Anul pastoral
2023‑2024

Sinod
2021-2024

RADIO ERCIS FM
ERCIS FM
În Dieceza de Iași
Librărie on-line


comandă acum această carte prin librăria noastră virtuală
Imitațiunea lui Cristos


la fiecare click
o altă meditație


 VIAȚA DIECEZEI 

Rugăciunea preferată de papa Francisc

De Antonio Gaspari

Este adevărat că în istorie și chiar între unii catolici, evlavia către Maria este considerată o formă mai mică de credință, dar în realitate "Bucură-te, Marie" și Rozariul sunt rugăciunile cele mai recitate din lume.

Evlavia către Maria în diferitele continente numără sute de milioane de credincioși. Sanctuarele mariane sunt bisericile cele mai frecventate de pelerini.

În fiecare zi sute de milioane de persoane se roagă, se spovedesc, se împărtășesc, recită rozariul, adresându-se celei care l-a dat lumii pe Isus Cristos.

Eram la Fatima săptămâna trecută și nimic nu mi-a atins inima mai mult decât sutele de persoane care în fiecare seară, în locul în care au avut loc aparițiile, se rugau rozariul cu atâta pasiune și chiar cu atâta bucurie.

Era evident că fiecare dintre persoanele prezente purta în inimă cel puțin o intenție Mariei. O suferință, o îngrijorare, o cerere de mângâiere și de sprijin pentru a găsi pacea și a alimenta speranța.

Unii recitau rozariul în genunchi în lunga piață, alții plângeau în timp ce depănau rozariul, toți, chiar și cei mai fericiți, își îndreptau privirea, brațele, atenția spre statuia Mariei așezată în locul unde au avut loc primele apariții în 1917 și unde a fost construită prima capelă mică.

Ei bine, poate că a fost atmosfera, locul, emoțiile, însă Fatima este cu adevărat un loc special. Inima care ajunge și ea umflată de durere, temeri, aspirații, se înseninează, bucuria și duioșia Mariei te ating, sufletul se topește, lacrimile sunt șterse, frumusețea Mariei te răpește și te umple.

Procesiunea care se desfășoară la sfârșitul recitării rozariului este veselă, luminoasă, bucuroasă, copiii se mișcă printre persoane jucându-se și poporul în rugăciune o invocă pe Maria plină de har.

Un amănunt m-a uimit în mod deosebit. Toate persoanele aveau un rozariu în mână.

Eram la Fatima pentru a asista la Congresul Mariologic Internațional. Am descoperit cu bucurie că nu era nicio persoană dintre cele pe care le-am întâlnit sau salutat care să nu aibă în buzunar un rozariu.

În acest moment pot să-mi imaginez că probabil, în lume, există mai multe persoane care dispun de un rozariu decât de un telefon mobil.

Și dacă nu este așa, ar trebui să ne gândim să dăruim măcar un rozariu împreună cu un Iphone, mai ales copiilor și nepoților, tinerilor din noua generație.

Într-un context am fost deosebit de uimit de o carte mică foarte frumoasă, un soi de bijuterie prin modul în care a fost făcută. Titlul este Rozariul rugăciune a inimii, autorul este Yoannis Lahzi Gaid, secretar al papei Francisc, editorul este Shalom.

Prima ediție a acestei cărți care conține împreună cu istoria, teologia, spiritualitatea rozariului, și rugăciunile mariane ale sfântului Ioan Paul al II-lea, ale lui Benedict al XVI-lea și ale papei Francisc, a fost publicat în prima sa ediție în arabă.

În Egipt unde trăiește comunitatea creștină a copților, această carte a fost difuzată în aproape 130.000 de exemplare.

A scris cu mâna sa papa Francisc în primele pagini ale acestei cărți: "Rozariul este rugăciunea care însoțește mereu viața mea, este și rugăciunea celor simpli și a sfinților... este rugăciunea inimii mele".

Înainte de introducere este publicată o rugăciune a fericitului Bartolo Longo, care spune:

"O, Rozariu binecuvântat al Mariei,
lanț dulce care ne legi cu Dumnezeu,
legătură de iubire care ne unești cu îngerii,
turn de mântuire în asalturile iadului,
port sigur în naufragiul comun,
nu te vom mai lăsa niciodată".

A scris în introducere părintele Yoannis Lahzi Gaid: "În viața creștină, evlavia către Sfânta Fecioară Maria îmbracă un rol deosebit în contemplarea misterelor mântuirii pentru că prin ea se ajunge la Isus.

Sfântul Alois Grignon de Montfort, în Tratat despre adevărata evlavie față de marea Mamă afirmă, în tocmai, că unul dintre mijloacele cele mai eficiente pentru dobândirea perseverenței finale este aceea de a se încredința aceleia care a avut privilegiul de a fi «Mama lui Dumnezeu» (nr. 40-43). Montfort aproape că-i sfida pe cititorii săi stigmatizând: «Să mi se traseze o nouă cale pentru a merge la Cristos... Eu prefer calea neprihănită a Mariei» (nr. 158), adică acea cale urmată de Isus însuși pentru a învăța meseria dificilă de om. Și explica: «În această creatură vrednică de iubire (Maria) sufletul îl va găsi numai pe Dumnezeu, fără creaturi» (Secretul Mariei = SM 20), pentru că «nu mai trăiește Maria: numai Cristos, numai Dumnezeu trăiește în ea» (SM 21).

În scrisoarea apostolică Rosarium Virginis Mariae, sfântul Ioan Paul al II-lea afirma: «Rozariul, de fapt, deși este caracterizat de aspectul său marian, este o rugăciune profund cristologică. În sobrietatea elementelor sale, concentrează în sine profunzimea întregului mesaj evanghelic, constituind un fel de compendiu al acestuia. În el răsună rugăciunea Mariei, veșnicul ei Magnificat pentru opera Întrupării mântuitoare începută în sânul ei feciorelnic. Prin el, poporul creștin învață la școala Mariei, pentru a se lăsa inițiat în contemplarea frumuseții chipului lui Cristos și în experimentarea profunzimii iubirii sale.

Prin Rozariu creștinul dobândește belșug de haruri, ca și cum le-ar primi din înseși mâinile Maicii Mântuitorului» (nr. 1). «Iată mama ta!» (In 19,27). Numeroase semne demonstrează cât de mult Sfânta Fecioară vrea și astăzi să exercite, tocmai prin intermediul acestei rugăciuni, grija maternă căreia Răscumpărătorul muribund i-a încredințat, în persoana discipolului preaiubit, pe toți fiii Bisericii: «Femeie, iată fiul tău!» (In 19,26).

În același mod, papa Francisc, în bazilica Santa Maria Maggiore, sâmbătă 4 mai 2013, evidenția: «Toată existența Mariei este un imn adus vieții, un imn de iubire adus vieții: l-a născut pe Isus în trup și a însoțit nașterea Bisericii pe Calvar și în cenacol. Salus Populi Romani este mama care ne dăruiește sănătatea în creștere, ne dăruiește sănătatea în înfruntarea și depășirea problemelor, ne dăruiește sănătatea în a deveni liberi pentru alegerile definitive; mama care ne învață să fim rodnici, să fim deschiși la viață și să fim mereu rodnici în bine, rodnici în bucurie, rodnici în speranță, să nu pierdem niciodată speranța, să dăruim viață celorlalți, viață fizică și spirituală».

Textul publicat de Shalom în Italia este o traducere a versiunii arabe, publicată de Ca Editrice Cattolica San Pietro, care în puțin timp a ajuns la a șaptea ediție, într-un context geografic în care creștinii sunt o minoritate, ajungând la 130.000 de exemplare, realitate singulară pentru noi în Italia, dar și mai semnificativă pentru țara Egiptului.

Doresc ca aceste pagini să permită înțelegerea, și prin mărturia de viață a sfinților, importanței rugăciunii Rozariului ca itinerar de viață și ca pelerinaj spre patria veșnică!

Închei cu această rugăciune către Maria, care a fost descoperită în nisipurile din deșertul din Egipt, deasupra unui papirus care probabil provine din secolul al III-lea d.C.: «Sub mantia milostivirii tale noi ne refugiem, Născătoare de Dumnezeu (Theotokos). Nu respinge cererile noastre, ci în necesitate salvează-ne de orice pericol, o, Fecioară glorioasă și binecuvântată»".

(După Zenit, 14 septembrie 2016)

Traducere de pr. Mihai Pătrașcu


 

lecturi: 15.



Urmărește ercis.ro on Twitter
Caută pe site

Biblia on-line

Breviarul on-line


Liturgia Orelor
Magisteriu.ro


Documentele Bisericii
ITRC "Sf. Iosif"


Institutul Teologic Iași
Vaticannews.va


Știri din viața Bisericii
Catholica.ro


știri interne și externe
Pastoratie.ro


resurse pentru pastorație
Profamilia.ro


pastorația familiilor
SanctuarCacica.ro


Basilica Minor Cacica
Centrul de Asistență Comunitară "Sfânta Tereza de Calcutta"

Episcopia Romano-Catolică de Iași * Bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 26, 700064 - Iași (IS)
tel. 0232/212003 (Episcopie); 0232/212007 (Parohie); e-mail: editor@ercis.ro
design și conținut copyright 2001-2024 *  * toate drepturile rezervate * găzduit de HostX.ro * stat