Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

În ziua misionară mondială

Revoluția creștină

De Pilar Rahola

Anul acesta, pentru prima dată, a revenit unei femei, o jurnalistă, să primească funcția de a fi pregonera, rugătoarea din Domingo mundial de las misiones (Domund 2016) ținută la 15 octombrie în bazilica "Sagrada Familia" la Barcelona, în prezența arhiepiscopului Juan José Omella Omella. Pregón este un discurs lung care reprezintă un prolog la celebrarea Zilei Misionare Mondiale care se desfășoară în mod tradițional în penultima duminică din octombrie. Inițiativa vrea să promoveze în cetățeni (credincioși și necredincioși) un curent de solidaritate cu popoarele și sectoarele omenirii mai nevoiașe, precum și să amintească serviciul umanitar și evanghelizator al celor circa 500 de misionari catalani și al celor 13.000 de misionari din toată Spania. Într-o traducere a noastră publicăm fragmente din pregón.

Nu sunt credincioasă, chiar dacă unii buni prieteni îmi spun că sunt necredincioasa cea mai credincioasă pe care o cunosc. Dar trebuie să fiu sinceră pentru că, deși mă înduioșează spiritualitatea pe care o percep într-un loc sfânt ca acesta și admir profund transcendența înaltă care pulsează în inima credincioșilor, Dumnezeu îmi apare ca un concept ambiguu și rezervat. Totuși această dificultate de a înțelege divinitatea nu mă împiedică să-l văd pe Dumnezeu în fiecare act solidar, în fiecare gest de dedicare și de stimă față de aproapele pe care atâția credincioși le fac, tocmai pentru că ei cred. Ce idee luminoasă, ce idee atât de înaltă zdruncină viața a mii de persoane care într-o zi decid să iasă din casă, să treacă peste frontiere și orizonturi și să ajungă în locurile cele mai abandonate din lume, în acele găuri negre ale planetei care nu sunt prezentat nici în hărți! Ce tumult interior trebuie să trăiască, ce măreția a sufletului trebuie să aibă, acele femei și acei bărbați ai credinței, ce iubire față de Dumnezeu îi face să-și dedice viața în slujba omenirii! Nu reușesc să-mi imaginez revoluție mai pașnică și gest mai grandios.

Trăim timpuri zbuciumate, care au amenințat credințele noastre, ne-au lăsat orfani de ideologii și pierduți în labirinturi de îndoieli și frici. Suntem o omenire fragilă și înspăimântată care merge prin ceață, aproape întotdeauna fără busolă. În acest moment de descumpănire, amenințați de ideologii totalitare, de o nemăsurată neliniște consumistă și de golul de valori, comportamentul acestor credincioși, care îl văd pe Dumnezeu ca inspirație de iubire și de dăruire, este fără îndoială un far luminos în întuneric. Vorbesc despre ei, despre misionari, și acest cuvânt așa de vechi ca însăși credința creștină a fost murdărit de multe ori, târât de noroiul disprețului. Este evident că misionarii au o dublă dorință, o dublă misiune: sunt purtători ai cuvântului creștin și, în același timp, slujitori ai nevoilor umane. Adică, ajută și evanghelizează, și pun acceptul pe acest ultim verb, pentru că este cel care a suferit atacurile cele mai furioase, mai ales din partea ideologiilor care se simt deranjați de solidaritate atunci când se realizează în numele lui Cristos. Din acest deranj atavic se naște disprețul multora.

Din poziția mea de necredincioasă pot să spun că misiunea de a evangheliza este și o misiune de slujire adusă ființei umane, oricare ar fi condiția sa, identitatea sa, cultura sa, limba sa, pentru că valorile creștine sunt valori universale care se leagă direct cu valorile umane. Desigur mă refer aici la cuvântul lui Dumnezeu ca izvor de bunătate și de pace și nu la folosirea lui Dumnezeu ca idee de putere și de impunere. Însă, cu această condiție, mesajul creștin, mai ales într-un timp în care lipsesc valorile trainice și transcendente, este un instrument puternic, contravenient și revoluționar; revoluția celui care nu vrea să ucidă pe nimeni, ci să-i salveze pe toți.

De la această idee de evanghelizare, disprețuită, criticată și așa de des refuzată, să trecem la un alt concept la fel de demonizat: cel de caritate. Câte persoane cumsecade, care se simt implicate de ideea progresistă de solidaritate și laudă bunătatea indiscutabilă care le motivează, nu suportă în schimb conceptul de caritate creștină? Și folosesc termenul complet, tocmai caritate creștină, conștientă cât de inoportună este această motivație în domenii ideologice determinate. Totuși acest concept, pe care personal îl găsesc luminos dar pe care alții îl consideră paternalist și chiar prepotent, a fost sentimentul care a motivat milioane de creștini, în decursul secolelor, să-i slujească pe alții. Și când vorbim despre alții, vorbim de a sluji persoanele dezrădăcinate, uitate, pierdute, marginalizate, bolnave, invizibile. Cine suntem noi, persoane cumsecade în fericita noastră etică laică, pentru a pune în discuție morala creștină, care a făcut atâta bine omenirii? Caritatea creștină a fost primul sentiment care a zguduit conștiința multor credincioși, deciși să-și dedice propria viață pentru a îmbunătăți viața tuturor. Nu mă refer aici numai la misionarii actuali, prezenți peste tot în lume acolo unde este nevoia cea mai extremă, ci și la acei creștini de departe care, din iubire față de credința lor, au făcut gesturi eroice. Misionari, surori, preoți și laici morți în fiecare colț al lumii, asasinați, uciși de virusuri teribile, căzuți în războaiele întunericului.

Nu găsesc cuvinte mai intense pentru a descrie forța grandioasă a iubirii. Am spus că eu nu cred în Dumnezeu, și această afirmație este pe atât de sinceră pe cât este de tristă fără îndoială. Suntem așa de singuri în fața morții, noi, care nu-l avem pe Dumnezeu ca însoțitor. Dar sunt o credincioasă ferventă a tuturor acelor bărbați și femeie care, mulțumire fie lui Dumnezeu, ne dau profunde lecții de viață, apostoli neobosiți ai credinței în omenire. Papa Francisc, în mesajul său pentru acest Domund, a cerut ca toți creștinii "să iasă" din țara lor și să ducă acest mesaj de dăruire, nu pentru că-i obligă să facă asta un război, sau foametea, sau sărăcia, sau nenorocirea, ca pentru atâtea victime astăzi în lume, ci pentru că ceea ce îi motivează sunt sentimentul de slujire și credința profundă. Este o călătorie spre inima omenirii. Această chemare ne interpelează pe toți: credincioși, agnostici, atei, pe cei care simt și pe cei care se îndoiesc, pe cei care cred și pe cei care neagă, sau nu știu, sau ar vrea și nu pot. Misiunile catolice sunt o uriașă forță de viață, o imensă armată de soldați ai păcii, care dau speranță omenirii ori de câte ori pare pierdută.

(După L'Osservatore Romano, 23 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat