Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Reflecție la solemnitatea Toți Sfinții - Anul C - 2016

Fiți sfinți pentru că eu, Domnul Dumnezeul vostru, sunt sfânt (cf. Lev 19,2; 1Pt 1,15)

An de an, mama noastră, Biserica ne cheamă să celebrăm solemnitatea Tuturor Sfinților pentru a ne aduce aminte că pe pământ nu avem cetate stătătoare (cf. Evr 13,14) și că trebuie să căutăm o patrie mai bună, care este patria cerească (cf. Evr 11,16); patrie pe care ne-a pregătit-o Isus Cristos înălțat la ceruri (cf. In 14,2); patrie de unde Isus ne atrage la sine (cf. Mt 11,28; In 12,32); patrie de unde îl așteptăm pe Isus să vină ca să ne ia cu sine (cf. In 14,3; Fil 3,20); patrie unde au ajuns deja mulți frați ai noștri; patrie unde ei și-au găsit adevărata fericire; patrie unde ei ne cheamă și pe noi să fim alături de ei (cf. Ap 7,9). Dar patrie unde nu poate intra nimic întinat (cf. Ap 21,27; 1Cor 6,9-10), de aceea trebuie să devenim sfinți așa cum ne-am angajat la Botezul nostru (cf. Lev 19,2; 1Pt 1,15).

Dumnezeu cel întreit și unic este "sfântul" prin excelență și "izvorul sfințeniei" (cf. Is 6,3). Chiar de la început el a voit să-i facă pe îngeri și pe oameni părtași ai sfințeniei sale. Mulți dintre îngeri și oameni au acceptat, iar unii au refuzat.

Vorbim mult despre sfințenia lui Dumnezeu și sfințenia oamenilor. Dar ce înseamnă a fi sfânt? La prima vedere s-ar părea că este greu de răspuns la o astfel de întrebare, dar, datorită învățăturii lui Isus din evanghelia de astăzi, care ne ajută, este ușor. Conform pericopei evanghelice de astăzi Cf. Mt 5,1-12), a fi sfânt este sinonim cu a fi iubitor, simplu, smerit, blând, curat, pașnic, milostiv, răbdător; dar și cu a fi fericit. Dumnezeu are toate aceste însușiri de aceea el este "sfântul" și "fericitul" prin excelență (cf. Is 6,3; 1Tim 1,11), de aceea nu poate fi perturbat de nimeni și nimic. El a voit să ne comunice și nouă sfințenia și fericirea sa, adică: iubirea, simplitatea, smerenia, blândețea, curăția, pacea, milostivirea, slujirea și răbdarea sa, pentru ca și noi să fim sfinți și fericiți asemenea lui.

Și întrucât numai Dumnezeu care are toate aceste însușiri este veșnic, înseamnă că vor dăinui veșnic împreună cu el numai cei care în "strâmtorarea cea mare" creată de diavol și de potrivnicii sfințeniei și fericirii lui, vor primit să aibă aceste însușiri; toți ceilalți vor dispărea pentru totdeauna în iazul de foc și pucioasă (cf. Ap 20,10; 21,8).

Această credință și această speranță ne-o transmit toate lecturile biblice de astăzi, care toate au fost scrise în momente de mare strâmtorare și de prigoană și pentru timp de strâmtorare și de prigoană.

Cartea Apocalipsului, o carte scrisă special pentru creștinii persecutați de la început, prezentându-ne mulțimea imensă de sfinți și de fericiți din toate neamurile și limbile pământului (cf. Ap 7,2-14), ne prezintă, de fapt, victoria căpeteniei noastre Isus Cristos, pentru noi, asupra tuturor forțelor răului (cf. Evr 12,2-3). Ea ne spune că nu diavolul va învinge, ci Cristos în care este ascunsă și viața noastră (cf. Col 3,3). Nu răul va învinge, ci binele. Nu suferința și moartea vor învinge, ci bucuria și viața veșnică (cf. 1Cor 15,55). Și dacă nu credem, să privim la mulțimea nenumărată a fericiților răscumpărați.

Sfântul apostol Ioan, în lectura a doua de astăzi, ne dă și câteva detalii ale fericirii noastre din cer, anume că nu numai vom fi făcuți oficial și pentru totdeauna "copiii lui Dumnezeu", nu numai că îl vom vedea pe Dumnezeu așa cum este, dar vom fi chiar "asemenea lui Dumnezeu" (1In 3,2-3). De aceea Isus, în pericopa evanghelică de astăzi, numește "fericiți" pe ucenicii săi săraci care plâng, care flămânzesc și însetează de dreptate, pe ucenicii săi blânzi și prigoniți pentru dreptate, pe ucenicii săi buni care în această lume luptă cu "balaurul" și biruiesc ca îngeri (cf. Ap 12,7) și biruind rămân milostivi, curați și făcători de pace (cf. Mt 5,1-12).

Toate aceste bucurii veșnice la care ne cheamă toate lecturile biblice de astăzi, nu trebuie să ne lase indiferenți și nepăsători, căci ele ne-au fost câștigate foarte greu de Isus, prin pătimirile și moartea sa pe cruce. Autorul Scrisorii către evrei întreabă: "Cum vom scăpa noi, dacă stăm nepăsători față de o mântuire așa de mare, care, după ce a fost vestită întâi de Domnul" (cf. Evr 2,3)?

Căci, iată, că Isus după ce a spus despre cei buni, "ferice", a rostit și "vai-uri" la adresa celor care s-au lăsat amăgiți de satana, devenind nepăsători față de "o mântuire așa de mare", adică: a celor bogați de acum (cf. Lc 6,24); a celor sătui de acum; a celor care râd acum (cf. Lc 6,25), a celor vorbiți de bine de acum (cf. Lc 6,26), a celor surzi la evanghelie de acum (cf. Lc 10,13), a fățarnicilor și povățuitorilor orbi de acum (cf. Mt 23,13-29); a slugilor rele și leneșe de acum care nu lucrează cu darurile primite (cf. Lc 19,22); a celor care refuză acum să intre în împărăție și nici pe alții nu-i lăsă să intre (cf. Mt 23,13); a celor care acum urmează calea lui Cain și se aruncă în rătăcirea lui Balaam din dorința de câștig (cf. Iuda 1,11) etc.

Toate acestea înseamnă că în împărăția cerurilor spre care ne îndreptăm atrași de cuvintele lui Isus: "Veniți la mine toți cei osteniți și împovărați și eu vă voi da odihnă" (Mt 11,28;. In 12,32), de îngeri și sfinți (cf. Ap 7,9), dar și de sămânța veșniciei pusă de Dumnezeu în noi la creație și Botez (cf. Lc 17,21), nu vor fi oameni care s-au lăsat amăgiți de satana în timpul de acum, de vreme ce Isus a pronunțat "vai-uri"; ci vor fi numai oameni care au biruit tentațiile și descurajările diavolului și și-au păstrat asemănarea cu Isus, care i-a numit "fericiți" de Isus încă de pe acest pământ.

Iar acum voi da câteva exemple de sfinți din care să învățăm că sfințenia nu este grea. Și pentru că în timpul de acum, lucrul de care fuge cel mai mult lumea amăgită de diavol este "slujirea" lui Dumnezeu și a aproapelui, slujire de care satana a fugit cel dintâi, și slujire de care el ispitește și pe mulți oameni să fugă, dar slujire care a fost "prima" din caracteristicile vieții mântuitorului Isus, primul sfânt și fericit de pe pământ: "Fiul Omului nu a venit ca să fie slujit, ci ca să slujească și să-și dea viața ca răscumpărare pentru cei mulți" (cf. Mt 20,28; Mc 10,45), slujire care trebuie să fie și "prima" caracteristică a vieții creștinului: "Slujiți Domnului" (Rom 12,11). Slujiți-vă unii altora în dragoste (Gal 5,13), din "mulțimea nenumărată" de sfinți ai cerului, din mulțimea de "sfinți care și-au spălat și albit sufletele în sângele Mielului (cf. Ap 7,2-4.9-14), mă voi referi numai la ultimii sfinții canonizați de papa Francisc, la 16 octombrie 2016, sfinți din toate vârstele și ocupațiile, sfinți care s-au remarcat în primul rând prin slujire milostivă.

Iosif Sánchez del Río (1913-1928), un copil mexican martirizat la vârsta de 15 ani, un copil membru al "cristeros", o mișcare pentru apărarea libertății religioase. Se distingea prin angajarea în activitățile parohiale dificile și nepermise în acele timpuri de persecuție: se apropia de sacramente riscându-și viața; se ruga în fiecare zi rozariul împreună cu familia; îngrijea de curățenia bisericii; îi ajuta, îi proteja și îi ascundea pe preoții care riscau să fie arestați și împușcați. În acel timp soldații făcuseră din biserică grajd, din tabernacol coteț și transformaseră prezbiteriul în câmp de luptă pentru "cocoși". În fața acelei profanări, Iosif a reacționat fără a se teme de represaliile acelui conducător, care printre altele fusese prieten al familiei sale și nașul său la prima împărtășanie. A fost imediat arestat. Unul dintre soldați l-a lovit cu violență cu patul puștii în gură, rupându-i dinții. Apoi în prezența sa, l-au spânzurat pe colegul Lázaro în piața din fața bisericii. La fiecare lovitură de cuțit, Iosif Sánchez del Río, striga cu un fir de glas: "Trăiască Cristos Regele și Sfânta Maria de Guadalupe". Și înainte de a muri, șeful soldaților i-a cerut cinic dacă voia să trimită vreun mesaj tatălui său, iar tânărul martir a răspuns să-i spună: "Ne vom vedea în paradis". Atunci, șeful militar l-a împușcat în cap. Trupul său a fost aruncat într-o mică groapă și acoperit cu puțin pământ. Era ora 23.30 în noapte de vineri 10 februarie 1928. A fost declarat ca martir la 22 iunie 2004 de către papa Ioan Paul al II-lea, a fost beatificat de papa Benedict al XVI-lea la 20 noiembrie 2005, iar papa Francisc l-a canonizat la 16 octombrie 2016.

Sfânta Elisabeta Catez a Sfintei Treimi (1880-1906), o tânără franceză, o tânără călugăriță carmelitană desculță, o tânără care a murit la numai 26 de ani, o tânără care privind la dragostea lui Dumnezeu pentru oameni, i-a iubit și i-a slujit și ea toată viața ei. În răspunsul dat unei prietene căreia i-a murit tatăl se află ascunsă toata viața ei: "Sunt aproape de tine cu toată inima. Am trăit aceleași angoase și înțeleg durerea ta". Unei alte prietene îi scria: "Noi suntem ostiile vii ale lui Isus și micile sale ciborii. Ah, fie ca totul în noi să-l reflecteze, să-l putem dărui sufletelor!" Și iarăși: "Este posibil a-l recunoaște pe Dumnezeu sub vălul omenității". Și iar: "În cer misiunea mea va fi aceea de a atrage sufletele ajutându-le să iasă din ele însele pentru a adera la Dumnezeu". Deci aducerea oamenilor la Isus, pe pământ și în cer, a fost și este lucrarea ei de slujire. A fost beatificată de către papa Ioan Paul al II-lea în anul 1984 și canonizată de papa Francisc la 16 octombrie 2016.

Salomone Leclercq (1745-1792), un călugăr francez, primul martir al Fraților Școlilor Creștine. Acesta s-a remarcat prin îngrijirea copiilor abandonați, a copiilor din Școlile de corecție și de îngrijirea deținuților. Iată ce spunea el: "Dacă se privește angajarea mea cu ochii lumii, nu este mare plăcere să stai în mijlocul unei «bande» de 100/120 de copii săraci și urât mirositori. Dar, dacă se privește cu ochii credinței și sunt priviți ca mădulare ale lui Cristos, toate aceste neplăceri dispar pentru a face loc unicei dorințe, aceea de a-i fi plăcut lui Dumnezeu". Asta a făcut toată viață, de aceea Dumnezeu i-a dat și harul martiriului. Venind Revoluția Franceză, la 2 septembrie 1782, refuzând jurământul față de constituția civilă a clerului, fratele Salomone este decapitat pe treptele grădinii conventului. În 1926 Papa Pius al XI-lea l-a beatificat împreună cu alți 190 de însoțitori, iar la 16 octombrie 2016, papa Francisc la ca canonizat.

Sfântul Jose Gabriel Brochero al Rosariului (1840-1914), preot catolic argentinian. A fost un "bun păstor", un "păstor cu mirosul oilor". A fost un om bun, un om apropiat, un martor al milostivirii, un erou și un sfânt. N-a dat numai slujirea sa bărbaților și femeilor din timpul său, ci a dat și viața sa. A murit bolnav de lepră, pe care a luat-o de la cei pe care îi îngrijea. Unde era nevoie, Brochero este acolo. În slujirea sa sacerdotală i-a căutat pe toți, s-a apropiat de cei care sufereau mai mult. A mângâiat și a asistat pe cei săraci și bolnavi. Brochero a voit să-și consume viața vestind Evanghelia, pentru ca frații săi să-l întâlnească pe Isus. A înțeles că Evanghelia și promovarea umană sunt cele două fețe ale aceleiași medalii. El a fost beatificat de papa Francisc la 14 septembrie 2013 și tot papa Francisc l-a canonizat la 16 octombrie 2016.

Lodovico Pavoni (1784-1849), un preot italian din Brescia, Italia, fondatorul Fiilor Mariei Neprihănite, a fost un martor autentic al milostivirii și al duioșiei lui Dumnezeu față de tinerele generații. S-a remarcat prin dedicarea sa pentru tineri, mai ales pentru cei mai săraci. În 1812 pentru ei a deschis un oratoriu, unde a adunat până la 250 cu vârsta de peste 12 ani. În 1821, tot pentru îngrijirea tinerilor, a fondat Institutul "Sfântul Barnaba", unde Pavoni a primit adolescenții și tinerii în stare de necesitate mare, loc care a devenit pentru ei o familie și un loc de educație pentru viață, pentru credință și pentru muncă. În 1841 a primit în institut și pe surdomuți. Pentru toată activitatea sa în mijlocul tinerilor, la 3 iunie a fost decorat de împăratul Austriei, Ferdinand I, cu medalia de "cavaler al coroanei de fier".

La 5 iunie 1947, Pius al XII-lea a dat decretul cu privire la trăirea eroică a virtuților, în care Lodovico este numit "un alt Filip Neri, precursor al sfântului Ioan Bosco, perfect emulator al sfântului Iosif Cottolengo". La 14 aprilie 2002, Ioan Paul al II-lea l-a proclamat fericit, fixând comemorarea liturgică la 28 mai. Iar papa Francisc l-a declarat sfânt la 16 octombrie 2016, numindu-l "Părintele tinerilor".

Alfonso Maria Fusco (1839-1910), preot italian, fondatorul congregației "Surorile Sfântului Ioan Botezătorul" (baptistine). În a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a-i instrui pe cei săraci era considerat periculos și subversiv; a instrui femeile din familii sărace era riscant, a le sustrage de la cel care trebuia să le exploateze era cu adevărat o provocare. Alfons, fără a se teme de nimic, a deschis o casă la Benevento pentru a califica surorile, dându-le instrumentele necesare pentru a educa și a instrui tineretul. După ce l-a slujit pe Dumnezeu și pe aproapele cu zel evanghelic, la 6 februarie 1910, încheia existența sa pământească spunând: "Nimic nu mi se datorează, totul se datorează lui Dumnezeu, eu sunt un simplu om, un foarte modest instrument în mâinile sale. Aceasta nu este opera mea, ci opera lui Dumnezeu. Eu sunt muncitorul său". A fost beatificat la 7 octombrie 2001 de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea și canonizat la 16 octombrie 2016 de către papa Francisc.

Manuel Gonzáles García (1877-1940), un episcop spaniol născut la Sevilla, Spania, ne este cunoscut pentru că a întemeiat Uniunea euharistică reparatoare și congregația Misionarelor euharistice de Nazaret care lucrau pentru a nu mai fi "tabernacole abandonate"; și apoi pentru că i-a iubit și slujit mult pe cei săraci. Iată un gest care poate să simbolizeze toată activitatea sa: Când a fost numit episcop a organizat un prânz la care, în loc să-i invite pe cei puternici din societate, a invitat la masă 3.000 de copii săraci (cf. Lc 14,12). Cei care serveau la masă erau autoritățile civile și ecleziastice și episcopul care, cu zâmbetul său binevoitor, încălzea modul său de a face pastorație. A fost beatificat la 21 aprilie 2001 de către sfântul papă Ioan Paul al II-lea și a fost canonizat la 16 octombrie 2016 de către papa Francisc.

Da, așa cum spunea sfântul papă Ioan Paul al II-lea (1920-2005): "Cea mai frumoasă reușită în viață este sfințenia". De aceea, în timpul "marii strâmtorări" prin care trecem în călătoria noastră pe pământ, să ne spălăm veșmintelor în "sângele mielului" și să devenim asemenea lui Isus: iubitori, simplii, smerit, blânzi, curați, pașnici, milostivi, răbdători; adică sfinți; adică fericiți veșnic în paradis. Dacă atâția și atâtea au reușit, lucrând fiecare cu "harul primit" (cf. 1Pt 4,10), vom reuși și noi la fel.

Să mergem și să facem la fel și vom ajunge alături de toți sfinții în paradis. Amin!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 21.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat