Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Castel Gandolfo, la doi pași de patul papei. Acum se poate

De Domenico Agasso jr.

Până ieri (20 octombrie 2016), dacă nu erau șefi de stat sau ierarhii ecleziastice foarte înalte, erau locuri nu numai intime, ci și inaccesibile, secrete. În schimb de astăzi (21 octombrie 2016), din voința papei Francisc, oricine poate să intre în camera pontifilor în apartamentul lor de la Castel Gandolfo și să observe de aproape patul în care au murit doi episcopi de Roma, sau - trecând pur și simplu printr-o ușă - să perceapă intimitatea și spiritualitatea capelei personale dedicate Sfintei Fecioare Maria de Czestochowa, sau să admire și divanul și fotoliul din bibliotecă pe care s-au așezat, unul în fața celuilalt, doi papi, Bergoglio și Ratzinger, și măsuța pe care erau așezate dosarele care conțineau și documentele vatileaks; una dintre predările de ștafetă cele mai celebre.

Așadar pentru prima dată se deschid publicului porțile apartamentului pontifical din Palatul Apostolic de la Castel Gandolfo, timp de secole reședință-refugiu de vară a succesorilor sfântului Petru. Parcursul a fost creat și administrat de Muzeele Vaticane (vizite de luni până sâmbătă).

Iată astfel creionul lăsat în micul birou de papa Benedict al XII-lea, "Tunelul" pe care Alexandru al VII-lea a dorit să fie împodobit cu frescele lui Pierleone Ghezzi. Urcând scările mari, se străbate "Salonul Elvețienilor" cu plăcile sale de marmură policrome, elegantul salon verde pentru întâlnirile oficiale, "Galeria muzicii", "Sala tronului", sala Consistoriului pentru întâlnirile cu cardinalii, unde a primit purpura Giuseppe Angelo Roncalli, viitorul sfânt Ioan al XXIII-lea. biroul în care au fost scrise cine știe câte enciclice și omilii. Biblioteca, pe biroul căreia este vizibil Atlas Hierarchicus, adică volumul care conține descrierea geografică și statică, precum și notele istorice, a Bisericii universale și care îi permitea Sfântului Părinte să aibă o viziune imediată a stării fiecărei dieceze din lume.

Apoi, întocmai, sobrietatea dormitorului, cu doar un pat pentru o singură persoană, Sfânta Fecioară Maria cu Pruncul, un dulap, biroul de lemn și portretul papei Grigore.

În acea cameră, amintește Antonio Paolucci, director al Muzeelor Vaticane, papa Pacelli a permis multor femei evacuate datorită celui de-al doilea război mondial să nască: s-au născut circa 40 de copii, numiți "copii ai papei", "și niciodată n-au fost botezați așa de mulți copii cu numele de Eugen".

Camera este îndreptată cu ferestrele spre mare, o fâșie albastră la orizont. Emoția, cu toate sugestiile respective, pentru că suntem la doi pași de patul papei - în care și-au terminat viața lor la distanță de douăzeci de ani Pius al XII-lea, în 1958, și Paul al VI-lea, 1978 - se unește imediat cu impactul capelei unde pentru prima dată doi pontifi, Benedict al XVI-lea și nou-alesul papa Bergoglio, s-au rugat împreună. Capela privată a fost realizată la inițiativa lui Pius al XI-lea; pe altar este prezentă o reproducere a tabloului Sfintei Fecioare Maria de Czestochowa, donată papei Ratti de episcopii polonezi dat fiind faptul că între 1918 și 1921 el a fost în Polonia ca vizitator și apoi ca nunțiu apostolic.

Cum să neglijezi vederea: de la ferestrele mari și înalte panorama este impresionantă, de fapt Paolucci invită: "Ieșiți pe terasă și veți vedea frumusețea pură, miracolul naturii", îndeosebi lacul Albano și pădurile imense și necontaminate.

Președintele Guvernatoratului Cetății Vaticanului, cardinalul Giuseppe Bertello, asigură: "Nimic n-a fost atins sau modificat în apartament, în așa fel încât vizitatorii să poată vedea și gusta cotidianitatea, în general liniștită, a pontifilor în locul unde trăiau vara". Așadar toate ceasurile - funcționale - au marcat într-adevăr orele de odihnă și de reflecție ale papilor care au locuit acolo. Și toate telefoanele "au fost cu adevărat folosite de pontifi": îndeosebi sunt acelea din modelul Sip, albe cu taste negre, răspândite mai ales în anii '90 din secolul trecut, deci în timpul sfântului Ioan Paul al II-lea.

Apartamentul este legat de 33 de papi, dar numai 15 au locuit acolo. Începând de la Urban al VIII-lea: prima vilegiatură oficială este datată la 10 mai 1626.

Ultimul care s-a bucurat de vilegiatură a fost papa emerit Benedict al XVI-lea. La 28 februarie 2013, Joseph Ratzinger a părăsit Vaticanul în elicopter după ce a renunțat la pontificat: când porțile Palatului au fost închise, a început sede vacante: acelea au fost - până astăzi - ultimele clipe ale unui papă rezident la Castel Gandolfo.

(După Vatican Insider, 21 octombrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 5.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat