Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Viețile sfinților


adevăratele modele de viață se găsesc aici


 VIAȚA DIECEZEI 

Scurtă reflecție la comemorarea Sfintei Fecioare Maria Îndurerate - 2016

Veniți să-l adorăm pe Mântuitorul lumii, care a luat-o pe Maica sa părtașă la pătimire!

Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci de ieri ne-a arătat că planul divin de mântuirii lumii pierdute a fost moartea pe lemnul crucii a Fiului lui Dumnezeu, căci după păcatul oamenilor singura cale de mântuire rămasă a fost crucea. Astăzi, a doua zi după sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, Biserica ne cheamă să o comemorăm pe Sfânta Fecioară Maria Îndurerată.

Cum, după mântuirea de la Calvar, mai poate fi cineva să plângă și să fie îndurerat? Biserica ne spune că Maria, prima creștină, prima ucenică a lui Isus și prima mântuită, este îndurerată și în unele apariții plânge, plânge chiar cu lacrimi de sânge. De ce toate acestea? Răspunsul este unul singur. Pentru că mulți dintre oamenii pe care i-a primit ca fii adoptivi sub cruce de la Isus (cf. In 19,26-27), nu mai cunosc mântuirea de la cruce, refuză mântuirea de la cruce și pierd mântuirea de la cruce.

Dacă înainte de momentul răstignirii Maria a avut temeri și dureri cu privire la Isus că dușmanii mântuirii îl vor împiedica să-și împlinească misiunea încredințată lui de Tatăl ceresc; și aici amintesc momentele tradiționale când Maria a plâns mai mult: profeția bătrânului Simeon că Isus va stârni multă împotrivire, fuga în Egipt de amenințarea lui Irod, pierderea lui Isus la doisprezece ani în timpul unui pelerinaj în orașul sfânt, drumul greu al lui Isus spre Golgota, răstignirea și moartea, luarea jos de pe cruce și înmormântarea. După învierea lui Isus, durerile Mariei sunt din cauza noastră, a oamenilor de mântuit, că, deși mântuirea a fost realizată la cruce prin moartea și învierea lui Isus, Fiul lui Dumnezeu și al ei, există marele pericol ca oamenii amăgiți de diavol și de lume să nu primească această mântuire mare, și de aceea durerile Mariei o iau de la capăt cu cele vechi: pericolul că mulți oameni vor cădea înainte de a prinde mântuirea, că mulți vor cădea chiar în drum spre templu, că mulți oameni de frica zilei de mâine vor ajunge robi în Egipt, că mulți îl vor pierde pe Isus chiar în anii copilăriei, că mulți se vor pierde în vâltoarea suferințelor, că pe mulți îi va prinde moartea și îngroparea înainte de a primi mântuirea lui Isus de la cruce.

Dușmanii din vechime ai Bisericii, cu prigoanele și uciderea creștinilor, au făcut mai puțin rău mântuirii oamenilor decât dușmanii moderni ai mântuirii. Căci dușmanii moderni ai mântuirii fără a neglija prigoana credincioșilor, au știut: să fure demnitatea și valoarea persoanei umane prin pornografie și căsătoriile de probă; au știut să distrugă familia creștină prin trăirea împreună înainte de căsătorie, prin divorț, prin avort, prin neglijarea educației creștine a copiilor; au reușit să creeze alternative la participarea duminicală la sfânta Liturghie, prin crearea de noi sporturi, de locuri de agrement și de distracții, deschise cu precădere în zilele de duminica și de sărbătoare. Toate aceste acțiuni ale dușmanilor lui Dumnezeu de astăzi fac multe victime ca în trecut, căci mulți oameni nu mai ajung la mântuirea lui Isus de la cruce. Pentru toate aceste rele este îndurerată și plânge până acum Maica Domnului. Asemenea Rahelei, Maria își plânge copiii pierduți și uciși sufletește de acești dușmani (cf. Ier 31,15).

Maria mai este îndurerată și plânge astăzi și pentru că mulți fiii ei părăsesc sau nu-i mai interesează Isus, singura cale și poartă de mântuire și se orientează spre religiile vechi păgâne. Este adevărat că Confucius, Buda și Mahomed au fost fiecare întemeietori ai unor mari religii și stăpânesc peste aproape o jumătate din omenire. Dar cum ar fi putut aceștia să arate adevărurile divine și drumul spre împăcarea cu Dumnezeu, când ei înșiși au murit păcătoși neîmpăcați? Au murit fără să găsească pacea cu Dumnezeu la fel ca și adepții lor.

Prin nașterea după trup, datorită lui Adam toți oamenii sunt păcătoși, vinovați, rătăciți, și au nevoie de salvare din starea aceasta, au nevoie de nașterea din nou. Religiile păgâne cu învățătura și tehnicile lor nu ajută la nimic. Doar Isus ne poate da ceea ce ne lipsește: nașterea din nou, lumina adevărului, pacea cu Dumnezeu și viață veșnică, căci el este Fiul lui Dumnezeu, Domnul gloriei, Creatorul tuturor lucrurilor. Isus singur poate da oamenilor viața cea nouă și veșnică. Chiar dacă a murit pentru mântuirea noastră, el este viu și trăiește! El este salvatorul, marele mângâietor, bunul nostru prieten.

Maria este îndurerată și plânge pentru că mulți oameni părăsesc pe Isus singurul mântuitor, pentru a căuta mântuirea la niște oameni morți și neputincioși.

Întoarcerea la crucea și la învierea lui Isus este drumul întoarcerii oamenilor pe calea mântuirii.

O fetiță din Londra s-a rătăcit. Fiindcă a început să plângă, trecătorii au alertat organele de ordine. "Cum te cheamă?" "Nu știu!" "Cum îi cheamă pe părinți?" "Nu știu!" "Unde locuiești?" "Nu știu!" "Ce este pe lângă casa voastră?" "O cruce mare!" Au dus-o la cruce și de acolo a găsit singură drumul spre casă.

Și noi, oamenii, rătăcim departe de casa Tatălui ceresc, căci nu avem aici locuință stătătoare (cf. Evr 13,14). Dacă ne vom întoarce la cruce, adică la Isus răstignit pentru noi, vom găsi mai ușor drumul spre casa Tatălui.

Comemorarea Maicii Domnului îndurerate de astăzi tocmai asta face, ne poartă la crucea lui Isus, de unde se poate găsi mai ușor drumul spre casa Tatălui nostru ceresc. Dar comemorarea Maicii Domnului îndurerate de astăzi ne amintește că și noi trebuie să-i purtăm pe semenii noștri la crucea lui Isus, ca și ei să poată găsi mai ușor drumul spre casa Tatălui nostru din ceruri.

Maică îndurerată, care după atâtea suferințe șezi în slava cerească alături de Fiul tău,
roagă-te pentru noi!

Pr. Ioan Lungu


 

lecturi: 27.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat