Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scurtă reflecție la memoria sfântului papă Ioan Paul al II-lea (1920-2005)

Biserica celebrează astăzi, 22 octombrie, memoria sfântului papă Ioan Paul al II-lea, care s-a născut la 18 mai 1920, în orășelul polonez Wadowice, aflat la 50 km de Cracovia, din părinții buni creștini, Karol Wojtyla și Emilia Kaczorowska, care i-au dat la botez numele de Karol Josef.

Chiar de la început trebuie spus că sfântul Ioan Paul al II-lea, asemenea profetului Samuel (cf. 1Sam 1,20-28), de mic copil a primit de la bunii săi părinții o educație creștină bazată pe credință, speranță și dragoste; iar când vorbim de dragoste, vorbim de: dragostea față de Dumnezeu și față de panul său universal de mântuire, dragostea față de oameni și față de mântuirea lor, dragostea față de întreaga creație și de reînnoirea ei, dragostea față de tot cei bun și sfânt, dar mai ales dragostea pentru împărăția cerurilor.

Așa se face că, de mic copil, Karol Josef l-a căutat pe Dumnezeu și tot de mic copil l-a și găsit. L-a găsit pe Dumnezeu prezent: în cuvântul Scripturilor și în prezența reală și continuă din Euharistie, prezență reală găzduită de tabernacol; în exemplele sfinților și în mod deosebit în exemplul Maicii Domnului și al întregii familii de la Nazaret; în slujitorii Bisericii; în profesorii buni de la cursurile școlilor pe care le-a urmat; în colegii buni de la servicii și în oamenii pe care i-a întâlnit; în cărțile bune pe care le-a citit și nu în ultimul rând în frumusețile creației pe care adesea le admira și le atingea.

Iar cel mai important este faptul că el l-a lăsat pe Dumnezeu, ca prin toate aceste "prezențe reale" să lucreze în viața lui mântuirea de la crucea lui Isus. Despre toate cele "prezențe reale" amintite mai sus, el va medita, va vorbi și v-a scrie pe tot parcursul misiunii și vieții sale.

Pentru toată această deschidere față de Dumnezeu și față de planul său de mântuire, Dumnezeu l-a înălțat treaptă cu treaptă până ce l-a așezat la cârma Bisericii sale, unde l-a ținut 26 de ani, și de unde l-a trimis în toată lumea ca să vestească Evanghelia iubirii și milostivirii sale față de toți oamenii (cf. Mt 28,19-20) și să-i întărească pe semenii săi în credința față de el și față de mântuirea sa(cf. Lc 22,32).

Ca și sfântul apostol Paul (cf. 1Cor 15,3), el s-a pus imediat la lucru și îi învăța pe oameni ceea ce a primit și el: dragostea față de Dumnezeu și dragostea față de semeni, dragostea față de Cuvântul divin și dragostea față de Euharistie; dragostea față de Maica Domnului și dragostea față de îngeri și sfinți; dragostea față de natură și dragostea față de viețuitoarele necuvântătoare, dragostea față de rugăciune și dragostea față de jertfă; dragostea de pace și de adevăr (care începe prin recunoașterea greșelilor și prin cererea de iertare), dragostea de apostolat și de fapte bune, și mai ales dragostea după o viață sfântă și dragoste după împărăția cerurilor. El știa că toate aceste "iubiri" conduc la Dumnezeu și la mântuirea sa, așa cum l-a condus și pe el..

Toată această învățătură plină de aceste "iubiri" o găsim în toate predicile, discursurile, alocuțiunile, scrisorile, cărțile, mesajele, enciclicele, exortațiile, vorbirile și audiențele sale.

Pentru a transmite lumii această învățătură plină de iubire și milostivirea divină, îl vedem mereu prezent în mijlocul oamenilor: copii, tineri, adulți, bătrâni, bolnavi; îl vedem în mijlocul oamenilor simpli și învățați; îl vedem în mijlocul liderilor de stat și de religii; îl vedem călătorind în țări creștine și necreștine; îl vedem înfruntând pericole de la creștini și păgâni (cf. 2Cor 11,26), îl vedem călătorind fără frică peste un milion de kilometri: pe jos, cu mașina, cu trenul, cu vaporul și cu avionul; îl vedem în mijlocul evenimentelor; îl vedem instituind "zile" și "sărbători" de creștere spirituală; îl vedem propunându-ne modele de sfinți prin canonizările făcute.

Dar s-a meritat, căci pentru toate aceste munci apostolice îl vedem acum la "fereastra cerului" printre îngeri și sfinți și aproape de Preasfânta Treime, de unde ne face cu mâna și ne atrage la Isus.

El a fost prietenul copiilor, prietenul tinerilor, prietenul celor căsătoriți, prietenul celor simpli, prietenul celor învățați, prietenul artiștilor, prietenul conducătorilor de state, prietenul celor de alte religii, prietenul preoților și călugărilor, prietenul bătrânilor, prietenul bolnavilor, prietenul muribunzilor, prietenul celor trecuți din lumea aceasta, prietenul sfinților și păcătoșilor; prietenul tuturor, chiar și a dușmanilor săi pe care i-a iertat și i-a povățuit; iar acum din cer este prietenul nostru și al întregii lumi.

Îndemnul său pentru noi toți și pentru toți oamenii, chiar de la începutul pontificatului său este acesta: "Nu vă fie frică! Deschideți larg porțile inimii voastre lui Cristos!" "Nu vă temeți să-l iubiți și să-l vestiți pe Cristos"!

Pentru viața lui aleasă, oamenii credincioși l-au numit: Atletul lui Cristos, Mesagerul lui Dumnezeu, Apostolul Milostivirii divine, Omul lui Dumnezeu, Karol cel Mare... iar Biserica l-a declarat "sfânt".

Sfântul papă Ioan Paul al II-lea ne spune tuturor astăzi de la "fereastra cerului": "Fiți imitatorii mei, așa cum și eu am fost imitatorul lui Cristos. Călcați pe urmele mele, așa cum și eu am călcat pe urmele lui Cristos" (1Cor 11,1); Aveți curaj! "Poruncile lui Dumnezeu nu sunt grele" (1In 5,3).

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 30.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat