Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

"Dragă Isuse, vina este a ta"

De Domenico Agasso jr.

"Am povestit de atâtea ori și în diferite ocazii răspunsul pe care mi l-a dat părintele Luis Dri când eram arhiepiscop în cealaltă dieceză, la Buenos Aires. Îl întrebasem ce ar face atunci când, ieșind din confesional unde a petrecut multe ore din zi, simțea scrupulul că a iertat prea mult. Mi-a spus că obișnuia să meargă în fața tabernacolului, în fața preasfântului sacrament, cerând el însuși iertare pentru că a iertat prea mult și că încheia adresându-se astfel lui Isus: «Dar ai fost tu cel care mi-a dat exemplu rău!»". Sunt cuvintele cu care papa Francisc evocă unul dintre episoadele pe care l-a citat cel mai mult din trecutul său de preot și duhovnic. "Mă loviseră aceste cuvinte ale sale" admite el însuși "și pentru aceasta n-am încetat niciodată să le relatez, pentru că ne vorbesc despre o atitudine deosebit de necesară astăzi". Face asta în introducerea surprinzătoare - aproape la sfârșitul anului jubiliar despre milostivire - la cartea părintelui capucin de nouăzeci de ani Luis Dri scrisă cu Alver Metalli și Andrea Tornielli, publicată de Rai-Eri. Cartea relatează, din gura fratelui - al patrulea din cei zece frați dintr-o familie a provinciei argentiniene deveniți călugări în totalitatea lor (un caz unic din ceea ce cunoaștem) -, vocația sa, întâlnirea cu Bergoglio și lunga viață de duhovnic, o practică pentru care dedică multe ore pe zi de șaizeci de ani de acum.

"Penitentul care bate la ușa confesionalelor noastre poate că a ajuns în fața îmbrățișării milostive a lui Dumnezeu pe nenumărate drumuri", scrie papa în prefață. "Poate că este un credincios care se apropie în mod obișnuit de sacramentul reconcilierii, sau unul care ajunge acolo determinat de vreo împrejurarea excepțională. Poate că a intrat întâmplător în biserică - dar în planurile lui Dumnezeu Tatăl nimic nu este întâmplător - sau acel gest poate că este etapa finală a unui parcurs foarte anevoios. Oricare ar fi fost stimulentul, când o femeie, un bărbat, un tânăr sau o persoană bătrână se apropie de confesional, trebuie făcuți să perceapă îmbrățișarea milostivă a Dumnezeului nostru. Un Dumnezeu care ne precede, ne așteaptă, ne primește. Exact cum i s-a întâmplat fiului risipitor, care se întoarce acasă după ce a delapidat în puțin timp jumătate din bogățiile pe care le-a pretins de la tatăl său. Ajunsese la capăt, își făcuse curaj, se întorsese acasă. Tatăl milostiv era acolo, scrutând orizontul. Era acolo, îl aștepta cu brațele deschise. Și când fiul risipitor a început să vorbească, să se acuze de păcatul său, tatăl aproape că nu l-a lăsat să vorbească, l-a îmbrățișat, l-a reprimit ca fiu, l-a redat ca frate celuilalt fiu. Nu l-a pus să lucreze printre servitori. I-a restituit demnitatea deplină de fiu".

Părintele Luis Dri relatează în carte că a decupat și a pus pe peretele confesionalului o reproducere a tabloului lui Rembrandt care descrie scena îmbrățișării dintre Tatăl și fiul risipitor. Afirmă papa: "Părintele Luis ne amintește că amănuntul probabil cel mai important din această pictură sunt mâinile Tatălui milostiv, care nu sunt identice între ele: o mână, cea stângă, este masculină, cealaltă este mai feminină. Milostivirea, ca și compasiunea, acea înduioșare viscerală pe care o simte Isus în diferite pagini ale Evangheliei, are caracteristici atât paterne cât și materne. Milostivirea este iubire maternă viscerală, care se înduioșează în fața fragilității creaturii sale și o îmbrățișează, iar în aspectul său propriu-zis masculin este fidelitatea puternică a Tatălui care mereu susține, iartă și pune din nou pe drum pe fiii săi".

În prefața la cartea "Non avere paura di perdonare" ["A nu avea frică de a ierta"], care apare în aceste zile, papa repetă un concept care îi este drag: "singura forță capabilă să cucerească inima persoanelor este duioșia lui Dumnezeu. Ceea ce încântă și atrage, ceea ce apleacă și învinge, ceea ce deschide și desface lanțurile, ceea ce eliberează, nu este forța instrumentelor sau duritatea legii, ci slăbiciunea atotputernică a iubirii divine, este forța irezistibilă a dulceței sale și promisiunea ireversibilă a milostivirii sale". Exemplifică acest concept cu imaginea sânului feminin care recreează. "A fi îmbrățișați, a fi în fața prezenței lui Dumnezeu Milostivi care se apropie de tine prin intermediul preotului, transformă confesionalul într-un sân matern. O casă pentru noi, sărmani păcătoși, care ne simțim orfani și dezmoșteniți". Păcătoși așa cum păcătos trebuie să se simtă duhovnicul. "A deveni buni duhovnici nu este rezultatul unui curs profesional", scrie papa Francisc. "Pentru a fi buni duhovnici trebuie înainte de toate să ne recunoaștem noi cei dintâi păcătoși și să cerem noi cei dintâi să fim primiți, ridicați, iertați, inundați de milostivire. Să ne lăsăm noi cei dintâi priviți de Isus și de Maria. Să ne lăsăm noi cei dintâi acoperiți de mantia sa. Să fim noi cei dintâi capabili să plângem, pentru păcatele noastre și pentru păcatele celui care se spovedește".

În prolog, papa Francisc citează un sfânt foarte iubit și de capucinul argentinian, părintele Leopold Mandic. "Sfântul Leopold Mandic obișnuia să se adreseze cu aceste cuvinte penitentului: «Să aveți credință, să aveți încredere, să nu vă fie frică. Vedeți, și eu sunt un păcătos ca dumneavoastră. Dacă Domnul nu mi-ar ține o mână pe cap, aș face ca dumneavoastră și chiar mai rău decât dumneavoastră». Și cu puține zile înainte de a muri, acest mare sfânt duhovnic, a spus: «Sunt peste cincizeci de ani de când spovedesc și nu mă mustră conștiința pentru toate dățile când am dat dezlegarea, dar simt suferință pe cele trei sau patru dăți când n-am putut s-o dau. Se poate întâmpla că n-am făcut tot posibilul pentru a trezi în penitenți dispoziția oportună». Să ținem în fața ochilor noștri aceste luminoase mărturii de sfinți. Dar și mărturiilor atâtor preoți și călugări buni, care zilnic, în ascuns, deschid ușile bisericilor și ale confesionalelor, primesc, ascultă, ridică mâna binecuvântătoare împărțind milostivire și iertare omenirii rănite din timpul nostru".

În prefață papa subliniază valoarea socială a milostivirii. "Dacă este adevărat că trăim timpuri dificile, ceea ce am definit de mai multe ori un «război mondial pe bucăți»; dacă este adevărat că trăim în timpuri de teroare și de frică, datorită violenței care ne apare lipsită de orice umanitate, este adevărat și că exemplele pozitive, mulțumire fie lui Dumnezeu, nu lipsesc. Fiecare semn de prietenie, fiecare barieră înlăturată, fiecare mână întinsă, fiecare reconciliere, chiar dacă nu are răsunet, este destinată să acționeze în țesutul social. Fie el cel al familiilor noastre, al cartierelor noastre, al orașelor noastre, al națiunilor noastre, al raporturilor dintre state. Fluviul umflat al urii și al violenței, să nu uităm asta niciodată vă rog, nu poate nimic împotriva oceanului de milostivire care inundă lumea noastră. Să ne cufundăm în acest ocean, să ne lăsăm regenerați. Să-i permitem lui Dumnezeu să acționeze în noi, să-i cerem să învingă indiferența noastră și să devenim capabili, la rândul nostru, de compasiune, împărtășire, solidaritate precum și lacrimi, pentru a pune obrazul nostru pe obrazul celui care suferă în trup și în spirit".

(După Vatican Insider, 24 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat