Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Papa Francisc: Angelus (23 octombrie 2016)

Iubiți frați și surori, bună ziua!

A doua lectură de la liturgia de astăzi ne prezintă îndemnul sfântului Paul adresat lui Timotei, colaborator și fiu preaiubit al său, în care evocă propria existență de apostol consacrat total misiunii (cf. 2Tim 4,6-8.16-18). Văzând de acum apropiat sfârșitul drumului său pământesc, îl descrie cu referință la trei perioade: prezentul, trecutul, viitorul.

Prezentul îl interpretează cu metafora jertfei: "eu sunt deja oferit ca jertfă" (v. 6). Cât privește trecutul, Paul indică viața sa petrecută cu imaginile "luptei bune" și a "alergării" unui om care a fost coerent cu propriile angajamente și cu propriile responsabilități (cf. v. 7); prin urmare, pentru viitor se încrede în recunoașterea din partea lui Dumnezeu, care este "judecătorul cel drept" (v. 8). Însă misiunea lui Paul a fost eficace, dreaptă și fidelă numai grație apropierii și forței Domnului, care a făcut din el un vestitor al Evangheliei la toate popoarele. Iată expresia sa: "Domnul însă mi-a fost alături și m-a întărit, pentru ca predicarea să se împlinească prin mine și s-o audă toate popoarele" (v. 17).

În această relatare autobiografică a sfântului Paul se oglindește Biserica, în special astăzi, Ziua Misionară Mondială, a cărei temă este "Biserica misionară, martoră a milostivirii". În Paul comunitatea creștină își are modelul său, în convingerea că prezența Domnului face eficace munca apostolică și opera de evanghelizare. Experiența apostolului neamurilor ne amintește că trebuie să ne angajăm în activitățile pastorale și misionare, pe de o parte, ca și cum rezultatul ar depinde de eforturile noastre, cu spiritul de sacrificiu al atletului care nu se oprește nici măcar în fața înfrângerilor; însă pe de altă parte, știind că adevăratul succes al misiunii noastre este dar al harului: Duhul Sfânt e cel care face eficace misiune Bisericii în lume.

Astăzi este timp de misiune și este timp de curaj! Curaj de a întări pașii șovăielnici, de a relua gustul de dedicare pentru Evanghelie, de a redobândi încredere în forța pe care misiunea o poartă cu sine. Este timp de curaj, chiar dacă a avea curaj nu înseamnă a avea garanție de succes. Ne este cerut curajul pentru a lupta, nu în mod necesar pentru a învinge; pentru a vesti, nu în mod necesar pentru a converti. Ne este cerut curajul pentru a fi alternativi lumii, însă fără a deveni vreodată polemici sau agresivi. Ne este cerut curajul pentru a ne deschide tuturor, fără a diminua vreodată fermitatea și unicitatea lui Cristos, unic Mântuitor al tuturor. Ne este cerut curaj pentru a rezista în fața necredinței, fără a deveni aroganți. Ne este cerut și curajul vameșului din Evanghelia de astăzi, care cu umilință nu îndrăznea nici măcar să-și ridice ochii spre cer, ci își bătea pieptul spunând: "Dumnezeule, îndură-te de mine, păcătosul!". Astăzi este timp de curaj! Astăzi este nevoie de curaj!

Fecioara Maria, model al Bisericii "în ieșire" și docilă față de Duhul Sfânt, să ne ajute să fim cu toții, în virtutea Botezului nostru, discipoli misionari pentru a duce mesajul mântuirii la întreaga familie umană.

_______________

După Angelus

În aceste ore dramatice, sunt aproape de întreaga populație din Irak, îndeosebi de cea din orașul Mosul. Sufletele noastre sunt zdruncinate de actele feroce de violență care de prea mult timp se comit împotriva cetățenilor nevinovați, fie musulmani, fie creștini, fie aparținători la alte etnii și religii. Am fost îndurerat auzind știrile despre uciderea cu sânge rece a numeroși fii din acea iubită țară, între care și atâția copii. Această cruzime ne face să plângem, lăsându-ne fără cuvinte. Cuvântul de solidaritate este însoțit de asigurarea amintirii mele în rugăciune pentru ca Irakul, deși lovit dur, să fie puternic și trainic în speranța de a putea merge spre un viitor de siguranță, de reconciliere și de pace. Pentru aceasta vă cer vouă tuturor să vă uniți cu rugăciunea mea, în tăcere.

[tăcere, apoi recitarea Bucură-te, Marie]

Iubiți frați și surori,

Vă salut cu afect pe voi toți, pelerini care provin din Italia și din diferite țări, începând de la polonezi, care amintesc aici la Roma și în patria lor a 1050-a aniversare a prezenței creștinismului în Polonia.

Primesc cu bucurie pe participanții la Jubileul Coralelor din Italia, pe alergătorii care provin din Assisi reprezentând Pro Loco Italiane și pe tinerii din confraternitățile din diecezele din Italia.

Apoi sunt prezente grupuri de credincioși din atâtea parohii italiene: nu-mi este cu putință să salut pe fiecare, dar le încurajez să continue cu bucurie drumul lor de credință. Un gând special îl îndrept spre comunitatea peruviană din Roma, adunată aici cu imaginea sacră a lui Se?or de los Milagros.

Mulțumesc tuturor și vă salut cu afect. Duminică frumoasă! Și vă rog, nu uitați să vă rugați pentru mine. Poftă bună și la revedere!

Franciscus

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat