Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

"Datoria creștină de a da speranță". S-a încheiat Întâlnirea CCEE din Sarajevo

Milostivire nu înseamnă a scăpa de durere, de nedreptăți și de suferințele multiple ale timpului nostru, ci de a le face ocazii de speranță și de mântuire prin iubirea creștină. În orice faptă de milostenie, persoana umană, în demnitatea sa și în integritatea sa, este punctul de plecare și scopul acțiunii Bisericii. dar și în exercitarea milostivirii nu este suficient gestul ocazional care adesea este rod al emoției variabile și duce la delegarea care scutește de responsabilitate. La opera de milostivire este chemat fiecare creștin și toată comunitatea creștină, ba chiar întreaga omenire! Pentru a o realiza trebuie știut și să se educe, să se împărtășească și să se dea mărturie.

Este în sinteză ceea ce participanții la întâlnirea CCEE din Sarajevo au exprimat în cele patru zile de lucru (15-18 septembrie 2016). Continuând un drum început împreună cu diferite organisme catolice europene (Caritas Europa, COMECE, Comisia Dreptate și Pace Europa, FEAMC, ICMC, ICCPPC, FEBA, UNIAPAC), Comisia CCEE Caritas in veritate în colaborare cu Conferința episcopală din Bosnia-Herțegovina a promovat o întâlnire între cei care în Europa sunt protagoniști ai Faptelor de Milostenie. A fost și ocazia pentru o reflecție despre urgența, actualitatea milostivirii astăzi în Europa și diferitele forme de angajare a Bisericii.

Lucrările au avut diferite momente de reflecție și de mărturie care au arătat cum în centrul acțiunii Bisericii se află persoana umană. Nu asupra unui individ anonim, ci asupra persoanei, în limita realității sale de creatură care are nevoie mereu de relații nu numai umane și să experimenteze iubirea lui Dumnezeu, se apleacă Biserica atunci când dă de mâncare prin Banca alimentară, când vizitează închisorile, când primește migrantul sau refugiatul, când îngrijește și vizitează bolnavul, când îngroapă răposații, când apără munca demnă sau duce în lumea politicii patrimoniul bogat al doctrinei sociale a Bisericii. Din numeroasele activități desfășurate de aceste organisme ecleziale reiese un sentiment de recunoștință și de speranță vie pentru îndrăzneala creativă și capacitatea inovatoare cu care înfruntă diferitele forme de sărăcie. Prin faptele de milostenie. Biserica Catolică din Europa știe să educe la sensul suferinței umane, care recunoaște și apreciază valoarea fiecărei vieți și evită rebutarea persoanelor. În același timp, participanții au prezentat câteva fenomene care interpelează Biserica și întreaga societate din Europa.

Într-un timp de mari provocări, apare deosebit de urgent de a reda speranță Europei. Acest lucru este posibil printr-o prezență care să trăiască o iubire creștină evanghelizată care nu se reduce la pur sentimentalism. În același timp, participanții au afirmat că privatizarea credinței în țările secularizate a dus adesea la o crăpătură între faptele de milostenie sufletească și cele de milostenie trupească, deoarece faptele de milostenie "trupească", percepute ca exprimare publică a propriei credințe, nu sunt întotdeauna bine primite de instituțiile seculare.

De fapt, adesea aparatul juridic și administrativ desfășurat de guvernele din Europa, deși apreciază serviciul imens pe care diferitele organizații ecleziale îl fac întregii societăți, par că vor să reducă angajarea creștină la simplă filantropie privând-o de referința sa religioasă. Înmulțirea, diversitatea și greutatea aparatului juridic și administrativ fac astăzi dificilă gestionarea solidarității. Cu timpul, toate aceste elemente au dus la o separare între "act", care se naște din credință, și vestirea creștină: uneori pare că este posibil să se facă binele numai cu prețul de a renunța la vestirea cuvântului lui Isus. Dacă Biserica în mod clar condamnă o activitate caritabilă subordonată și motivată de simplul prozelitism, amintește totuși că, pentru creștin, nu este posibil a separa faptele de propria credință, deoarece tocmai persoana lui Cristos este izvor și sprijin.

De vreme ce milostivirea înseamnă a mărturisi credința prin fapte, în timpul întâlnirii din Sarajevo, CCEE invită persoanele de bunăvoință să susțină proiectul educativ al arhidiecezei de Sarajevo pentru a ajuta copiii cei mai săraci din oraș ca să primească o instruire adecvată.

În mesajul său adresat participanților, Papa Francisc a amintit necesitatea de "a contribui la renașterea Europei" și de a visa "un nou umanism european" încurajându-i pe "reprezentanții episcopatului european să implice tot mai mult comunitățile și diferitele realități caritative și de asistență în angajarea de a vesti Evanghelia celor care au pierdut din diferite motive orientarea vieții lor". Numai astfel Biserica poate "să fie o mamă generatoare de procese, deci rodnică, pentru că respectă viața și oferă speranțe de viață".

La Sarajevo, responsabilii organismelor ecleziale au amintit și faptul că, în fața diferitelor forme de "sărăcii", materiale și spirituale, este necesar nu numai să se răspundă la urgența dictată de suferință, furnizând un serviciu sau o prezență care să poată alina durerea momentului, ci mai degrabă să se lucreze împreună cu persoana aflată în dificultate, angajând întreaga comunitate și comunicând în jurul acestor sărăcii. Multele mărturii aduse în aceste zile au arătat cum faptele de milostenie sunt interconectate. De aceea este de dorit ca diferitele organisme ecleziale să poată continua să se susțină reciproc și să dezvolte noi forme de colaborare. De fapt, este absolut necesar ca, acolo unde intervine un organism eclezial, întreaga comunitate creștină să se simtă interpelată. Apoi, o comunicare corectă va trebui să promoveze o conștientizare care atinge întreaga omenire. De fapt, în fața suferinței omenirii nu există nicio barieră religioasă sau politică: "toți trebuie să ne simțim coresponsabili de bunăstarea celuilalt", au spus participanții.

În sfârșit, la Sarajevo, oraș emblematic din timpul nostru datorită multiplelor suferințe îndurate și a rănilor încă deschise de un conflict care a durat ani și de acorduri - cum ar fi cele de la Dayton - care favorizează o politică a inerției și discriminatoare pe bază etnică, milostivirea Bisericii este manifestată de numeroase opere, ca aceea a Școlii pentru Europa - una dintre cele șase fapte de milostenie vizitate de participanți - deschisă în timpul conflictului, pentru a da mărturie că războiul nu era o necesitate, nici separarea etnică o fatalitate, ci că o conviețuire pașnică era și este mereu posibilă.

Unindu-se cu Sfântul Părinte care va fi prezent la întâlnirea pentru pace, la 20 septembrie la Assisi, s-au rugat pentru pace, semn clar al milostivirii divine, în special în Ucraina și în țările din Orientul Mijlociu.

(După Zenit, 19 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 6.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat