Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Să depășim diferențele și să mărturisim unirea noastră crescândă"

De Andrea Tornielli

"Noi am fost determinați de urgența imperioasă a orei de a depăși diferențele care ne despart și de a da mărturie despre unirea noastră crescândă... Voința lui Cristos și semnele timpurilor ne stimulează la o mărturie comună în plinătatea crescândă a adevărului și a iubirii". Sunt cuvintele rostite de papa Wojtyła la Mainz, la 17 noiembrie 1980, în discursul la Consiliul Bisericii Evanghelice.

Ioan Paul al II-lea amintea că "în 1510-1511, Martin Luther a venit la Roma ca pelerin la mormintele principilor apostolilor, dar și ca unul care căuta răspunsul la câteva întrebări ale sale. Astăzi vin eu la voi, la moștenirea spirituală a lui Martin Luther; vin ca pelerin, pentru a face din această întâlnire într-o lume schimbată un semn de unire în misterul central al credinței noastre". Wojtyła începea prin a spune "ceea ce mă emoționează în mod deosebit", legându-se "de mărturia din Scrisoarea către Romani, a acelei scrieri care a fost total decisivă pentru Martin Luther. «Scrisoarea aceea este adevărata capodoperă din Noul Testament, este Evanghelia cea mai pură», scria el în 1522".

"La școala apostolului neamurilor - continua Papa privind la trecut - putem conștientiza că toți avem nevoie de convertire. Nu există viață creștină fără pocăință. «Nu există adevărat ecumenism fără convertire interioară» (Unitatis redintegratio. 7). «Nu vrem să nu ne judecăm unul pe altul» (Rom 14,3). Mai degrabă vrem să recunoaștem împreună vina noastră. Acest lucru este valabil și pentru harul unității: «Toți au păcătuit» (Rom 3,23). Trebuie să vedem și să spunem asta cu toată seriozitatea și să tragem consecințele noastre. Lucrul cel mai important este să recunoaștem tot mai profund ce consecințe scoate Domnul din păcatul omului. Paul îl reduce la numitor: «Unde s-a înmulțit păcatul, s-a revărsat cu prisosință harul» (Rom 5,20). Dumnezeul nu încetează «să se îndure de toți» (Rom 11,32). El îl dăruiește pe Fiul său, se dăruiește pe sine însuși, dăruiește iertare, justificare, har, viață veșnică. Putem să recunoaștem toate acestea împreună".

Ioan Paul al II-lea amintea apoi că mulți ani din viața sa au fost marcați de provocările "lansate creștinismului de ateism și de necredință". "De aceea este îmi este mai clar în fața ochilor ceea ce contează mărturisirea noastră comună a lui Isus Cristos, cuvântul său și lucrarea sa în această lume și cum suntem noi determinați de urgența imperioasă a orei de a depăși diferențele care ne despart și de a da mărturie despre unirea noastră crescândă. Isus Cristos este mântuirea noastră a tuturor. El este unicul mediator. «Pe acesta Dumnezeu l-a pus ca jertfă de ispășire pentru ca, prin credința în sângele său, să-și arate dreptatea» (Rom 3,25). «Prin el noi am fost împăcați cu Dumnezeu» și între noi. În virtutea Duhului Sfânt suntem frații săi, în mod adevărat și esențial fii ai lui Dumnezeu: «Dacă suntem fii, suntem și moștenitori, moștenitori ai lui Dumnezeu și împreună-moștenitori cu Cristos» (Rom 8,17)".

"Reflectând asupra «confessio augustana» - explica Ioan Paul al II-lea - și prin numeroase contacte, din nou ne-am dat seama că noi credem și mărturisim împreună toate acestea". Papa nu uita desigur ceea ce încă desparte. "Împreună trebuie să luăm în considerare asta cât mai mult posibil, nu pentru a aprofunda prăpăstiile, ci pentru a le depăși. Nu putem să ne oprim la constatarea: «Suntem și rămânem pentru totdeauna despărțiți și contrapuși unii altora». Suntem chemați să tindem împreună, în dialogul adevărului și iubirii, spre unitatea deplină în credință. Numai unitatea deplină ne dă posibilitatea de a ne aduna cu aceleași sentimente și aceeași credință la unica masă a Domnului".

Un ajutor în acest sens, adăuga Wojtyła, vine tocmai din lecțiile ținute de Luther în anii 1516-1517 despre Scrisoarea către Romani. "El învață că «credința în Cristos prin care suntem justificați, nu constă numai în a crede în Cristos, sau mai exact în persoana lui Cristos, ci în a crede în ceea ce este al lui Cristos». «Trebuie să credem în El și în ceea ce este al său». La întrebarea: «Așadar ce este asta?», Luther face trimitere la Biserică și la învățătura sa autentică. Dacă dificultățile care subzistă între noi se referă numai la «orânduirile ecleziastice de instituire umană», le-am putea și ar trebui imediat să le eliminăm. Conform convingerii catolicilor, disensiunea se referă la «ceea ce este al lui Cristos», la «ceea ce este al său»: Biserica sa și misiunea sa, mesajul său, sacramentele sale și slujirile puse în slujba cuvântului și a sacramentului. Dialogul instaurat încă de la Conciliu ne-a făcut să realizăm progrese în această privință. Chiar în Germania s-au făcut pași importanți. Asta ne poate inspira încredere în fața problemelor încă nerezolvate".

"Trebuie să rămânem în dialog și în contact - sublinia Ioan Paul al II-lea -. Chestiunile care trebuie înfruntate împreună cer din natura lor o tratare și mai amplă decât aceea care este posibilă astăzi aici. Sper ca să găsim împreună calea pentru a continua dialogul nostru. Nu putem lăsa nimic neîncercat. Trebuie să facem totul pentru a ne uni. Suntem datori cu asta lui Dumnezeu și lumii. «Să urmărim ceea ce este spre pacea și edificarea reciprocă» (Rom 14,19). Fiecare dintre noi trebuie să-și spună cu sfântul Paul: «Vai mie dacă nu predic Evanghelia» (1Cor 9,16)".

"Noi suntem chemați să fim martori ai Evangheliei, martori ai lui Cristos - încheia Papa -. Mesajul său cere ca să dăm mărturie împreună. Voința lui Cristos și semnele timpurilor ne determină la o mărturie comună în plinătatea crescândă a adevărului și a iubirii. Mari și grave sunt îndatoririle care ne așteaptă. Dacă ne-am baza numai pe forțele noastre, ne-am pierde din curaj. «Prin harul lui Dumnezeu, Duhul vine în ajutorul slăbiciunii noastre» (Rom 8,26). Încrezându-ne în El, putem să continuăm dialogul nostru, să înfruntăm lucrările cerute de la noi. Să începem cu dialogul cel mai important, cu opera cea mai importantă, să ne rugăm!".

(După Vatican Insider, 28 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat