Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Lucas Cranach cel bătrân, «Predica lui Luther» (1547) Decizie curajoasă

Interviu luat lui Martin Junge despre vizita papei în Suedia

De Antonio Carriero

Decizia papei Francisc de a merge la Lund "pentru a comemora împreună cu noi aniversarea Reformei" a fost o alegere "curajoasă". Este convins de asta secretarul general al Federației Lutherane Mondiale, Martin Junge, care în acest interviu vorbește despre așteptările ecumenice ale călătoriei papale în Suedia, programată de la 31 octombrie la 1 noiembrie 2016.

Ce este de celebrat astăzi la cinci sute de ani după Reforma luterană?

Ea a adus roade Bisericii în ansamblul ei: emfaza sa asupra lui Cristos ca mântuitor, traducerea Bibliei în limbile vorbite, credința ca dar. În afară de asta aș vrea să amintesc a cincizecea aniversare a dialogului dintre catolici și luterani la nivel global, pe care o vom celebra în 2017. Dialogul, început după Conciliul Vatican II, a oferit un impuls semnificativ în căutarea unității dintre comunitățile din lumea creștină. În schimb nu putem celebra diviziunile: ca popor care citește Biblia, știm cât s-a rugat Isus pentru unitatea dintre discipolii săi. Însă Reforma, chiar nevoind, a adus diviziuni. Trebuie să recunoaștem și violența și războaiele de religie care au urmat după Reforma, când disputele teologice erau aliniate cu contrastele politice și economice din acel timp. Nu există mod de a banaliza această violență sau a o justifica. Putem doar să ne căim pentru toate acestea.

Cum sunt astăzi în Suedia relațiile dintre Biserica Luterană și Biserica Catolică?

Există multe conexiuni la multe niveluri diferite: cooperarea dintre parohii, platforme și procese de dialog și la nivel național, cu participarea celor două realități în Consiliul Suedez al Bisericilor. Suntem recunoscători Bisericii Luterane din Suedia și diecezei catolice de Stockholm pentru voința lor de a ne găzdui.

Care au fost progresele cele mai importante ale dialogului dintre luterani și catolici în timpul pontificatelor lui Benedict al XVI-lea și Francisc?

A fost un mare dialog, care a trăit și discuții intense, care n-au degenerat vreodată în ciocniri. Este un schimb constructiv în căutarea adevărului în timp ce se încearcă înțelegerea reciprocă. Iată pentru ce astăzi comemorarea comună este posibilă. Deja înainte de aceste două pontificate, Declarația comună despre doctrina justificării a fost semnată fie de catolici fie de luterani în 1999, în timpul lui Ioan Paul al II-lea. Apoi în 2013, în timpul pontificatului lui Benedict al XVI-lea, a fost documentul De la conflict la comuniune. Și acum Francisc a luat decizia curajoasă de a merge la Lund pentru a comemora împreună cu noi aniversarea Reformei. Această călătorie și obiectivele stabilite fac clar acest lucru: comemorarea comună nu vine pe neașteptate. Este construită pe un solid proces ecumenic care ne-a făcut să fim mult mai apropiați.

Ce înseamnă pentru luterani să primească o vizită papală?

Mulți pontifi au vizitat comunități luterane în ultimele decenii. Oricum, de data aceasta papa nu va face pur și simplu o vizită, ci va împărtăși comemorarea comună cu președintele Federației Lutherane Mondiale, episcopul Munib Younan, și cu mine însumi ca secretar general. Și acest lucru are o mare semnificație. Faptul că papa împărtășește comemorarea comună va transmite un mesaj puternic cu privire la progresul ecumenic important petrecut în aceste ultime decenii și cu privire la angajarea hotărâtă de a merge înainte împreună. În timp ce amintim trecutul, vrem să privim înainte, într-un viitor comun, în ceea ce Dumnezeu continuă să ceară Bisericii.

Ce tip de reconciliere se vrea să se obțină?

Cu Declarația din 1999 am ajuns la concluzia că acele condamnări, formulate cu privire la disputa teologică născută în secolul al XVI-lea, nu mai au motivație de a exista. Cu documentul De la conflict la comuniune am reușit să oferim o narațiune comună cu privire la evenimentele Reformei, cu privire la chestiunile teologice aflate în joc și la modul cum au evoluat ulterior aceste problematici. Unele din aceste problematici ne-au condus la obținerea unei înțelegeri comune. Altele, îndeosebi înțelegerea Bisericii, a slujirii sacre și a Euharistiei, cer angajare mai mare. Pe baza acestei convergențe fundamentale și în contextul unei lumi care suferă datorită conflictelor, fragmentărilor și lipsei de comunicare, nu pot să nu ne facă să ne gândim la un timp mai bun pentru luterani și catolici care împreună să declare determinarea lor de a se dezlipi de un trecut așa de greu marcat de conflict și să se lanseze într-un viitor care credem că va fi comun. Acest pas important trebuie să fie urmat apoi de alții, care la sfârșit ar trebui să ne conducă la primirea comună a prezenței reconciliatoare a lui Cristos prin pâinea și vinul în jurul mesei la care suntem invitați. Cred cu fermitate că această comemorare comună va fi o mare încurajare de a căuta, în mod și mai convins, cum să se pună deoparte obstacolele rămase care ne împiedică să primim darurile lui Dumnezeu la aceeași masă. În timp ce lucrăm spre această țintă, îmi doresc ca reconcilierea noastră să ne facă liberi să mărturisim deja acum cu mai mare bucurie frumusețea și profunzimea credinței comune în Dumnezeu trinitar și să slujim, cu mai mare compasiune și iubire, pe cei care astăzi au o nevoie disperată de Biserică - săracii, refugiații - și o creație care geme sub greutatea unei exploatări implacabile.

Dacă Luther ar fi viu astăzi, care ar fi reflecția sa despre Biserica Catolică?

Un tablou faimos al lui Lucas Crahach îl arată pe Martin Luther care predică de la pupitrul unei biserici din Wittenberg. Îl reprezintă în timp ce îl indică pe Isus Cristos care proclamă cuvântul lui Dumnezeu. Cristos este alfa și omega al nostru. Acest lucru este adevărat fie pentru catolici fie pentru luterani. Cred că deși rămân fideli față de propriile tradiții și învățături, luteranii și catolicii vor înainte de toate să fie conștienți de rădăcinile lor comune în botez și doresc să ofere acea mărturie la care ne invită Cristos astăzi. Dacă Luther ar fi viu, m-aș aștepta să-l văd bucuros de faptul că, din cauza rădăcinilor noastre comune în Cristos, amintirile derivate dintr-o istorie dureroasă între catolici și protestante continuă să se cicatrizeze.

(După L'Osservatore Romano, 27 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat