Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Traian: Cea de-a treia serie de exerciții spirituale pentru preoți

La Centrul "Gaudium et Spes" din Traian, în perioada 17-21 octombrie 2016, s-au desfășurat exercițiile spirituale pentru preoți (seria a treia) din cele stabilite în acest An al Milostivirii, din cadrul formării permanente a clerului diecezan. Tema acestor exerciții spirituale, ținute de pr. Iosif Enășoaie de la Facultatea de Teologie din Iași, s-a centrat pe adâncirea cunoașterii persoanei lui Cristos.

Acest timp a constituit o privire liniștită dincolo de lume, într-un peisaj al sufletului caracterizat de o "nepăsare" sublimă, în sensul detașării de preocupările zilnice, într-un diafan al pătrunderii căldurii soarelui mistic, într-o uimire a simțirilor adânci din inimă, în bucuria reînnoită a regăsirii în îmbrățișarea divină.

În introducerea exercițiilor spirituale, în seara zilei de 17 octombrie, părintele predicator ne-a invitat să ne desprindem de accentele inerente ale activităților de fiecare zi, pentru a ne regăsi pe noi înșine în inima lui Dumnezeu, în această intimă apropiere de suflet, a spațiilor de tăcere și rugăciune. A fost reiterată invitația lui Isus, "Duc in altum!", o aprofundare a trăirilor, a adâncirii semnificațiilor lor.

Marți, 18 octombrie, în meditația de dimineață, "Isus - om adevărat", ne-am îndreptat privirea spre Isus - spre a-l cunoaște mai bine, astfel cunoscându-ne și pe noi - într-o abordare a persoanei lui Isus în prisma umanității sale, a normalității lui, o perspectivă care plecând de la a-l cunoaște ne conduce spre a fi cuceriți de el și a-l imita, în aspectul trăirii preotului ca reprezentant al lui Cristos, omul plin de compasiune și sensibilitate.

Cea de-a doua meditație a zilei, "Relația cu Isus", ne-a introdus în înțelepciunea lui Isus, pedagogul divin, care îi provoacă pe discipoli la o viață comună, îi învață stilul lui de viață, pentru a se abandona în mâinile Tatălui, fără a se încrede în forțele proprii.

Prima meditație de miercuri, 19 octombrie, "Ascultarea - a face voința lui Dumnezeu", ne-a condus pe un drum al unei atitudini de ascultare, într-o dispoziție de acceptare, în sensul supunerii necondiționate în efuziunea planului divin, ca semn al iubirii arătate lui Dumnezeu, supunere care duce la împlinire, la desăvârșire.

Meditația din cadrul după-amiezii, "Isus cel feciorelnic și cast", a constituit tratarea cu maturitate și responsabilitate a acestui stil de trăire a sexualității umane, ca posibilitate a dăruirii față de toți în libertatea totală a spiritului și a ființei, ca taină și mister a dăruirii complete în celibatul sacerdotal, pentru a fi aproape de Isus, în intimitatea cunoașterii lui.

Joi, 20 octombrie, cea dintâi meditație, "Isus, model de rugăciune și maestru al rugăciunii", a fost o pătrundere a tainei că rugăciunea este un răspuns la iubirea lui Dumnezeu și că inima este locul rugăciunii.

În cea de-a doua meditație a acestei zile, "Isus euharisticul", părintele ne-a vorbit despre atingerea acelor simțăminte adânci în celebrarea în care preotul este reprezentantul lui Cristos (alter Christus, ipse Christus), în memorialul jertfei sale, el având parte de un parcurs de euharistizare, cristificare, metamorfozare, transsubstanțiere.

Drumul de interiorizare în acest spațiu de rugăciune a fost luminat, joi, 20 octombrie, și de prezența în mijlocul nostru a PS Aurel Percă. În timpul sfintei Liturghii, în cadrul momentului de zidire interioară al predicii, Excelența Sa a lăsat să crească la firida sufletelor noastre, prin cuvântul cald și pătrunzător, trandafirul focului pasiunii lui Cristos, invitându-ne, în contextul lecturii evangheliei, să fim "focul care să aprindă inimile", iar despre inima preotului afirmând că trebuie să fie "un rug al iubirii în dăruirea de sine în mijlocul oamenilor unde este exercitată slujirea preoțească". Mai apoi, după prânzul servit împreună, PS Aurel ne-a propus în continuarea aprofundărilor noastre biblice cartea Amintește-ți și istorisește Evanghelia. Cateheza narativă a lui Marcu scrisă de pr. Silvano Fausti.

A fost un timp frumos, de comuniune sacerdotală, învățând să nu ne izolăm, un timp al regăsirii noastre dând sens mai mult prezenței lui Cristos în sufletele noastre, în bucuria trăirii credinței.

Pr. Iulian Roca

* * *

Mai multe imagini de la acest eveniment puteți vedea în Albumul foto: 17-21 octombrie: Traian: Cea de-a treia serie de exerciții spirituale pentru preoți


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat