Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

ITRC: Deschiderea anului universitar și formativ 2016-2017

Sâmbătă, 1 octombrie 2016, în sărbătoarea sfintei Tereza a Pruncului Isus, patroana secundară a Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași, PS Petru Gherghel a prezidat o sfântă Liturghie pontificală prin care a inaugurat noul an academic și formativ 2016-2017.

La această celebrare euharistică au luat parte PS Aurel Percă, preoți profesori și formatori din Seminarul Major din Iași și din Seminarul Minor din Bacău, preoți din parohiile și diferite instituții ieșene, seminariștii și studenții Facultății de Teologie Romano-Catolică din cadrul Universității "Alexandru Ioan Cuza" din Iași. De asemenea, în cadrul acestei Liturghii, preoții Ciprian Antalucă și Emilian Jitaru au făcut profesiunea de credință la începutul noii slujiri pe care au primit-o în comunitatea seminarială din Iași.

În omilia sa, PS Aurel Percă a pornit de la cuvintele lui Qohelet, citite la prima lectură: "Pentru toate există o vreme și un timp, pentru toate cele plăcute sub ceruri". Aceste cuvinte ne transmit un mesaj cât se poate de simplu, dar plin de semnificație: orice lucru trebuie făcut la timpul lui, căci fiecare activitate, fiecare act pe care îl realizăm este ceea ce ne definește ca oameni, ca fii ai lui Dumnezeu. Întreaga noastră viață, care stă sub semnul timpului, trebuie să fie orientată spre Dumnezeu, pentru ca astfel să găsim în Creatorul a toate, acel punct de sprijin esențial pentru a nu ne pierde pe noi înșine. PS Aurel Percă a subliniat faptul că provocarea pe care a lansat-o Qohelet constă în a accepta calea trasată de Dumnezeu și a ne sincroniza voința proprie cu voința lui Dumnezeu. Comentând apoi a doua lectură, luată din capitolul 13 din Scrisoarea întâi către Corinteni, PS Aurel Percă ne-a arătat cum trebuie să abordăm procesul formării noastre, ce metodă trebuie să folosim pentru a fi siguri că suntem plăcuți lui Dumnezeu: sfântul Paul ne arată calea minunată, calea iubirii, care "se bucură de adevăr" și care "nu încetează niciodată".

Viața unui student este una marcată de diversitate: întâmpină atât succese, cât și eșecuri, bucurie și tristețe, însă ceea ce dă unitate formării unui student este iubirea și speranța că are posibilitatea, prin studiu și aprofundare, să-și valorifice darurile cu care a fost înzestrat, pentru ca astfel să contribuie la transformarea lumii în bine. Asemenea sfintei Tereza a Pruncului Isus, cea care este doctor în scientia amoris, studentul trebuie să se lase ghidat de iubire, astfel încât inima sa vibreze de bucurie în a putea sluji pe aproapele.

Uniți în speranță și bucurie, să-l rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze acest început al noului an academic și, prin mijlocirea sfintei Fecioare Maria, a sfântului Iosif și a sfintei Tereza a Pruncului Isus, să reverse asupra tuturor studenților harul înțelepciunii și curajul pentru a fi adevărați apostoli ai lui Cristos în lume.

Michail Iulian Echert

(Articolul a fost preluat de pe site-ul Institutului Teologic Romano-Catolic "Sfântul Iosif" din Iași: www.itrc.ro, unde sunt publicate mai multe fotografii de la acest eveniment)


 

lecturi: 22.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat