Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Editura "Serafica": Patru noi cărți

La Editura "Serafica" au apărut, de curând, patru noi cărți: 1) Evanghelia pentru libertatea ta. Itinerar vocațional, de card. Carlo Maria Martini, prefață de Franco Gallivanone; traducere de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv.; 2) Sfântul Iuda Tadeu. Patronul cauzelor pierdute și al situațiilor disperate. Rugăciuni și novene, editor pr. Daniel Romila, OFMConv., și coordonator Eduard Dumea; 3) Calea pelerinului. Poezie creștină de Virginia Stanciu-Butescu; 4) Romanul Relatare din Sihem, scris de Isidor Chicet.

*

1) Carlo Maria Martini, Evanghelia pentru libertatea ta. Itinerar vocațional

Cu rigurozitatea tipic iezuită și, în același timp, cu finețea și profunzimea tipice unui biblist de talia autorului, Carlo Maria Martini vine în ajutorul tuturor doritorilor de libertate și de claritate în viață, oferindu-le un îndreptar spiritual prin cartea Evanghelia pentru libertatea ta. Itinerar vocațional.

Cele șapte etape din care este alcătuită cartea, bazate pe textele biblice din 1Sam 3 și Mt 13, sunt prezentate sub forma unei metode de discernământ, nu doar pentru tinerii care sunt în căutarea propriei vocații, ci și pentru cei care au făcut deja alegerea lor fundamentală. Aceasta are mereu nevoie să fie reînnoită, să stea la baza celorlalte alegeri din care este întrețesută cotidianitatea, tocmai de aceea subtitlul cărții, Itinerar vocațional, răsună ca un clopot purificator, în învălmășeala deciziilor neluate sau produce un sunet plăcut pentru cei care și-au găsit deja sensul vieții.

Cele șapte reguli prezentate sunt de mare ajutor în recunoașterea dezordinii minții, precum și în regăsirea acelei ordini necesare spre trăirea în armonie cu ceilalți și în pace cu sine însuși, la prezența lui Dumnezeu.

Pr. Mihai Afrențoae, OFMConv.

*

2) Virginia Stanciu-Butescu, Calea pelerinului. Poezie creștină

Cartea poetei Virginia Stanciu-Butescu (deși personal nu cunosc dacă prezentele însemnări reprezintă debutul ei în poezie) este structurată în trei părți/ secțiuni distincte, adunând sub aceeași cupolă lirică crezul ei mistic și, totodată, expresia univocă a unei lumi lăuntrice elegante.

În prima secțiune a volumului (Poezia creștinului ortodox) poemele inventează o lume diferită de cea regăsită în media uzuală, propunând un program poetic blând cuibărit în liniștea și mireasma mănăstirească ("Tăcerea de la schit": E peștera biserică, altar,/ iar rugăciunile vibrează blând/ când inima se roagă iar și iar/ și doar răspuns din Ceruri așteptând). Năvala cuvintelor evocă o credință senină și, deopotrivă, tematici liturgice, fără ca autoarea să cadă însă pradă limbajului dogmatic, "înduhovnicit", și ieșind, astfel, din preajma poeziei provinciale, teritoriale. În cea de-a doua secțiune (Catrene și tristihuri creștine) autoarea trece discursul poetic pe un portativ ascetic, confesiv, pentru a ne putea strecura, fără inutilități zgomotoase, puțin mister și firimituri împărătești, chiar dacă la nivel ideatic sunt reluate frânturi textuale din prima parte a volumului. În secțiunea ultimă a volumului (Haiku creștin) are loc o transmutație de sensibilitate și virtuozitate lirică, iar sub aparentele consemnări de stare și supunere la regulile concise, stricte și delicate ale expresiei liricii haiku-ului, apar mici bijuterii edenice, la pachet cu discrete peisaje epifanice: La mănăstire./ Genunchii sapă lutul/ lângă icoane și Pruncii s-au culcat./ Icoana pe perete/ cheamă îngerii.

Evident, stările dobândite și încercate în preajma misterului și condiției vremelnice alcătuiesc, din autoare, un portret senin, asumat, de recitit și cugetat. Desigur, poeziile, depășind abil producțiile lirice religioase la scară industrială, propun cititorului o fereastră curată și îndreptată, panoramic, spre rai.

*

3) Isidor Chicet, Relatare din Sihem, roman

În volumul prezent autorul face o incursiune fictivă, voluptoasă și fidelă în lumea începuturilor biblice, având ca suport creativ, mai întâi, un manuscris descoperit în anul 1994, de câțiva cercetători, în subsolul unei Sinagogi din Cairo, într-o încăpere denumită Gheniza (cimitir de texte sortite să dispară de la sine) și, apoi, un alt text scris și publicat chiar de autor în anul 1994, anul descoperii manuscrisului, denumit "Iosua". Bunăoară, cartea din urmă a constituit prilejul descoperii, la timp, a calităților de dramaturg ale autorului, cu toate că nu s-a găsit teatru care să pună în scenă piesa.

Într-o sinteză specifică și practică, incursiunea curajoasă a autorului are ca temei o nevoie reală, aceea pe care chiar autorul însuși o invocă: "Pentru că acest personaj este aproape absent în literatura română și cea universală, cu excepția lui Thomas Mann, care i-a dedicat o nuvelă, complet denaturată față de textul biblic".

Marea calitate a scrierii o reprezintă taman evocarea personajului de asemenea talie, Iosua, și recomandarea lui cititorului contemporan. Desigur, elementele simbolice rezervă și conferă textului, în ansamblu, o aură sacră necesară, în măsura în care personajul central devine paradigmatic lumii biblice. Redarea textuală folosește tehnici teatrale în mare parte, însă uneori inserându-se și secvențe narative atent construite, dar care probabil apretează sensul alegoric și realist al epocii.

Fără îndoială, nu putem diminua puterea expresivă a lexicului și fidelitatea față de textul și sensul biblic, dar fără a legitima astfel întregirea sau valorificarea lui. Cu toate că nu se supune decât propriul canon, cel artistic, cartea de față scoate din vistieria scripturii lucruri noi și vechi, nu atât pentru a fi clasificate, ierarhizate, cât mai ales pentru a le deprinde miresmele.

*

4) Sfântul Iuda Tadeu. Patronul cauzelor pierdute și al situațiilor disperate. Rugăciuni și novene

Așa cum ne informează chiar titlul cărții, Sfântul Iuda Tadeu, apostol, este invocat în Biserică îndeosebi în situațiile disperate, extreme, aparent "fără ieșire și fără speranță", el fiind, totodată, și sfântul apărător al purității sufletești.

Cartea de față este structurată în trei secțiuni, fiecare dintre acestea prezentând, mai întâi, viața și alte elemente biografice atribuite Sfântului, apoi, a doua secțiune, Scrisoarea și explicații ale scrisorii sfântului Iuda Apostol și, ultima secțiune care este dedicată rugăciunilor și celor două novene închinate lui.

Sfântul Iuda a mijlocit nenumărate vindecări și alinări credincioșilor care au alergat la el în rugăciune. Și chiar dacă există puține informații istorice privitoare la viața acestui apostol, tradiția ne spune că a avut o relație apropiată cu Domnul și că a predicat Evanghelia în Persia. Acolo, împreună cu apostolul Simon, a săvârșit multe minuni, i-a înfruntat pe vrăjitori, a convertit mulți oameni, inclusiv demnitari și regi, iar în cele din urmă a fost martirizat.

Primind îndemnul apostolului chiar din Scrisoarea sa: "Dar voi, iubiților, clădiți-vă credința voastră preasfântă, rugându-vă în Duhul Sfânt" (Iuda 1,20-21), prin cartea de față ne este pusă la dispoziție un suport necesar pentru a cultiva în noi înșine dorința de a ne ruga și de a invoca, în situațiile apăsătoare ale vieții, ocrotirea și mijlocirea Sfântului Apostol Iuda Tadeu.

Pr. Carol Daniel Sabău, OFMConv.

* * *

Evanghelia pentru libertatea ta. Itinerar vocațional,
Carlo Maria Martini, prefață de Franco Gallivanone; traducere de pr. Mihai Afrențoae, OFMConv., Editura "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-032-9, 10,5x18 cm, 216 p., 16 lei

Calea pelerinului. Poezie creștină,
Virginia Stanciu-Butescu, Editura "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-030-5, 14x20 cm, 62 p., 7 lei

Relatare din Sihem
Isidor Chicet, Editura "Serafica", 2016, ISBN 978-606-770-027-5, 14x20 cm, 90 p. 8 lei

Sfântul Iuda Tadeu. Patronul cauzelor pierdute și al situațiilor disperate. Rugăciuni și novene
Pr. Romila Daniel, OFMConv. editor; Eduard Dumea coord., Editura "Serafica", 2016, 10x14 cm, 64 p., 2,5 lei

* * *

În limita stocului disponibil, cărțile pot fi procurate prin comandă:

  • prin poștă: Editura "Serafica", str. Teiului, 20; 611047 - Roman (NT);

  • prin e-mail: edituraserafica@yahoo.com;

  • prin telefon: 0741.120.321; 0785.222.017; 0233.744.611;

  • prin website (online): www.edituraserafica.ro


 

lecturi: 56.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat