Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Roma: În rugăciune, la un nou început universitar

La inițiativa pr. Isidor Iacovici, parohul comunității românilor romano-catolici de la Roma, duminică, 16 octombrie 2016, preoți studenți romano-catolici din România care studiază la Roma s-au întâlnit împreună cu credincioșii laici pentru a invoca la sfânta Liturghie binecuvântarea lui Dumnezeu și darul înțelepciunii pentru noul an academic 2016-2017.

În biserica "San Vitale", la Liturghia de la ora 16.00, în care preoți împreună cu credincioșii laici s-au rugat la început de nou an academic, celebrant principal a fost pr. Isidor Iacovici. Sfinția Sa a fost însoțit la altar de Mons. Anton Lucaci, responsabilul românilor catolici din Italia, Mons. Ionuț Strejac, care activează la Vatican, în cadrul Secretariatului de Stat al Sfântului Scaun, șapte preoți studenți din Arhidieceza de București și Dieceza de Iași (pr. Iosif Tiba, pr. Emanuel Bejenaru, pr. Adrian Blajuță, pr. Ionuț-Eremia Imbrișcă, pr. Gabriel-Iulian Robu, pr. Gabriel-Cristian Anghel și pr. Marian-Iulian Șchiopu), reprezentându-i și pe ceilalți cinci preoți studenți care nu au putut să participe (pr. Daniel Mărtinaș, pr. Vincențiu Balint, pr. Ovidiu Giurgi, pr. Vasile Petrișor, pr. Laurențiu Dăncuță). A fost prezent și pr. Ioan Zediu, aflat în pelerinaj la Roma și care a dorit să participe la celebrare.

Cuvântul de învățătură a fost rostit de pr. Marian-Iulian Șchiopu, preot al Arhidiecezei de București, originar din Piatra Neamț, și care fost trimis anul acesta la Roma pentru specializare în drept canonic.

Pe baza textelor biblice proclamate, în cadrul omiliei, părintele predicator a vorbit despre rugăciune, scoțând în evidență relația care există între oameni și Dumnezeu atunci când i se cere intervenția în istoria personală, familială și comunitară, nelăsând astfel spațiu descurajării, abandonului și singurătății. Scoțând în evidență mărturia mai multor sfinți, pr. Marian a spus că "aceasta este de mare ajutor pentru a intra mai mult în profunzimea rugăciunii, deoarece ei ne invită să pierdem timp pentru rugăciune", fiind amintit într-un mod special exemplul sfântului Ioan Paul al II-lea. La finalul predicii, cei prezenți au fost încurajați, parafrazând îndemnul sfântului Paul, să insiste în rugăciune în orice timp potrivit sau nepotrivit, pentru a rămâne uniți în credință și pe drumul mântuirii.

La sfârșitul Liturghiei, cei prezenți s-au unit în rugăciune pentru odihna sufletului răposatului Ioan, tatăl Mons. Ionuț Strejac, care a trecut la Domnul cu câteva zile înainte. Apoi, încă o dată, pr. Isidor a invocat binecuvântarea lui Dumnezeu și darul înțelepciunii asupra celor care încep un nou an școlar sau universitar, cerând și credincioșilor să le fie alături prin rugăciune. Totodată le-a mulțumit preoților pentru colaborarea pe care o oferă în păstorirea credincioșilor de la Roma, credincioși care se află departe de casă și care se străduiesc să ofere o condiție materială mai bună familiei cu prețul a multor sacrificii.

După Liturghie, preoții au continuat întâlnirea printr-o agapă fraternă, unde au fost depănate amintiri din viața de seminar sau din activitatea preoțească, încurajându-se în împlinirea misiunii specifice pe care au primit-o de la Dumnezeu prin intermediul episcopilor proprii.

Pr. Adrian Blăjuță


 

lecturi: 86.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat