Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

CĂLĂTORIA APOSTOLICĂ A SFÂNTULUI PĂRINTE FRANCISC
ÎN GEORGIA ȘI AZERBAIDJAN

(30 septembrie - 2 octombrie 2016)

Angelus

Centrul salezian - Baku

Duminică, 2 octombrie 2016

Iubiți frați și surori,

În această celebrare euharistică am adus mulțumire lui Dumnezeu împreună cu voi, dar și pentru voi: aici credința, după anii de persecuție, a făcut fapte minunate. Aș vrea să-i amintesc pe atâția creștini curajoși, care au avut încredere în Domnul și au fost fideli în adversități. Așa cum a făcut sfântul Ioan Paul al II-lea, vă adresez vouă tuturor cuvintele apostolului Petru: "cinste vouă celor care credeți!" (1Pt 2,7; Omilie, Baku, 23 mai 2002: Insegnamenti XXV/1 [2002], 852).

Gândul nostru se îndreaptă acum spre Fecioara Maria, venerată în această țară nu numai de creștini. Ei ne adresăm cu cuvintele cu care îngerul Gabriel i-a adus vestea cea bună a mântuirii, pregătită de Dumnezeu pentru omenire.

În lumina care strălucește de pe fața maternă a Mariei, adresez un salut cordial vouă, dragi credincioși din Azerbaidjan, încurajând pe fiecare să mărturisească cu bucurie credința, speranța și caritatea, uniți între voi și cu păstorii voștri. Salut și mulțumesc îndeosebi familiei saleziene, care se îngrijește așa de mult de voi și promovează diferite opere de bine, și Surorilor Misionare ale Carității: continuați cu entuziasm opera voastră în slujba tuturor!

Să încredințăm aceste dorințe mijlocirii preasfintei Mame a lui Dumnezeu și să invocăm ocrotirea sa pentru familiile voastre, pentru bolnavi și bătrâni, pentru cei care suferă în trup și în spirit.

____________

După Angelus

Cineva poate crede că papa pierde mult timp: să facă atâția kilometri de călătorie pentru a vizita o comunitate mică de 700 de persoane, într-o țară de două milioane... Și totuși este o comunitate neuniformă, pentru că între voi se vorbește azera, italiana, engleza, spaniola...: atâtea limbi... Este o comunitate de periferie. Însă papa, în aceasta, îl imită pe Duhul Sfânt: și el a coborât din cer într-o comunitate mică de periferie închisă în cenacol. Și acelei comunități căreia îi era teamă, care se simțea săracă și probabil persecutată, sau lăsată deoparte, îi dă curajul, forța, parresia pentru a merge înainte și a proclama numele lui Isus! Și porțile acelei comunități din Ierusalim, care erau închise de frică sau de rușine, se deschid larg și iese forța Duhului. Papa pierde timpul așa cum l-a pierdut Duhul Sfânt în acea vreme!

Numai două lucruri sunt necesare: în comunitatea aceea era Mama - să n-o uităm pe Mama! -; și în comunitatea aceea era caritatea, iubirea fraternă pe care Duhul Sfânt a revărsat-o în ei. Curaj! Înainte! Go ahead! Fără frică, înainte!

Francisc

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 8.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat