Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Roman: Săptămâna franciscană

La Institutul Teologic Franciscan din Roman a fost reluată activitatea formativă, însă cu o nouă echipă: pr. Marius-Petru Bîlha, rector; pr. Ioan Lupu, vicerector; Vlad-Bogdan Bejan, vicerector; pr. Marius Vătămănelu, îndrumător spiritual. Împreună cu această echipă frații studenți au în aceste zile Săptămâna franciscană, ce se desfășoară de marți, 27 septembrie 2016, până la solemnitatea sfântului Francisc marți, 4 octombrie.

Prima zi a săptămânii franciscane a fost dedicată reculegerii și interiorizării vocației personale cât și a carismei franciscane. Temele principale au fost: itinerariul ucenicilor lui Cristos și regula franciscană, prezentate de pr. spiritual Marius Vătămănelu. Părintele ne-a invitat în acest an de formare să întrupăm evanghelia în viața noastră. Aceasta să reprezinte busola unică de orientare în viața spirituală.

Au urmat două zile de capitul formativ, deschis de salutul pr. guardian Ștefan Acatrinei, după care pr. rector Marius-Petru Bîlha, a prezentat proiectul formativ care să reînsuflețească și să îmbunătățească calitatea vieții fraterne și a activităților formative. În continuare se va insista pe redescoperirea misiunii ca inimă a identității discipolului franciscan și deci pe implementarea unei formări dinamice, creative, în "ieșire", impregnată de spiritul misionar.

O altă zi din săptămâna franciscană am dedicat-o ecologiei. Responsabilul Comisiei provinciale pentru dreptate, pace și ocrotirea mediului, pr. Lucian Mihai Bobârnac, însoțit de pr. Gheorghiță Farcaș, împreună cu echipa formativă au celebrat o sfântă Liturghie în care omilia a fost dedicată importanței ecologiei. Întreaga comunitate formativă, cu sprijinul Fundației umanitare "Pacea" și în colaborare cu Primăria Municipiului Roman, a participat cu entuziasm la activitatea de curățenie în parc și pe strada Ștefan cel Mare, în dorința de a avea grijă de "casa comună", practicând milostivirea și cu creația, dând o mângâiere acestei planete. Ca fii ai sfântului Francisc am simțit cu mai multă intensitatea chemarea să fim mesageri ai frumosului. Obiectivul acestei inițiative a fost și acela de sensibiliza frații și de ce nu, cetățenii, asupra responsabilității de a ocroti mediul înconjurător. Natura este ca "o carte splendidă în care Dumnezeu ne vorbește și unde fiecare creatură are o valoare".

Sărăcuțul din Assisi vorbea despre pământ ca "mamă", care privește spre cei săraci. Pentru sfântul Francisc o adevărată apropiere ecologică devine întotdeauna și o apropiere socială. Numai așa vom putea asculta atât strigătul pământului, cât și strigătul săracilor. Tocmai de aceea am dedicat o altă zi "strigătului săracilor", exprimându-ne solidaritatea față de o familie săracă, care trăiește la periferiile existenței.

Săptămâna franciscană va culmina zilele acestea cu celebrarea trecerii sfântului Francisc în casa Tatălui, cunoscută în tradiția franciscană ca Transitus Sancti Francisci, și cu solemnitatea sfântului Francisc, hramul conventului nostru din Roman. În cadrul Liturghiei solemne marți, 4 octombrie, la ora 10.30, vor fi sfințiți diaconi cinci frați studenți prin impunerea mâinilor și rugăciunea de consacrare a Excelenței Sale, mons. Miguel Maury Buendía, Nunțiu Apostolic în România. De asemenea, această celebrare va marca și deschiderea anului academic și formativ 2016-2017.

Fr. Mihai Percă

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 27 septembrie - 4 octombrie: Roman: Săptămâna franciscană


 

lecturi: 36.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat