Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Irak: O rugăciune ecumenică pentru eliberarea orașului Mosul

Anul 2017 ca "An al păcii", celebrat de Biserici și de comunitățile creștine prezente în Irak pentru a favoriza reconcilierea națională și a salva țara de la mișcările centrifuge care ar putea continua să amenințe unitatea națională, chiar și după eliberarea orașului Mosul și a Câmpiei Ninive de dominația jihadistă. Aceasta este propunerea "operativă" înaintată de patriarhul caldeu Louis Raphael I Sako în timpul întâlnirii de rugăciune ecumenică pentru eliberarea orașului Mosul, celebrată marți la Ankawa, cartier din Erbil locuit în majoritate de creștini.

La aglomerata rugăciune ecumenică, găzduită la biserica dedicată Mariei Mama Ajutorului Perpetuu - prezintă sursele de la Patriarhia caldee, consultate de agenția Fides - au luat parte printre alții și Mar Gewargis al III-lea Sliwa, patriarh al Bisericii asiriene din Orient, preoți, călugări și călugărițe și mulți laici, și Nicodemus Daoud Matti Sharaf, mitropolit siro-ortodox de Mosul, împreună cu preoți, călugări și călugărițe și reprezentați politici creștini.

După recitarea psalmilor și citirea unui text din Evanghelia lui Ioan, patriarhul caldeu Louis Raphael, în intervenția sa, a exprimat speranța împărtășită - încredințată rugăciunii - ca procesul de eliberare să aibă loc în timp scurt și să aibă cât mai mic număr posibil de pierderi umane.

Primatul Bisericii caldee a exprimat recunoștință față de toate forțele angajate în operațiunea militară, făcând referință explicită atât la armata obișnuită irakiană cât și la milițiile curde Peshmerga, și citând soldații "creștini și musulmani, arabi, curzi și turkmeni". Patriarhul a manifestat și intenția de a proclama anul 2017 ca "An al păcii în Irak", dând viață momentelor de rugăciune ecumenică și inițiativelor ecleziale împărtășite pentru a alimenta "cultura păcii și a conviețuirii" în țara martirizată de conflictele sectare.

Tocmai prevestita eliberare a orașului Mosul, care a unit forțe diferite, după părerea patriarhului Sako poate să devină începutul unui proces de reconciliere națională întemeiat pe perspective și puncte împărtășite, pentru a regăsi stabilitatea și unitatea pierdute. Primatul Bisericii caldee a prefigurat crearea unui comitet care să unească reprezentanți ai instituțiilor politice, sociale, religioase și culturale, chemate să redeseneze împreună viitorul regiunii eliberate de Daesh, în dialog atât cu guvernul central cât și cu acela al regiunii autonome a Kurdistanului irakian.

În intervenția sa, patriarhul a amintit și urgența de a tutela cu inițiative concrete - și nu cu discursuri - instanțele creștinilor, fugiți din Mosul și din orașele din Câmpia Ninive în fața înaintării milițiilor jihadiste, evitând ca pentru ei îndepărtarea obligatorie și temporară de propriile case să se transforme în expatriere permanente.

Pentru primatul Bisericii caldee toată națiunea irakiană, în diferitele sale componente etnico-religioase, trebuie "să învețe lecția" și să profite de ocazia istorică oferită de eliberarea orașului Mosul pentru a începe să construiască un autentic stat de drept, întemeiat pe principiul cetățeniei și în măsură să garanteze egalitatea tuturor cetățenilor în fața legii, fără discriminări bazate pe diferite apartenențe etnice și religioase.

(După Zenit, 27 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 10.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat