Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Corul sanctuarului din Cacica, la Festivalul ecumenic internațional de muzică sacră din Polonia

În perioada 20-23 octombrie 2016, corul "Sfânta Barbara" al sanctuarului "Adormirea Maicii Domnului" din Cacica a participat la Festivalul Ecumenic Internațional de Muzică Sacră "Psallite Deo", organizat de Primăria orașului Kęty, Polonia, în colaborare cu mai multe culte religioase. Festivalul, care este cofinanțat de Senatul polonez, se află la cea de-a XIX-a ediție. Anul acesta s-a desfășurat în ziua de 22 octombrie, zi în care Biserica Romano-Catolică îl sărbătorește pe sfântul papă Ioan Paul al II-lea.

Deschiderea festivalului a avut loc la 20 octombrie 2016 și a fost făcută de primarul orașului Kęty și de PS Roman Pindel, episcop de Bielsko-Źywiec. Au participat coruri ale minorităților poloneze, care trăiesc în țările din Europa de Est (România, Ucraina, Slovacia, Belarus), dar și coruri din țara gazdă. La deschidere, fiecare grup coral a cântat două cântece de prezentare, pe scena Casei de cultură din Kęty. Festivalul propriu-zis (secțiunea coruri) s-a desfășurat în biserica "Sfântul Jan Kanty" din același oraș, fiind jurizat de specialiști în domeniu. Au fost premiate, cu premii speciale, două coruri, iar celelalte au primit diplomă de participare. La încheiere, după o pregătire în prealabil, toate corurile prezente s-au unit și au cântat împreună "Błogosławieni miłosierni" (Binecuvântați cei milostivi), imnul de la întâlnirea mondială a tinerilor, care a avut loc la Cracovia, în luna iulie a acestui an.

Duminică, 23 octombrie, după încheierea festivalului, corurile prezente au participat la sfânta Liturghie, în biserici diferite, după cum au stabilit organizatorii, fiecare cor animând, prin cântarea lor, liturghia la care a participat. Corul nostru, pregătit și dirijat de prof. Monica Grosu, a cântat în biserica "Sfântul Maximilian Maria Kolbe" din localitatea Nowa Wieś (lângă Kęty).

În afară de muzică, festivalul a cuprins și alte două secțiuni, respectiv artă fotografică și pictură. La expoziția de fotografie, doamna Cristina Cehaniuc, președinta Asociației Polonezilor din Cacica, a fost premiată pentru imaginile sugestive surprinse în sanctuarul marian din Cacica.

În afara timpului acordat manifestărilor artistice și religioase, organizatorii au condus grupurile participante la câteva obiective culturale și istorice din țara lor. Grupul nostru a vizitat muzeul subteran din piața Cracoviei, biserica "Adormirea Maicii Domnului" din același oraș (Kościół Mariacki) și lagărele de concentrare Auschwitz I și Auschwitz II (Birkenau), locuri ale groazei, ale terorii și ale exterminării naziste. Celula 18 a fost locul în care a stat preotul romano-catolic Maximilian Kolbe, originar din Polonia, care s-a oferit să moară în locul unui alt deținut, tată de familie, condamnat la moarte prin înfometare.

Mulțumim domnului deputat Ghervazen Longher, care a susținut deplasarea noastră în Polonia, dar și fostului paroh de Cacica, pr. Daniel Lucaci, care a însoțit grupul, întrucât invitația și confirmarea de participare au fost făcute în luna mai.

Obiectivele acestui festival au fost: crearea unor oportunități de contact și schimb de experiențe artistice, popularizarea repertoriului de cântece religioase și, nu în ultimul rând, păstrarea și întărirea legăturilor cu polonezii care trăiesc în afara granițelor Poloniei.

Prof. Monica Grosu

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 20-23 octombrie: Corul sanctuarului din Cacica, la Festivalul ecumenic internațional de muzică sacră din Polonia.


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat