Zilele familiei și ale milostivirii divine", susținute de către pr. Felician Tiba, de la Oficiul pentru Pastorația Familiei.

Duminică, 2 octombrie, în aceeași parohie, ca și în filială, un grup de adolescenți au primit Mirul prin rugăciunea și ungerea cu sfânta Crismă din partea PS Aurel Percă.

Comunitățile din Focuri și din Fântânele se adaugă astfel numărului mare de parohii care, în Anul Jubiliar al Milostivirii, au beneficiat de o revărsare specială a harului, date fiind temele deosebite care au fost propuse, cu ocazia misiunilor populare, dar și a plinătății Duhului Sfânt, care s-a revărsat prin celebrarea sacramentului Mirului.

Astfel, pr. Felician, încă de la deschidere, ne-a "avertizat" că vor fi zile cu teme speciale, care sunt comune tuturor oamenilor, dar care, cel puțin din când în când, trebuie prezentate, pentru a ne aminti că suntem oameni chemați în mod gratuit la viață și la credință. Și nu ne-a deziluzionat!

Cred că fiecare participant a înțeles din cele prezentate că nu există un alt motiv al existenței noastre decât iubirea gratuită și sinceră a lui Dumnezeu. Munca, spunea părintele, este un atribut specific omului, dar nu trebuie să devină un refugiu. Mulți, muncind, refuză să mai stea de vorbă în familie. Sunt soți care, afară de problemele uzuale ale casei, nu au discutat niciodată între ei și despre ei, de la căsătorie. Sunt soți care nu și-au permis o simplă ieșire împreună, motivând lipsa banilor, deși aceștia nu au lipsit niciodată. Părintele i-a invitat pe soți să nu se teamă unul de celălalt, să nu se teamă de gesturile concrete de iubire, să nu se teamă să se roage împreună și să citească din Sfânta Scriptură. Doar cu Dumnezeu, viața de familie devine ceea ce a vrut Creatorul încă de la început, comuniune de iubire. Doar cu Dumnezeu care este iubire și care i-a chemat pe soți să întemeieze o familie a lor, viața, deși își urmează cursul ei de cele mai multe ori anevoios, capătă sens.

Părintele nu a uitat nici de relația familiei cu Isus Cristos, cel care la nunta din Cana Galileii a dat de înțeles că nu e suficient că existăm, nu e suficient că suntem căsătoriți, că suntem preoți sau persoane consacrate, ci toate aceste vocații trebuie trăite cu bucurie, care trebuie să molipsească, așa încât să trezească în ceilalți noi vocații.

Vineri, 30 septembrie, atât la Focuri, cât și la Fântânele, doamna Eugenia Dămătăr, colaboratoare la Oficiul pentru Pastorația Familiei, a vorbit despre vocația femeii și a bărbatului în contextul chemării lor la viața de familie. Femeia trebuie să fie simbolul gingășiei, așa cum a gândit-o Dumnezeu, spunea doamna Eugenia, trebuie să fie frumoasă și să învețe să-l motiveze pe soț, iar bărbatul să-și demonstreze bărbăția prin capacitatea lui de a sta alături femeii, de a o apăra, de a o face să se simtă în siguranță în prezența lui. Dumnezeu, a mai spus doamna, i-a încredințat familiei misiunea de a duce în lume imaginea Sfintei Treimi, o misiune nu foarte ușoară, dar nici imposibilă dacă se trăiește în credință și iubire.

Iar duminică, PS Aurel, prin invocarea Duhului Sfânt asupra candidaților la Mir și asupra comunității, a purtat la plinătate zilele de misiuni, ne-a arătat că mărturia este misiunea fiecărui botezat și că primind cele șapte daruri, nu trebuie să ne temem să dăm această mărturie.

Copiii, pregătiți temeinic de către părintele paroh Petru Antonică, l-au înconjurat cu simplitatea lor pe Preasfințitul și la timpul prevăzut au dat răspunsurile lor pline de credință, arătând că sunt gata, nu doar să crească în statură, ci și în har, în fața comunității de credință, precum și a societății.

Astfel, pentru a parafraza o doamnă care după o predică de misiuni a spus: "Era nevoie de astfel de cuvinte", comunitatea din Focuri și din Fântânele, alăturându-se părintelui paroh, mulțumește Preasfințitului Petru Gherghel și Preasfințitului Aurel Percă, pentru că au oferit prin preoții pe care ni i-a trimis să ne slujească, astfel de zile, pentru că era nevoie!

Duhul Sfânt, primit de către candidații la Mir, să ne amintească mereu rolul nostru de martori ai iubirii lui Dumnezeu pentru această lume, iar Anul Jubiliar al Milostivirii, care încă se află în derulare, să ne conștientizeze că în viață avem mereu ceva de iertat.

Comunitățile din Focuri și Fântânele

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie - 1 octombrie: Focuri: Misiuni populare și Mir


 

lecturi: 38.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat