Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Iași: Simpozionul național: "Tradiții educativ-formative în Episcopia de Iași"

Data de 29 octombrie 2016 reprezintă un moment important pentru comunitatea Seminarului diecezan din Iași. Simpozionul național "Tradiții educativ-formative în Episcopia de Iași", organizat de Facultatea de Teologie Romano-Catolică, în colaborare cu Episcopia Romano-Catolică și cu Institutul Teologic Romano-Catolic din Iași, are menirea de a scoate în față itinerariul parcurs de Biserica locală din Moldova în vederea formării credincioșilor.

Cuvântul de deschidere al acestui simpozion i-a aparținut părintelui rector Benone Farcaș. El a subliniat, încă de la început, că activitatea catehetică de până astăzi desfășurată în Biserica locală, soldată cu rezultate remarcabile, este meritul "oamenilor de valoare", făcând o paralelă cu afirmația marelui om de stat atenian, Pericle: acesta, ca răspuns la admirația din partea oamenilor cu privire la măreția Greciei, i-a indicat tot pe acești "oameni de valoare" ca fiind principalii responsabili.

A urmat salutul din partea Excelenței sale PS Aurel Percă, episcop auxiliar de Iași, care, plecând de la cuvintele Declarației despre educația creștină a Conciliului Vatican II, Gravissimum educationis, a afirmat necesitatea implicării din partea Bisericii în educația și formarea oamenilor. Cu toate că nu are o istorie îndelungată, Biserica noastră locală se înscrie în această linie tradițională de formare.

Cele două părți ale simpozionului au însumat nouă conferințe prezentate de preoți profesori sau persoane laice. Moderatorul primei părți a fost părintele Iulian Faraoanu, care a precizat, plecând de la titlul simpozionului, că aceste tradiții sunt reprezentate de valorile creștine transmise cu sfințenie din generație în generație, având în vedere omul în dimensiunea sa globală.

Prima conferință, "Școli și instituții de învățământ promovate de Biserica Catolică în Moldova", a fost susținută de părintele Ștefan Lupu. Lucrarea sa are în vedere punctarea diferitelor forme și structuri de învățământ pe care Biserica Catolică din Moldova le-a dezvoltat de-a lungul timpului, fie pentru propriii credincioși, cât și pentru cei din alte Biserici și credințe religioase. Astfel, părintele oferă câteva date referitoare la școlile primare și gimnaziale, Institutele "Notre Dame de Sion" prezente de-a lungul anilor pe teritoriul Moldovei, școlile de dascăli și Institutele de formare a clerului indigen.

Următoarea intervenție, "Institutul Cipariu: o școală care a deranjat", i-a aparținut părintelui Fabian Doboș. Acesta, după ce prezintă contextul în care este fondat acest colegiu pentru băieți - Cipariu -, evidențiază acele "instanțe" care s-au simțit "deranjate" de existența acestuia: Sfântul Oficiu, Guvernul României și conducerea Seminarului. Având în vedere numeroasele probleme pe care le-a întâmpinat acest colegiu încă de la început, perioada lui de activitate nu va depăși cinci ani (1895-1900).

"Formarea seminarială în viziunea episcopului Petru Pleșca", conferința ce urma în programul simpozionului, a fost expusă de părintele Toni Mihăiță Cântaciu. Plecând de afirmația că "Seminarul este școala deprinderilor apostolice", părintele face un portret al seminaristului din perspectiva Monseniorului Petru Pleșca: ascultarea, conformarea cu Cristos, spiritul de sacrificiu, virtutea carității, sunt doar câteva dintre aspectele prezentate de părintele Toni. Același Petru Pleșca era cel care afirma că "noblețea niciunei activități nu obligă așa cum o face noblețea activității sacerdotale!"

A patra conferință, "Emanciparea catolicilor din Moldova prin educație și cultură", i-a aparținut profesorului Anton Coșa, membru în Departamentul de Cercetare Istorică al Episcopiei Romano-Catolice din Iași. Dumnealui pleacă de la fundalul istoric, pentru ca mai apoi să scoată în evidență raportul pe care Biserica trebuie să îl aibă cu școala pentru dezvoltarea sistemului educațional. Creionează, de asemenea, aportul Bisericii, de-a lungul timpului, o dată cu înființarea diferitelor instituții de învățământ, în emanciparea catolicilor din Moldova, lansând, totodată, invitația de a ne aminti, din ce în ce mai des, de trecutul nostru, de acei promotori ai culturii și educației, cărora le suntem tributari pentru zestrea pe care ne-au lăsat-o.

În centrul simpozionului s-a aflat expunerea părintelui Eduard Patrașcu despre Sfânta Scriptură, "Biblia în viața catolicilor din Moldova". Ca și premisă pentru conferință, părintele folosește acest dat: "Moldova s-a creștinat datorită muncii misionarilor, în special, a părinților franciscani". Aceștia, în munca lor de evanghelizare, transmiteau un mesaj impregnat de cuvintele Scripturii. Autorul punctează câteva date istorice care scot în evidență folosirea Sfintei Scripturi în cateheză, în predică, sau, pur și simplu, date care atestă existența unor exemplare în diferite limbi (germană, latină, maghiară) a Bibliei sau a Psaltirii, sau chiar traduceri ale acestora în limba română. La final, vorbește de noua evanghelizare și atrage atenția asupra insuficientei aplecări asupra textului sacru din zilele noastre.

Ultima prelegere din prima parte a simpozionul, "Activități socio-caritative promovate de Biserica Catolică din Moldova", l-a avut ca autor pe părintele Egidiu Condac. Centrul prezentării sale a fost ilustrarea dezvoltării treptate a diverselor centre caritative după anii '90: Centrul diecezan Caritas, Asociațiile caritative "Sfântul Vincențiu de Paul" (SVP), Asociațiile Cluburilor Alcoolicilor de Recuperare "Don Orione" Iași (ACAR), Asociația Kolping Moldova și Asociația "Familia și viața". Părintele, după ce prezintă un scurt istoric pentru fiecare centru, vorbește de categoriile de beneficiari și de domeniile principale de activitate ale acestora.

Partea a doua a simpozionului, care l-a avut ca moderator pe părintele Iosif Iacob, s-a deschis cu o conferință susținută de părintele Emil Dumea, "Teologia catolică în Moldova (secolele XVI-XX)". Plecând de la semnificația teologiei ca "vorbire despre Dumnezeu", autorul afirmă faptul că nu putem vorbi de o teologie sistematică, elaborată în Moldova, decât în epoca contemporană. Activitățile de catehizare, de învățare a adevărurilor fundamentale ale credinței catolice, aceste mici explicații despre Dumnezeu, cu toate că în forme destul de rudimentare, se înscriu în universalitatea Bisericii. Cu toate că am reprezentat o minoritate, asta nu a fost un obstacol în "a pulsa" la nivelul Bisericii universale, afirmă părintele.

Tot în această ordine de idei se înscrie și intervenția părintelui Mihai Roca, "Forme ale catehezei în Dieceza de Iași în secolele XIX-XX". Punctul de plecare al acestuia l-a reprezentat schițarea contextului istoric în care misionarii, prezenți pe teritoriul românesc, au acționat în domeniul catehezei, problemele pe care Biserica a fost nevoită să le înfrunte în editarea și publicarea acestor materiale atât de benefice pentru pastorație. Prezintă, apoi, titlurile catehismelor care au fost publicate de-a lungul timpului, cât și frânturi din conținutul acestora, dorind să ilustreze munca realizată de predecesorii noștri în domeniul formării credincioșilor. Aduce, de asemenea, în față și necesitatea actualizării metodelor catehetice și necesitatea unui sistem catehetic mai articulat pentru o pastorație mai rodnică în Biserica locală.

Un mic grad de subiectivism a fost inserat în prezentarea părintelui Farcaș Lucian, "Curajul credinței în timpuri dificile - Opera socială a părintelui Mihai Rotaru", având în vedere impactul pe care l-a avut acest preot în copilăria și în procesul de discernământ al autorului conferinței. Cei trei pași ai Doctrinei Sociale a Bisericii - a vedea, a judeca și a acționa - au fost premisa acestui discurs. Părintele Lucian a aplicat aceste verbe activității părintelui Rotaru, cel care a petrecut o perioadă destul de lungă în închisorile comuniste. "Ce a văzut părintele?", se întreabă autorul - a văzut schimbarea. Cu privire la a judeca, afirmă că acesta a avut discernământul schimbării (a sesizat în special schimbările negative din societate). Observând modificările nocive, a acționat (părintele Lucian prezintă o serie întreagă de proiecte sociale puse în practică de părintele Rotaru). "Dacă credința nu are efect în societate, este corect să ne întrebăm «ce rol are atunci credința?»", susține conferențiarul.

Ultima conferință, "Determinări teologice ale cuvântului cred/credință", a fost expusă de domnul Iosif Tamaș. "Apropiați-vă de mine, voi, cei needucați, și locuiți în casa educației [casa cercetării]" (Sir 51,23): aceste cuvinte ale Sfintei Scripturi au călăuzit întregul discurs al autorului. Expresia "grăuntele de muștar", emblema smereniei metodologice a credinței creștine, a fost cea care a introdus explicația cu privire la banalizarea cuvântului "cred" și cu privire la pierderea determinării. În acest sens, autorul oferă exemple bazate pe viața concretă a Bisericii.

Având în vedere că acest simpozion a avut un auditoriu format în special din studenți, aceste conferințe au rol de stimul pentru activitatea didactică viitoare a acestora, au rol de a suscita spiritul de implicare/investiție în educația/formarea oamenilor.

Laurențiu Turbuc

Mai multe fotografii de la acest eveniment au fost publicate pe site-ul www.itrc.ro al Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași.


 

lecturi: 12.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat