Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

De la familie la lume

Cum a primit Arhidieceza de Chicago exortația apostolică "Amoris laetitia"

De Blase Joseph Cupich,
arhiepiscop de Chicago

Catolicii din arhidieceza de Chicago au primit bine publicarea lui Amoris laetitia ca expresie autentică și inspirată de Duh a magisteriului Bisericii. O consultare vastă despre viața familială în 2014 și în 2015 trezise deja mare interes față de sinoadele despre familie. Și după publicarea lui Amoris laetitia au apărut articole în ziarul diecezan dedicate exortației. Programele locale de pregătire la căsătorie și slujirea familială sunt create după mesajul conținut în Amoris laetitia, examinat cu promptitudine de către cler. Deși aceste exemple demonstrează cum exortația a devenit un document important în această Biserică locală, există un alt motiv pentru care ea îmbracă o semnificație așa de mare pentru arhidieceză.

Preoții, călugării și călugărițele și cei peste două milioane de credincioși din arhidieceza de Chicago au întreprins un drum de reînnoire, numit Renew My Church (Reînnoiește Biserica mea). Acest proces se inspiră din cuvintele spuse de Isus sfântului Francisc de Assisi în biserica "Sfântul Damian". Circumstanțe noi și schimbate ne invită să discernem unde ne cheamă Domnul astăzi. Din America Latină, din Asia, din Africa și din Europa de Est au venit noi imigrați. Trebuie să ținem cont în mod onest și de deteriorarea structurilor, de noi realități financiare și de preocuparea de a da parohiilor personal adecvat, cu preoți și alți slujitor bine pregătiți. Deși la prima vedere poate să pară că reînnoirea privește numai structurile și organizarea, în realitate este vorba despre mult mai mult. La un nivel mai profund Renew My Church este un proces spiritual care scoate inspirație din Amoris laetitia.

La numărul 87 al documentului, Sfântul Părinte spune: "Biserica este familie de familii". Acest lucru este valabil pentru o parohie determinată, care este și ea "familie de familii". Perspectiva familială ne ajută să conducem reformele structurale necesare, dar și să ne mișcăm mai în profunzime, la nivelul identității noastre fundamentale ca discipoli ai lui Isus.

Concret vin în minte două implicații ale existenței familiale în Biserică. În timp ce înfruntăm noi modele în parohiile noastre, de exemplu împărtășind resurse sau unindu-le, așteptăm reflexii emotive puternice. Este ceea ce se întâmplă și în familii. Dacă vom reuși să reînnoim angajarea noastră față de Domnul prin răbdare, iubire și iertare reciprocă, vom fi capabili să mergem înainte. Capitolul al patrulea din Amoris laetitia va putea să fie deosebit de util în această privință. În al doilea rând, păstorii noștri - în special în timpuri angajante de tranziție - nu trebuie să fie văzuți ca simpli administratori sau funcționari ecleziastici, ci prin ceea ce sunt cu adevărat, adică părinți de familii.

Amoris laetitia ne-a ajutat ne-a ajutat să vedem misiunea parohiei mai clar ca slujire adusă "Bisericii în familie", sau ecclesia domestica. Nu numai reînnoirea eclezială, ci și misiunea evanghelizatoare, și chiar supraviețuirea Bisericii, depind de bunăstarea și de vitalitatea bisericii familiale. Multe familii sunt fragile. Au nevoie de ceea ce Amoris laetitia cere: discernământ, însoțire și integrare. Am început să-i pregătim pe preoții noștri și pe ceilalți slujitori să perceapă această provocare.

Fie că este puternică sau fragilă, biserica familială continuă să fie un exemplu real și autentic al Bisericii. în ea sunt prezente elementele sale esențiale: cuvânt, sacrament și misiune. În familie cuvântul este proclamat și învățat ori de câte ori se povestește istoria lui Isus. În casă sunt trăite sacramentele, de exemplu comuniunea euharistiei și iertarea reconcilierii. În afară de asta familiile îi duc pe membrii proprii la sacramente, de exemplu botezul, prima împărtășanie, ungerea bolnavilor și chiar viaticul. În sfârșit, marea misiune a Bisericii este lansată pornind de la biserica familială, când membrii săi ies în lumea muncii, a școlii, a angajării civice. Biserica familială are toate elementele esențiale ale Bisericii: cuvânt, sacrament și misiune. Așadar, inspirați de Amoris laetitia considerăm procesul nostru de reînnoire ca un timp pentru a încuraja parohiile de a sluji familiile, promovând viața bisericilor domestice.

Reînnoirea de la Renew My Church nu se poate centra numai pe viața internă a Bisericilor sau a familiilor. Trebuie, așa cum ne-a amintit adesea papa Francisc, să evităm să fim o "Biserică introvertită". În fond, slujirea noastră este pentru viața lumii. În lumina acestui lucru, în Amoris laetitia am găsit nouă inspirație pentru a ne angaja în lume din perspectiva vieții familiale. Reînnoirea noastră vrea să favorizeze realizarea misiunii sociale a Bisericii de a fi sare, lumină, plămadă și o prezență transformatoare, pregătind lumea pentru Împărăția lui Dumnezeu. De aceea, este speranță a noastră să pregătim și să ajutăm familiile să înțeleagă frumusețea iubirii și a vieții matrimoniale și să fie mediatoare de dreptate, pace, viață și reconciliere. Dacă asta nu se va întâmpla prin intermediul lor, nu se va întâmpla deloc.

Aceste reînsuflețit simț al misiunii este de importanță fundamentală pentru Biserica de la Chicago, oraș care trebuie să înfrunte provocări socio-culturale imense. Amoris laetitia, de fapt, a fost o binecuvântare și o inspirație în arhidieceza de Chicago, în timp ce înaintăm pe drumul reînnoirii. Și pentru aceasta suntem cu adevărat recunoscători.

(După L'Osservatore Romano, 27 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 4.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat