Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Gioseni: Pelerinaj cu ocazia Anului Milostivirii la Cacica

În Anul Sfânt al Milostivirii, Parohia "Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul" din Gioseni, Decanatul de Traian, reprezentată de 60 de credincioși: copiii, tineri și adulți, în frunte cu păstorii ei, pr. paroh Simon Mihai și pr. vicar Mihail Cojan, răspunzând invitației Sfântului Părinte papa Francisc și la recomandarea păstorului diecezei noastre, PS Gherghel, după ce anul acesta am avut sfintele misiuni în luna martie, am făcut un pelerinaj la Cacica, în ziua de 22 octombrie 2016, în sărbătoarea sfântului Ioan Paul al II-lea, pentru a trece prin poarta sfântă și a o întâlni pe Maica Milostivirii.

Aici i-am găsit pe credincioși din parohiile Lespezi, Lilieci și tinerii de la liceul catolic din clasele a XII-a din Iași, Onești și Bacău.

Întâmpinați cu multă bucurie de părintele Anton Mărăndescu, parohul și rectorul sanctuarului, am intrat prin poarta sfântă. Părintele ne-a salutat și ne-a spus "bun venit în casa Maicii Domnului", ne-a amintit despre semnificația pelerinajului și a trecerii prin Poarta Sfântă pentru a dobândi indulgența jubiliară. Apoi ne-am pregătit pentru a participa la sfânta Liturghie prin sacramentul Pocăinței și recitarea sfântului Rozariu.

Sfânta Liturghie concelebrată a fost prezidată de părintele Petru Tamaș împreună cu alți 10 preoți, care, la predică, ne-a vorbit despre sfânta Fecioară Maria, Maica Milostivirii, poarta sfântă și sfântul Ioan Paul al II-lea, apostol înflăcărat al sfintei Fecioare Maria care a avut drept deviză a pontificatului său: "Totus tuus".

Toți pelerinii au participat activ cu deosebită evlavie și atenție atât la sfânta Liturghie cât și la adorația euharistică prin rugăciunile, răspunsurile și cântările care au răsunat în sanctuarul marian de glasurile tinerilor.

Am trăit cu toții, preoți și credincioși cu adevărat momente de har, bucurie și înălțare sufletească. Aici am avut ocazia de a-i mulțumi lui Dumnezeu pentru toate darurile pe care le-a revărsat asupra comunității noastre și totodată să-i cerem prin mijlocirea mamei sale harurile necesare pentru familii și cei dragi ai noștri, în special pentru bolnavi, bătrâni, copiii și tineri.

Papa Francisc ne invită să fim milostivi, să fim mărturisitori ai milostivirii, să ne convertim inima și să practicăm iertarea.

Ne-am îndreptat spre casă cu gândul de a pune în practică cele auzite în acest An Sfânt Jubiliar, de a trăi milostivirea în relație cu semenii și de a reveni și cu altă ocazie la Cacica.

În drumul nostru spre casă ne-am oprit pentru a vizita frumoasa biserică de la Nisiporești. Aici, după un moment de reculegere, am mers în cimitirul din spatele bisericii pentru a ne ruga la mormântul Veronicăi Antal și al vrednicului preot Gheorghe Pal, fost paroh al comunității din Gioseni, de care credincioșii își amintesc cu mult drag.

Trecând prin poarta sfântă, ne-am lăsat îmbrățișați de iubirea și milostivirea lui Dumnezeu și a Maicii Sfinte și ne angajăm să fim milostivi cu alții așa cum Tatăl este cu fiecare dintre noi.

Pr. Mihai Simon

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 22 octombrie: Gioseni: Pelerinaj cu ocazia Anului Milostivirii la Cacica


 

lecturi: 20.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat